България разполага с богати природни, исторически и културни ресурси с регионална, европейска и световна значимост. Това прави туризма един от основните приоритетни сектори за финансиране по програми на ЕС и в частност програма „Развитие на селските райони”. Разработени са регионални Планове за действие, в момента се актуализира стратегия за селски и еко туризъм. Наблюдава се напредък в изграждането на медийния образ на алтернативния туризъм. Увеличава се броят на туроператорите, които предлагат пакети за алтернативен туризъм. Къщите за гости са преобладаващо средство за настаняване в почти всички райони. Българите се възприемат като гостоприемни, а българската храна и кухня като изненадващо вкусни.

Защо? Селски туризъм – „Алтернативен”

Период за възвращаемост на инвестицията във селски туризъм – „Алтернативен”

* Забележка: Това са данни по – конкретен наш проект!

Към момента на кандидатстване нашите клиенти са закупили земя с площ 1300 кв.м.. Хотелът, който ще бъде изграден представлява двуетажна сглобяема къща с РЗП 360 кв.м.. Капацитетът му ще бъде 6 двойни стаи, два апартамента и 9 допълнителни легла или общо 25 легла. Хотелът ще разполага с лоби бар, където ще се сервира закуска и напитки за гостите, с тераса и градина. Към 31.10.2011 година предприятието ще разполага със следните активи:

 • Сглобяема къща – хотел на стойност 467 789 лв.
 • Отоплителна инсталация на стойност 22 210 лв.
 • Модулно пречиствателно съоръжение и мазно-уловител на стойност 17 309 лв.
 • Слънчева система за гореща вода на стойност 17 861 лв.
 • Санитарна керамика, акрилни вани, смесители и ламиниран паркет на стойност 11 947 лв.
 • Хотелско обзавеждане на стойност 22 825 лв.
 • Спално бельо, покривки, пердета и др. на стойност 5 213 лв.
 • Черно-бяла техника на стойност 13 246 лв.

Обща стойност на инвестицията – 599 849.46лв.

Прогнозната средногодишна натовареност на хотела за първите две години е 38% като залагаме да се увеличава с 1.02 пункта годишно през следващите осем години. При така прогнозираната заетост хотела ще генерира приходи от 125 000 лв. годишно, което го прави напълно рентабилен и способен да изплаща необходимия инвестиционен кредит, които ще бъде изтеглен за неговата реализация.

Заключение

Такъв проект може да бъде финансиран по програма „Развитие на селските райони” подмярка 6.4. Ако искате да оптимизирате инвестицията, Вашата „къща за гости” трябва да бъде с приблизителна стойност от 300 000 евро. По тези мерки Вие може да усвоите горна граница на безвъзмездните средства от 200 000 евро. Необходимо условие е да съфинансирате минимум 30% от стойността на проекта, като общата му стойност не трябва да надвишава 600 000 евро.

This Post Has 1 048 Comments

 1. veisal bliznak

  zdraveite: kakvo trqbva dase napravi zakupih imot s 1000kvadrata v blozost do seloto e ve4e s dokumenti za stroej dali moga da kandidatstvam za razvitie i turizam na selskite raioni.

   1. Елена

    Искам да попитам искам да направя къща за гости в малък град в област Добрич. Града е шаблс

    1. Ивайло Здравков

     Здравейте Елена,
     Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4. Имайте предвид, че всички развитие места с масов туризъм са изкълчени за финансирани в това число град Шабла. Дейността трябва да се развива в район, който не се счита с развит масов туризъм.
     Поздрави,

   2. Илияна Николова

    Здравйте , живея в чужбина имам место в село Дебрене , област Варна. Мога ли да си кандидатствам за къща за гости ? Това ми е мечтата за да се върнем в България
    Благодаря ?

    1. Ивайло Здравков

     Здравейте Илияна,
     Все още се подготвя новата рамка за програмен период 2021-2027. След месец март тази година ще мога да ви отговоря дали ще имате възможност да финансира посочената от вас дейност.

     1. Виктор Илиев

      Привет, Ивайло

      Само място в регулация ли е нужно за кандидатсване по програмата или и вече изградена къща, която може да бъде използвана като къща за гости би се класифицирала по програмата. Очаква ли се скоро да излезе официално новата рамка за предстоящият програмен период. Благодаря предварително!

      Поздрави,

     2. Ивайло Здравков

      Здравейте Виктор,
      След месец март –април тази година ще мога да ви отговоря на въпроса. По отношение на регулация, ако трябва да се строи и вида строежа изисква терена да е в регулация то трябва да бъде.

   3. Елина

    Здравейте! Имам земя в туристическото село Триград, там се намира и пещерата Дяволското гърло. Мога ли да кандидатствам за малък хотел за туристи? Благодаря.

   4. Айсел Хасан

    Здравейте. Обмисляме закупуване на къща в село Батишница,община Две Могили,област Русе ,с идея да я превърнем в къща за гости. Можем ли да кандидатстваме за финансиране по програма за развитие на селските райони

    1. Ивайло Здравков

     Здравейте Айсел,

     Дейности в сверата на туризма за момента са ограничени за финансиране. Всяка друга дейност в сверата на услуги, производство и заняти е възможна за финансиране по евро програма

  1. svilen lazarov

   Sdraweite-imam niakolko ka6ti w seloCerni dial-ob6tina Elena -na 14 km ot gradElena.Jnteresuwa me kak stoi waprosa ako re6a dase sanimawam s selski turisam-bih li mogal da kandidatstwam po ewropeiskite programiPosdrawi

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Свилен,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Елена е сред приоритетните за програмата.
    За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

    1. Sdraweite i tai kato edwa dnes mojah da wi pro4eta otgowora na moeto dopitw<ne otnosno ka6ti w selo CerniDial-wi blagodaria i 6te si ispolswam prawoto da wi potarsia sa edna po podrobna konsultacia na miasto w edin otwa6ite ofisi.-6te wi swanna pone 3 dena predwaritelno sa sre6ta s was li4noPriaten den o6te.LasarowSwilen

  2. Десислава Радева

   Здравейте, имаме наследсвена къща в гр. Стрелча, обл. Пазарджик.
   Имама ме една мечта, а тя е да я превърнем в къща за гости! Градчето е с много добро разположение – в близост до гр. Панагюрище и гр. Копривщица
   и има минерална вода, а също така градът ни е заобиколен от красива природа….
   Да ли ще можем да кандидатстваме по програма за развитие и туризъм на селските райони?
   С уважение: Д. Радева

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Десислава,

    За исканата от вас дейност все още неможе да се каже на 100% дали ще може да се финансира по програма за безвъзмездна помощ. Някъде към средата на октомври месец ще мога да ви кажа дали дейността с настаняването ще бъде допустими. Имайте предвид обаче, че дейности в сверата на услугите и прозводството са допусти. Това могат да бъдат лагери за деца, старчески домове всякакъв вид услуги и т.н.

 2. КАТЕРИНА ТАНЕВА

  ЗДРАВЕЙТЕ ИМАМЕ НАСЛЕДСТВЕННА КЪЩА С 1300КВ .ДВОР НАМИРАЩА СЕ НА 5КМ ОТ МИНЕРАЛНИ БАНИ с,ОВОЩНИК .КЪЩАТА СЕ НАМИРА В с.РОЗОВО .ИМАМЕ ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ДА Я ПРЕВЪРНЕМ В МАЛЪК СЕМЕЕН ХОТЕЛ ИЛИ КЪЩА ЗА ГОСТИ .ИМАМЕЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА КАНДИДАДСТВАМЕ ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ И ТУРИЗЪМ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ. С УВАЖЕНИЕ К.ТАНЕВА

  1. Здравейте Катерина,

   За съжаление исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Розово попада под обхвата на община Казанлък, която не е сред приоритетните за програмата.

   За да сте допустим кандидат по програма исканата от вас дейност трябва да се развива на територията на някоя от следните приоритетни общини за област Стара Загора, а те са както следва: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан

 3. ЕЛЕНА

  Здравейте, искам да направя малко хотелче с басейн в село КРАЛЕВ ДОЛ община ПЕРНИК .Може ли да се направи нещо по програмите и влиза ли селото в „Развитие на селските райони“ ?

  1. Здравейте Елена,

   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Кралев Дол попада под обхвата на община Перник, която не е сред приоритетните по програмата.

   1. Мария

    Здравейте,Ивайло. Имаме къща в село Чавдар,която бихме искали да превърнем в къща за гости. Идеята е с отпуснатите средства да я “постегнем” и да я отдаваме като къща за гости тъй като има много интерес в района.Досега не прочетох нищо за вече съществуващи къщи,а само за финансиране проекти от нулата.
    Дали има такава опция?

    1. Ивайло Здравков

     Здрвейте Мария,

     Към моента не може да се потвърди със сигурност дали ще се финансират къщи за гости. Това ще стане ясно до няколко месеца. Това което мога да ви кажа, че всяка една друга дейност, производвто, услуги или занаяти са допустими за финансиране по новата мярка 6.4.

 4. Рангел

  Здравейте ,
  имам имот в с. Петрич община Златица и искам да построя къща за гости . Има ли възможност да кандидатствам по програмите за „Развитие на селските райони“ ?

  1. Ивайло

   Здравейте Рангел,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Петрич попада по обхвата на община Златица, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 5. Калоян

  Здравейте,
  имам наследствен имот в с. Преколница общ. Кюстендил , мога ли да кандидатствам по програма за „Развитие на селските райони“ .Влиза ли този район в приоритетните за програмата?

  1. Ивайло

   Здравейте Калоян,

   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Кюстендил не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програмата дейността трябва да се развива на територията на следните приоритетни общини за област Кюстендил, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно

 6. Иван

  Здравейте,
  Имам Къща в село Дрента в областта на Община Елена!
  Имам желание да превърна своята Къща в нещо повече…
  Бихте ли ме ориентирали как да действам???

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Елена е сред приоритетните за програма.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   1. Мария

    Здравейте !
    Искам да реализирам моята мечта !
    Къщата се намира в гр.Берковица
    По пътя за х.Ком и мисля че района е слабо развит пък има доста какво да се види

    1. Ивайло Здравков

     Все още не мога да потвърдя дали ще може да се финансира проект за изграждане на къща за гости, тъй като няма официална инфорамция, но може да кандидаствате за изграждане на детски центрове, магазини, спортни комплекси и много други услуги или производства.

 7. Петър

  За Хисар и областта около града ?????

  1. Ивайло

   Здравейте Петър,

   Община Хисаря и всички населени места, които попада под нейния обхват са сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“- Мярка 311 и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

 8. Красимира

  Здравейте,
  имаме дворно място 500кв.м в с.Костенец може ли да кандидатствам по Мярка 311?
  Мисля,че е към община Ихтиман.

  1. Ивайло

   Здравейте Красимира,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Костенец попада под обхвата на община Костенец, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   1. Ивайло

    Здравейте Дани,

    Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Гумощник попада под обхвата на община Троян, която е сред приоритетните за програмата.

    Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

    За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

    Поздрави,

 9. Дани Радева

  село гумощник, троянско попада ли сред приоритетите?

 10. кремена стоянива

  здравеите,село Боров дол,община Сливен,може ли да се кандидатства по програмата за развитие на селските райони?

  1. Ивайло

   Здравейте Кремена,

   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сливен не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програмата исканата от вас дейност трябва да се развива на територията на следните приоритетни общини за област Сливен, а те са както следва: Котел, Нова Загора, Твърдица

 11. Дарина

  ИМАМЕ СТАРА КЪЩА С ДВОРНО МЯСТО 500КВ.М В БРАЦИГОВО;ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК ИСКАМЕ ДА СЪЗДАДЕМ КЪЩА ЗА ГОСТИ;МОЖЕМ ЛИ ДА КАНДИДАТСТВАМЕ ПО ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ“

  1. Ивайло

   Здравейте Дарина,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 за исканата от вас дейност, тъй като община Брацигово е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 12. стоян

  здравейте искам да закупя селска къща в община котел и да се възползвам от ПРСР за да я направя къща за гости. трябва ли първо да я закупя или може да кандидатствам предваретелно цената и е 70000 лв и какво финансиране мога да очаквам

  1. Ивайло

   Здравейте Стоян,

   Разходи за закупуване на ДМА е не допустим разход по Мярка 311 от програма „Развитие на селските райони“ и Вие не може да кандидатствате за този разход. Вариантите са Ви следните:

   Да сте вече собственик на имота или да имате преотстъпено право на строеж за поне 10 години.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 13. Златка Иванова

  Здравейте!
  Имаме къща в село Сакарци в регулация на Тополовград – бихме искали да знаем дали селото е сред приоритетите за развитие на селските райони и можели да кандидатства по програмата?
  Благодаря предварително

  1. Ивайло

   Здравейте Златка,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като село Сакарци попада под обхвата на община Тополовград, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 14. ЮЛИЯ ИВАНОВА

  Здравейте,
  Имаме къща с дворно място,а и земеделска земя/обработвана от наемател/ в с.Чешма,обл.Велико Търново,община Златарица.Можем ли да кандидатстваме по програма „РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ“

  1. Ивайло

   Здравейте Юлия,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Чешма попада под обхвата на община Златарица, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 15. Iovchev

  Имам наследствена къща в с. Тенево, община Тунжда и искам да кандидатства по програмата „Развитие на селските райони“ и ме интересува ще се получи ли това и към кого да се обърна?

  1. Ивайло

   Здравейте г-н Ловчев,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Тунджа е сред приоритетните за програмата.
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 16. Марина

  Здравейте. Имам дворно място в село Оброчище. общ. Балчик. Искам да кандидатствам по програмата за „Развитие на селските райони“ и да направя хотел или къща за гости. Моля за малко информация.
  Благодаря предварително.

  1. Ивайло

   Здравейте Марина,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Оборище попада под обхвата на община Балчик, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 17. Георги Георгиев

  Здравейте,
  Имам наследствена къща на два етажа в с. Капитан Петко Войвода община Тополовград. Мога ли да кандидатствам по мярка 312 и да направя Къща за гости ?

  1. Ивайло

   Здравейте Георги,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Тополовград е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

   1. Захари Димитров

    Здравейте!
    Имаме имот в с. Видраре, Община Правец. Три декара в регулация с ТОК И ВОДА. Какво може да се възползваме и по коя марка.

    1. Ивайло Здравков

     Здравейте Захари,

     Ние няма как да ви кажем за каво да кандидатствате! По скоро трябва да имате все пак някави идеи които бихме могли да кометираме като възможни за финансиране.

 18. Iovchev

  Здравейте. Благодаря за подробния отговор. Моля да оставите Ваш адрес и телефон и направо да се уговорим, кога е удобно да дойда. Интересува ме има ли в съответните градове, както ние сме от община Тунжда направо на местно ниво да кандидатстваме по този проект? Благодаря за отговора.

 19. Ивайло

  Адреса го има на самия сайт в контакти! Самия проект се входира по местонахождение на дейността, като след това проекта се оценява в София.

 20. Yordan Yordanov Dimitrov

  ЗДРАВЕЙТЕ
  имах къща в град Елена която я съборих и направих проект за къща за гости закупих земя допълнително от общината в съседство до тоя парцел която възнамерявам да направя закрит пракинг мястото е в близост до центъра на града имам разресхение за строоеж от общината въпросът ми е мога ли да кандитатствам по -мярка 311- 312

  1. Ивайло

   Здравейте Йордан,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Елена е сред приоритетните за програмата.

   Що касае фирмата, която трябва да е специфична по Мярка 311 е наш ангажимент да я преведем във вид, който да отговаря на Мярка 311, НАРЕДБА 30.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 21. Sevdie Karliiska

  Zdraveite,az sam ot s.Ogled ob6tina Rudozem bih iskala da znam dali moje da u4astvame po tazi programa.

  1. Ивайло

   Здравейте Севдие,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, която позволява финансиране за дейности свързани с туризма.

 22. Sevdie Karliiska

  zdravei otnovo iskam da popitam kade moga da namerq po podrobna informaciq.imam tri etajna ka6ta mojeli da q napravq ka6ta zagoti pri polojenie 4e jiveq na ediniq etaj

 23. Ивайло

  Здрвейте отново,

  Заповядайте при нас за повече информация!

 24. Силвия

  Здравейте!С.Горнослав община Асеновград,може ли да се кандидатства по програмата за развитие на селските райони?

  1. Ивайло

   Здравейте Силвия,

   За съжаление община Асеновград не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програма Вие трябва да се насочите към някоя от следните приоритетни общини за област Пловдив, а те са както следва: Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря

 25. СТОЯН ТОДОРОВ

  ЗДРАВЕЙТЕ ИМАМЕ НАСЛЕДСТВЕННА КЪЩА С 2500КВ.М .ДВОР НАМИРАЩА СЕ В С.МАЛКО ДРЯНОВО -ОБЩ. С.БРАТЯ ДАСКАЛОВИ.ИМАМЕ ЖЕЛАНИЕ ДА Я ПРЕВЪРНЕМ В МАЛЪК СЕМЕЕН ХОТЕЛ ИЛИ КЪЩА ЗА ГОСТИ .ИМАМЕ ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА КАНДИДАТСТВАМЕ ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ И ТУРИЗЪМ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ .ТРЯБВА ЛИ КЪМ МОМЕНТА НА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ПРОГРАМАТА ДА ИМАМ РАБОТЕЩА ФИРМА ИЛИ ДА БЪДА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ.ИМА ЛИ ВЪЗРАСТОВА ГРАНИЦА.
  С УВАЖЕНИЕ СТОЯН ТОДОРОВ

  1. Ивайло

   Здравейте Стоян,

   Вие може да кандидатстване с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311, тъй като община Братя Даскалови е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 26. Румен Пощаков

  Здравейте, вече пета година Централен младежки клуб на скаутите в България организира дейности за млади хора, дифинирани като алтернативен туризъм. Можем ли като НПО да кандидатстваме за средства по европейски програми извън средствата отпуснати по проекти на НЦЕМПИ. Поздрави!

  1. Ивайло

   Здарвейте Румен,

   За съжаление ние не следим програми, които финансират пряко НПО, тъй като ние се занимаваме основно с разработката и управлението на проекти, които са бизнес насочени.

 27. Иво Първанов

  Здравейте!
  Имам място в с.Дебели лак Радомирска община ,влиза ли това село в приоритетните райони по мярка 311 или някое друго финансиране за селски туризъм ?

  1. Ивайло

   Здравейте Иво,

   Община Радомир е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по нея.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 28. Венцислав

  Здравейте!
  Имам дворно място 1500 кв. м. в Балчик. Може ли да се кандидатства по програма за изграждане на семеен хотел?
  Поздрави

  1. Ивайло

   Здравейте Венцислав,

   Ако мястото се намира на територията на град Балчик, то Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране, тъй като самия град е изключен за финансиране. За да сте допустим кандидат по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311 дейността трябва да се развива на територията на следните приоритетни общини за област Добрич, а те са както следва: Балчик (без град Балчик), Генерал Тошево, Добрич – селска, Каварна, Крушари, Тервел, Шабла

 29. Марин Личев

  Здравейте.
  Казвам се Марин Личев. Имаме идея с майка ми(която е керамик) да разширим съществуващо ателие за керамика в помещение за атракция за туристи. Сградата се намира в околностите на гр. Троян (по-точно 1 км от града). Дали финансирате такива проекти.
  С уважение.
  Марин Личев

  1. Ивайло

   Здравейте Марин,

   Моля уточнете за какво точно искате да кандидатствате, както и примерна сума, която Ви е необходима. Имайте предвид, че за да се кандидатства с проект за безвъзмездна помощ, то инвестицията трябва да е поне 50 000 лева. за да има смисъл и да може да се оправдаят предварителните Ви разходи, които са между 5 000 и 7 000 лева.

   1. Здравейте имам къща на 3 етажа в планината в град Своге. Искам да развия селски туризъм. Мога ли да кандидатствам?

    1. Ивайло Здравков

     Здравейте Симона,
     Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“. За повече и по подробна информация, съобразена с новите правила за кандидатстване заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 30. Марин Личев

  Здравейте.
  Точни цифри все още не сме смятали. Но имам един много важен въпрос. Освен за стройтелство, финансирате ли закупуването на съоражения за керамика. Тъй като за идеята която имаме ще е необходимо повече машини като пещ, различни колела за оформяне на изделията и т.н.
  Вярвам, че идеята има смисъл. Единствено се тревожа дали това е точната програма.

 31. Рени

  Здравейте, имам двор със започната вече къща за гости и сме във фаза груб строж в село Павелско община Чепеларе мога ли да кандидатствам по мярка 312 и311

  1. Ивайло

   Здравейте Рени,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 за исканата от вас дейност, тъй като община Чепеларе е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 32. Ивайло

  Здравейте отново,

  Всички разходи са Ви признати, които имат пряко отношение с конкретната дейност. Само не трябва да се надвишават конкретните лимити по Мярка 311, а именно: обща стойност на проекта не трябва да надвишава 400 000 евро, като горната граница на субсидията не може да надвишава 200 000 евро. При максимални стойности на един проект общата стойност не проекта е добре да бъде около 300 000 евро.

 33. СТАНКА АНЕСТЕВА

  ЗДРАВЕЙТЕ,ИМАМ ИМОТ ОТ 470 КВ М СЪС СТАРА СТРАНДЖАНСКА КЪЩА,КОЯТО Е РЕСТАВРИРАНА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ
  ИСКАМ ДА ЗНАМ ДАЛИ ВСЕ ОЩЕ МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТСТВА ПО МЯРКА 311 ИЛИ 313 . КЪЩАТА СЕ НАМИРА В С.БЪЛГАРИ,ОБЩ.ЦАРЕВО,ОБЛ.БУРГАС. И КАКЪВ Е РЕДЪТ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ.СЕЛОТО СЕ НАМИРА МЕЖДУ ДВА РЕЗЕРВАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПАРК“СТРАНДЖА“ И Е ИЗВЕСТНО КАТО СЕЛОТО НА НЕСТИНАРСТВОТО.

  1. Ивайло

   Здравейте Станка,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Българи попада под обхвата на община Царево, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 34. ГЕРГАНА ХРИСТОВА

  Здравейте!
  От 22 г.ползвам под наем място със статут публична общинска собственост,имам бистро с 120 места на открито в малкото миньорско градче Мадан,обл.Смолян.Фирмата ни е микропредптиятие със сезонно заети 5-7 човека.
  Мога ли да кандидатствам по мярка 311 или 312?

  Поздрави!

  1. Ивайло

   Здравейте Гергана,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Мадан е сред приоритетните за програмата.
   Имайте предвид, че мястото, което е обект на инвестицията трябва да е или ваша собственост или да бъде направено преотстъпено право на строеж за поне 10 години.

 35. Пламен Станев

  Здравейте,
  Със съпругата ми имаме собствен селски имот с изградена стара къща в с.Попска (Еленският балкан). Въпросът ми е дали може все още да се кандидатсва по програмата за селски туризъм??? Бихте ли ми предоставили ел.поща за по подробна информация.
  Благодаря ви предварително!!!

  1. Ивайло

   Здравейте Пламен,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“- Мярка 311, тъй като община Елена е сред приоритетните за програмата.
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 36. Христо Генчев

  Здравейте , имам каща в Трявна , която искам да я направя Къща за гости . Могали да кандидаствам за европейско финансиране по програми “ Развитие на селските райони“

  1. Ивайло

   Здравейте Христо,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Трявна е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 37. НИКОЛАЙ

  Здравейте,
  имам къща във Велинград, възможно ли е да се кандидатства по програма за да се направи къща за гости във този район. Благодаря Ви предварително.

  1. Ивайло

   Здравейте Николай,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Велинград е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 38. NL

  Здравейте,

  бихте ли могли да направите груба разбивка на първоначални средства при консултация от А-Я, необходимите средства лично самоучастие), необходими кредит средства и т.н. при приблизителна стойност на къща за гости (себестойност по оферта на фирма строител) 100.000 евро. Офертата е под ключ – обзавеждане и т.н. Наличен е собствен парцел.
  Бих искал да придобия представа дали мога да си го позволя като естествено става въпрос за груба сметка.

  Мисля, че подобна информация би била полезна на много Ваши потенциални клиенти.

  Поздрави,

  Н.Лазаров

  1. Ивайло

   Здравейте,

   Моля заповядайте при нас за да получите исканата информация, тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко това. Също така ми трябват повече подробности относно дейността за да мога да коментирам в детайли.

 39. Виолета Гешева

  Здравейте, бих искала да попитам дали все още се приемат документи за проекти селски туризъм в с. Варвара обл. Пазарджик ?

  1. Ивайло

   Здравейте Виолета,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Варвара попада под обхвата на община Септември, която е сред приоритетните за програмата.

   Имайте предвид, че сега трябва да започне подготовката на проектната документация, както и фирмата за да може да входираме проекта при отварянето на следващия прозорец, който се очаква да отвори към март месец 2013г.

 40. Даниела Георгиева

  Здравейте!
  Имам стара къща с двор, която искам да направя вила за гости. Намира се в с. Мала църква, Община Самоков – Област Софийска. Възможно ли е да се кандидатства по програмата за селски туризъм? И къде трябва да се обърна, за да ми направят проект, съответно и цената на проекта да ми кажете и времето, което ще ми е необходимо за усвояване на средствата.
  Благодаря предварително!
  Поздрави!
  Даниела Георгиева

  1. Ивайло

   Здравейте Даниела,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Самоков е сред приоритетните за програмата.
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 41. ИВАНЕЛИ

  Здавейте,
  Искам да кандидатствам по мярка 311 или 312 чрез МИГ-Брезово-Братя Даскалови.Обектът е туристическа хижа с 50 места.Намира се на територията на община Братя Даскалови област Стара Загора.Хижата се намира в Средна гора в близосто до връх Братан.Построена е през 60-те години и има нужда от ремонт.Вмомента е действаща и е с договор за наем.В близост има природни и исторически забележителности .

  1. Ивайло

   Здравейте Иванели,

   Имайте предвид, че Мярка 311 и 312 има ограничение за местата за настаняване, като те се ограничени до 20 помещения за настаняване, като едно помещение за настаняване се счита, когато един санитарен възел обслужва максимум 2 стаи. Друг важен момент е това, че Вие имате договор за наем, а по мерките е необходимо да имате преотстъпено право на строеж за минимум 6 години, когато има реконструкция.

 42. румен славов

  Здравей те
  имам дворно място 1,2декара и къща на 2ет. в землището на село Върба Радомирско,
  мога ли да кандидатсвам по мярка 311и312 за къща за гости.
  Благодаря.
  Суважение Румен Славов

 43. Павлин

  Здравейте!Със свои средства в размер на 20 000 лв. инвестирах във изграждане и довършване на къща за гости в с.Люти брод общ. Мездра.Въпросът ми е дали мога да кандидатсвам по една от тези програми с цел довършване на строителните дейности и окончателното обзавеждане на къща за гости, както и дали селото се намира във нужната община за отпускане на съответните финансови потоци.Също така бих се възползвал от Ваши правни и юридически конслутации.
  Благодаря за отделеното време предварително!

 44. Костадин

  Здравейте , интересувам се главно от проекти -алтернативен туризъм и Производство на електроенергия от ВЕИ .Разполагам със 20 декара гори и ниви в областа на с.Калайджии-Златарица в близост до които има туристическо селище .Какви мерки мога да предприема и има ли по удачни програми по които мога да кандидатствам свързани с тази територия от страната.Каква е цената на вашите услуги ( може отговор на email) за предпочитане ,за да добия някаква представа за бъдещата ми комуникация с Вас.Предварително Ви благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Румен,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Радомир е сред приоритетните за програмата.

  2. Ивайло

   Здравейте Костадин,

   Исканите от вас дейности могат да бъдат финансирани по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Златарица е сред приоритетните за програмата.

   Имайте предвид, че исканите дейности изискват земите да бъдат в регулация, тъй като ще има монолитно строителство до колко разбирам от заданията.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 45. Ивайло

  Здравейте Павлин,

  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Мездра е сред приоритетните за програма.
  Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
  Поздрави,

 46. румен славов

  Здравейте,
  Благодаря Ви за бързият отговор.Въпроса е следния;-къщата се нуждае от ремонт след земетресението тази година,а няма достатъчно средства,Можеби трябва да се преустрои с повече
  стай и санитарни възли за да отговаря на изискванията,Какви средства горе долу ще сами необходими за проект и за ремонт,Тя има барбекю голяма тераса, билярд, камина,подово отопление,парно с радиатори -водна риза с котле на твърдо гориво,
  С поздрав.
  Румен

 47. Ивайло

  Здравейте Румен,

  Няма как да Ви кажа колко ще Ви струва модернизацията и реконструкцията на къщата! За тази цел се прави архитектурно заснемане на база на което се правят количествени сметки.

 48. Людмила Чаушева

  Здравейте , интересувам се главно от проекти -за развитие на селските райони.Имам къща в село Горно Къпиново, община Кирково,област Кърджали, към която искам да построя друга къща за гости,барбекю, детска площадка и дървени къщички/тип беседки/ за отдих. Интересува ме да ли мога да кандидатствам по програма и каква? Ако сте запознати, моля пишете!

  Оптимистичен поздрав!
  Л.Чаушева

  1. Ивайло

   Здравейте Людмила,

   Исканата от вас дейност може да бъде финаснирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Кирково е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 49. Jan. Dimitrov

  Zdraveite! Imam dvod i postroika v selo Bogatovo, obtschina Sevlievo.Moga li da kandidatstvam po programa Selski turizam?

  1. Ивайло

   Здравейте Жан,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Севлиево е сред приоритетните за програмата.

 50. ВАСИЛ МЕЛИН

  Здравейте .
  Имам парцел в с.о. Червенка – вилна зона на гр.Черноморец, община Созопол. Одобрен проект за сграда -301 кв.м. РЗП , разрешение за строеж , прекарани електричество и вода .Мога ли да кандидаствам по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 ?

  1. Ивайло

   Здравейте Васил,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 при следното положение:

   „Списък на населени места и курортни селища с развит масов туризъм, които няма да бъдат подпомагани за туристически дейности”
   к.к.Албена, с.Ахелой, гр.Ахтопол, гр.Балчик, гр.Банско, с.Божурец, к.к.Боровец, с.Българево, гр.Бяла (област Варна), с.Варвара, в.с. Дюни, с.Езерец, в.с.Елените, с.Емона, гр.Каварна, с.Камен бряг, к.к. Камчия, гр.Китен, с.Кранево, с.Крапец, с.Лозенец, гр.Несебър, гр.Обзор, к.к.Пампорово, гр.Поморие, гр.Приморско, ММЦ-Приморско, с.Равда, с.Резово, в.с.Русалка, с.Св. Влас, с.Синеморец, к.к.Слънчев бряг, гр.Созопол, с.Топола, с.Тюленово, гр.Царево, с.Черноморец, гр.Шабла, с.Шкорпиловци

   Ако, Червенка вилна зона попада под обхвата на забранените населени места и курортни селища не може да се кандидатства, ако обаче е извън техния обхват, то няма проблем да започне подготовката на проектната документация и самия проект за финансиране.

 51. Свилен

  Имам масивна къща 140км. с двор 4130км. намира се на 5км. от морето с.Ваклино. Имам ли възможност да кандидатствам в проект Алтернативен Селски туризъм

  1. Ивайло

   Здравейте Свилен,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Шабла е сред приоритетните за програмата.

 52. Веселин

  Здравейте,
  Интересува ме дали село Борика, община Ихтиман, Софийска област влиза в районите, които може да се финансират по програмата. Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Веселин,

   Община Ихтиман е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

 53. тодор

  Здравейте, търся финансиране на проект с подписана субсидия или съдружие възможно ли е да ми помогнете ?

 54. светослав

  Здравейте, имам двор 2000кв.м в регулацията на с. Паталеница общ.Пазарджик.искам да построя 1-2 кьщи за гости, имали вьзможност да участвам по тази програма.Благодаря

  1. Здравейте Светослав,
   За съжаление община Пазарджик, не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 и Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране. За да сте допустим кандидат по програма дейността трябва да се развива на територията на някоя от следните приоритетни общини за област Пазарджик, а те са както следва: Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичево, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Стрелча

 55. Ваня

  Здравейте, имаме малка къща в село Козирог. Габровска област.то влиза ли във финансираните райони за селски туризъм? Искаме да я реставрираме като къща за гости, както и да направим барбекю и механа. Благодаря ви предварително за отговора.

  1. Здравейте Ваня,
   За съжаление исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Габрово не е сред приоритетните за програмата.

 56. iovko

  Zdraveyte, razpolagam s dvorno mqsto v s. Mra4enik obshtina Karlovo, misalta mi e dali moga da u4astvam po programa za postroqvane na malka ka6ta za selski turizam. Blagodarq predvaritelno.

  1. Здравейте Йовко,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Карлово е сред приоритетните за програмата.
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 57. Петър

  Здравейте,

  Мярка 311 отворена ли е за кандидатстване през 2013?

  Поздрави

  1. Здравейте Петър,
   Мярка 311 се очаква да отвори през месец февруари/март тази година.

 58. Лидия Петрова

  ЗДРАВЕЙТЕ! Казвам се Лидия Петрова мисля да се занимавам с алтернативен селски туризъм,родом съм от гр.Септември обл.Пазарджик и мисля там да развия този вид дейност!има готова къща ,която искам да закупя. За тази цел МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ЗА СЕГА СЪС СЪВЕТ:ТОЗИ РАЙОН ДАЛИ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ТОВА И ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ФИНАНСИРА ТАЗИ ДЕЙНОСТ ПО ПРОГРАМАТА „РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ“-МЯРКА 311!БЛАГОДАРЯ!

  1. Здравейте Лидия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Септември е сред приоритетните за програмите.

 59. Пламен

  Здравейте питането ми е за с. Долно озирово на 6 км от Вършец, мога ли да кандидатствам за „Селски туризъм“
  2. Ако фирмата е нова регистрирана в района това пречи ли?
  3. Трябва ли имота да се прехвърли на фирмата?
  4. Титуляра може ли да работи в частна фирма или на държавна работа?

  1. Здравейте Пламен,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Вършец е сред приоритетните за програмата.
   Фирмата е добре да бъде ново регистрирана за конкретната цел. Имота трябва да бъде на името на фирмата или да бъде направено преотстъпено право на строеж. Що касае собственика на фирмата може да работи на държавна работа или друга фирма стига да не му противоречи на договора, който е подписал, като взаимоотношения.

 60. димитър кисьов

  Здравей Ивайло,имам нужда от малко помощ като информация понеже имам вила,която е на груб строеж в родопите се намира и искам ако е възможно да кандидатствам по някаква програма,която да ми помогне да е довърша.Благодаря ти.

  1. Здравейте Димитър,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, при положение, че къщата е разположена към някоя от приоритетните общини за програмата.

 61. kerko

  Здравей Ивайло.
  Имам земя която се намира в гр.Сопот,разполагам с 408 квадрата.Може ли да кандидатствам по мярката за селски туризъм и да направя къща за гости.
  Има ли значение за инвестицията от моя страрна спрямо РЗП.
  За момента нямам право да строя не повече от 30-и колко квадрата понеже не съм в регулация ,това проблем ли е за мярка 311(и ако е проблем,как да го реша).

  1. Здравейте Керко,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сопот е сред приоритетните за програмата. Има ограничение относно помещенията за настаняване, които не трябва да надвишават 20. РЗП – то може да колкото си искате стига да Ви стигнат средствата по програмата, които не трябва да надвишават 400 000 евро обща стойност на проект.

   1. Здравейте Иван,

    Вие може да кандидатствате с проект за финансиране на територията на община Котел, която е сред приоритетните за програмата.

 62. Ivan Markov

  ZDRAVEITE ISKAM DA KANDIDATSTVAM PO PROGRAMATA SELO GRADEC DO KOTEL FLIZA LI V PRIORITETNITE RAIONI.BLAGODARQ

 63. Григор

  Здравейте,
  Питането ми е за с.Островче, Разградско. Става дума за стара къща, изоставена от 6-7 години и двор от около 2дка .Мога ли да кандидатствам за „Селски туризъм“, като се реставрира споменатата къща и се построят допълнителни постройки, като: лятна кухня, беседки, каменна ограда и т.н.

  1. Здравейте Григор,

   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Разград не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат, Вие трябва да се ориентирате към някоя от следните приоритетни общини за област Разград, а те са както следва: Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил, Цар Калоян

 64. Любо

  Здравей Ивайло,
  Ще ти бъда много благодарен, ако ми дадеш кратка информация относно еврофинансиране на къща за гости. С няколко думи имам намерение да няправя къща за гости, като поне на този етап я виждам, като РЗП около 150- 180м2. В момента проучвам няколко района. Ясно ми е, че трябва да се регистрира фирма, която да придобие имота и оттам нататък да се започне подготвяне на проектна документация и документация за кандидатсване за еврофинасиране. Основно имам два въпроса: Първия ми въпрос е по- коя програма (мярка) може да се кандидатства и какъв е срока за кандидатсване по тази мярка. И втория ми въпрос е прибзлително какви средства трябва да се предвидят да изготвяне на цялата необходима документация за посоченото РЗП. И само да добавя още едно въпросче, тъй като имаш опит в подобни проекти: какъв е според теб шанса да се получи финансиране?
  Предварително благодаря за отговора!

  1. Здравейте Любо,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, при положение, че дейността се развива на територията на приоритетна община за програмата. Предварителните Ви разходи до входиране на проекта ще са около 10 000 – 15 000 лева. (проектиране, консултанти, такси и др.), като това са Ви признати и възстановими разходи. Не говорим за шанс, а говорим за добре подготвен проект + предварителна документация.

 65. Мария Георгиева

  Здравейте,бих искала да Ви попитам,имам две кащи в село Правешка Лакавица,което се намира на около 60км. от София и е само магистрала от столицата до там. Невероятно красиво и спокоино място в балкана.Мога ли да кандидатствам по програмата за финансиране.

  1. Здравейте Мария,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Правец е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 66. Любо

  Благодаря за отговора!
  Това за приоритетните общини го знам, само да уточните, какви са сроковете за кандидатстване по двете мерки? Доколкото съм запознат 311 тепърва се очаква да се отвори или бъркам.
  Отново благодаря!

 67. славка янева

  Bihme iskali konsultacii za proekt ,otnasq] se za alternatiwen turizym.Molya za kontakti

  1. Здравейте Славка,

   На самия сайт има контакти, където може да ги видите!

 68. Ивайло Здравков

  Здравейте Любо,

  Мярка 311 се очаква да отвори към края на месец февруари, относно мярка 312 не се знае към този момент дали ще отвори.

 69. magiiiii

  Zdraveite Ivailo,

  Az sum ot Gotce Delccev i imam prekrasna kushta v edno sasedno selo Lajnitsa, 560kv.m parselno mqsto i 130kv.m zastroena plosht.kashtata e sravnitelno nova imam idea za kushta za gosti no neznam kum kogo da se oburna v pulno nevedenie sum. Mnogo shte se radvam ako i pokajete nqkakav pat po koi da trugna.

  1. Здравейте Маги,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Гоце Делчев е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

 70. Иванова

  Г-н Здравков здравейте, бихте ли ми отговорили на въпроса, тъй като ми предстои закупуване на земя, с какъв статут трябва да бъде за да мога кандидатствам след това с нея за Мярките 311 или 312? Благодаря

  1. Здравейте г-жа Иванова,

   Ако ще изграждате къща за гости, то най добре е земята да бъде в регулация за да може да се започва с проектирането! Ако те първа ще се сменя статут на земя, това ще отнеме много време!

 71. сийка

  Здравейте!искам да попитам,имам къща в село Плана Софийско и много искам дасе занимавам със селски туризъм,имам идея да направя къща за гости!Въпросът мие по какви програми мога да кандидатствам за развитие на селските райони!Благадаря!

  1. Здравейте Сийка,

   Исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана на територията на село Плана, тъй като е под обхвата на община София, което не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, която е основна за финансирането. За да сте допустим кандидат Вие трябва да се ориентирате към някоя от следните приоритетни общини за област София, а те са както следва: Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар, Челопеч

   1. Здравейте Румяна,

    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Севлиево е сред приоритетните за програмата.

 72. Румяна Тодорова

  Бих искала да попитам: Имам къща в село Добромирка, близо до Севлиево и Търново.
  Мисля да закупя още една до нея. Мога ли да кандидатсвам по програмата за „Селски туризъм“.
  Благодаря предварително за отговора!

 73. Огнян Боянов

  Здравейте,казвам се Огнян Боянов искам да се занимавам с алтернативен селски туризъм.Притежавам парцел от 500 кв м. в с.ЛЪКА община ПОМОРИЕ.Селото се намира на 10 км. от град БУРГАС.Имам ли шанс да кандидатствам по програма.Идеята ми е да построя къща за гости.ПОЗДРАВ.

 74. г-н Бочуков

  Здравей Ивайло,
  притежавам стара къща в село Орехово, община Чепеларе. Искам да я ремонтирам, надстроя и пригодя за селски туризъм. Дайте ми съвет как да го направя!

  1. Здравейте Огнян,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Поморие е сред приоритетните за програмата.

  2. Здравейте г-н Бочуков,

   Исканата дейност може да я направите по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Чепеларе е сред приоритетните за програмата. Ние от своя страна можем да Ви съдействаме за подготовката на проектната документация

 75. Pepa Peshanova

  Здравейте г-н Бочуков,
  Имам парцел в град Вършец в регулация, около 500 кв., но по документи е по-малко.
  Има къщичка, кото се руши. Мога ли да кандидатствам по Развитие на сеслските райони“ за туризъм. Още един въпрос, държавен служител съм. Имам ли право да направя такъв проект?

 76. Pepa Peshanova

  Извинете Ивайло, сбъркала съм името горе в обръшението:)
  Наистина бих искала да направя нещо на ова прекрасно място Вършец.

  1. Здравейте Пепа,

   Исканата от вас дейност може да бъде реализирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Вършец е сред приоритетните за програмата. Относно това, че сте държавен служител трябва да си проверите трудовия договор, какво пише в него!

 77. Кирил

  Моля за съвет.Искам да направя място за отдих високо над град Рила с временни постройки(сглобяеми къщи),с навеси и т.н. До мястото минава река,но няма ток.Мисля да се ползва турбина за ток задвижвана от реката.Така стоейки нещата мога ли да кандидатствам по някоя програма,дали ще бъда одобрен или има някакви изисквания за ток,вода и постройки.Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Кирил,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, става въпрос за община Рила, област Кюстендил. Имайте предвид, че програмата финансирана всичко, което е под обхвата на имота, където ще се извършва инвестицията. Самата водна турбина, най – вероятно няма да е под обхвата на имота и няма да бъде признат за разход по програмата.

 78. Нур

  Мога ли да кандидатствам по мярка 311 като физическо лице за създаване на къща за гости?
  От село Лъжница община Гоце Делчев съм.
  Кога ще бъде отворена мярката 311 и за колко време?
  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, но като фирма или с ЕТ. Сега към края на месец февруари началото на март се очаква да отвори прозореца за набиране на проекти.

 79. mustafa

  zdravei az sam ot selo BUNCEVO obshtina qkoruda,moje li da uchastvam po mqrka 311,blagodarq predvaritelno

  1. Ивайло

   Здравейте Мустафа,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Якоруда е сред приоритетните за програмата.

 80. Pepa Peshanova

  Благодаря за бързия отговор1 Тъй като не мога аз да направя фирма, като държ. служител.
  Може ли майка ми която е на 68 години да кандидатства за селски туризъм във Вършец или в краен случай сестра ми? Искам да ползвам услугите Ви като фирма, ако има смисъл да кандидатстваме тази година. Поздрави

 81. Ирина Ангелова

  Здравейте, Ивайло
  искам да кандидатствам по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311
  бих искала да ми кажете, кои са приоритетните общини в област София и област Перник или пък да ме насочите къде да погледна ако има изброени такива? Подаването на документи ли започва през месец февруари и приблизително какъв период отнема одобряването на проектите?
  Благодаря Ви предварително
  Хубав ден

  1. Ивайло

   Здравейте Ирина,

   Приоритетните общини за област София са както следва: Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар, Челопеч

   За област Перник са както следва: Брезник, Земен, Ковачевци, Радомир, Трън

   Относно отварянето на прозореца тази година ще бъде към месец март. Ако започнем от сега подготовката на проектните документи, това означава, че ще входираме другата година на новия програмен период 2014 – 2020 година.

 82. Ивайло

  Здравейте отново,

  По добрия вариант е собственик на фирмата на бъде сестра Ви. Моля заповядайте при нас в удобно за вас време, като ме уведомите поне един ден предварително.

 83. Рени

  Здравей Ивайло
  Бих искала и аз да попитам дали мога ли да кандидатствам по някоя „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 като физическо лице за създаване на място за отдих в с.Плана ,Намира се на 30 километра от София.

  1. Ивайло

   Здравейте Рени,

   За съжаление село План попада под обхвата на столична община, която не е сред приоритетните за програмата и не може да кандидатствате с проект за финансиране. За да сте допустим кандидат дейността трябва да се развива на територията на следните приоритетни общини за област София, а те са както следва: Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар, Челопеч

 84. POPI1963

  imam ky6ta na dva etaga ogromen dvor ovo6na gradina zemia okolo 5 dekara imota se namira megdu blagoevgrad i simitli na atraktivno miasto moga li da candidatstvam po programi za selski turizam v momenta rabotia v 4ugbina ako moge dakontaktuvame 4rez email gelaia ot vas vsicko ot nacalo do krai

  1. Ивайло

   Здравейте,

   Може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“, стига дейността да се развива на територията на приоритетна община за област Благоевград, а те са както следва: Банско, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово, Якоруда

   Относно започване на работа с нас, ние можем да водим комуникация по през интернет, но тук ще Ви трябва някой, който да движи нещата оперативно.

 85. POPI1963

  blagodaria za otgovora terena se namira v ob6tina simitli moge li eventualno da mi kagete za pyrvite stypki kakvi sa srokovete za podavane nadokumentite

 86. Ивайло

  Здравейте отново,
  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране, тъй като община Симитли е сред приоритетните за програмата.
  Моля заповядайте при нас за повече и подробна информация. Просто няма как в един пост да Ви разясня всичко.

 87. Пенка Георгиева

  ЗДРАВЕЙТЕ! Казвам се Пенка Георгиева мисля да се занимавам с алтернативен селски туризъм,родом съм от гр.Сливен ,но имам наследен имот от съпруга ми /който е починал/ в с. Скала окръг Бургаски /. Селото се намира на 10 километра до с. Жеравна и 15-20 км. до гр. Котел. Мисля там да развия този вид дейност!има готова къща ,която искам да ремонтирам или пък двора е 3 декара има място да направя нова от този тип сглобяеми.. За тази цел МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ЗА СЕГА СЪС СЪВЕТ:ТОЗИ РАЙОН ДАЛИ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ТОВА И ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ФИНАНСИРА ТАЗИ ДЕЙНОСТ ПО ПРОГРАМАТА „РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ“-МЯРКА 311!БЛАГОДАРЯ! И какви са стъпките който трябва да предприема за осъществяването на идеята ми?

  1. Ивайло

   Здравейте Пенка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Котел е сред приоритетните за програмата.
   Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация.

 88. Йорданка

  Здравейте,

  Имам къща в село Ново село Видинско.. Наскоро останах без работа и много ме заинтригува този вид дейност със селския туризъм,но нямам никакво инфо от къде да започна.Имам толкова въпроси и ако може да ми дадете някаква насока къде и към кого да се обърна за това.

  1. Ивайло

   Здравейте Йорданка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма ‚Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Ново село е сред приоритетните за програмата. Моля заповядайте при нас за повече и по – подробна информация.

 89. Мими

  Здравейте Ивайло!
  Питането ми за финансиране по проект е за много стар къща, необитаема отпреди 50 години! Намира се в с.Цеперани, Община Велико Търново! Ако спада в приоритетните за програмата региони, как стои въпросът със собствеността? Какво е нужно като документи за притежание на обекта, и трябва ли да е собственост на фирмата, с която ще се участва в програмата!

  1. Ивайло

   Здравейте Мими,
   За съжаление село Цепераните попада под обхвата на община Велико Търново, която не е сред приоритетните за програмата и Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране. Документа за собственост се казва (Нотариален акт)

 90. Галя

  Здравейте, притежавам имот в село Медово, общ. Братя Даскалови, което е и родното място на моя баща. С този край ме свързва и родствената ми връзка с опълченеца Сребрьо Стойновски- опълченец и съратник на Левски и Ботев. Интересува ме, дали този регион е включен в приоритетна програма за развитие на селски райони? Така също, дали е възможно финансиране за реставрация на църквата в селото.

  1. Ивайло

   Здравейте Галя,
   Община Братя Даскалово е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате за реконструкция и/или изграждане на къща за кости. Самите църкви са под обхвата на друга мярка по същата програма.

 91. MLADEN PAVLOV

  Эдравеи Иво.имам эемя 6 декара в общ.Гурково иэван регулациъ може ли да кандидатствам эа построяване на малка кашта эа гости.

  1. Ивайло

   Здравейте Младен,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Гурково е сред приоритетните за програмата. Имайте предвид, че земята трябва да е урегулирана за да може да се изгради къща за кости.

 92. AНТОНИО

  Здравейте Ивайло имам стара къща в с.Славовица Община Долна Митрополия интересува ме мога ли да кандидатствам и какви са условията

  1. Ивайло

   Здравейте Антонио,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Долна Митрополия е сред приоритетните за програмата.

   Моля заповядайте при нас за повече и подробна информация! Просто няма как в един пост да Ви обясня всичко.

 93. Румяна Димова

  Здравейте!
  Въпроса ми е : Имам къща в село Ново Стефаново, община Ловеч, с двор 2 декара. Къщата е стара има стопански постройки,. Този район подходящ ли е за селски туризъм и дали ще може да се финисира по програмата „РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ“, какви са стъпките който трябва да предприема за осъществяването на идеята ми, ?

  1. Ивайло

   Здравейте Румяна,

   За съжаление исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , тъй като община Ловеч не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програма трябва да се ориентирате към някоя от следните приоритетни общини за област Ловеч, а те са както следва: Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица

 94. Трендафил

  Здравейте, Ивайло притежавам имот с къща в с.Гела обл.Смолян интересувам се дали мога да кандидатствам по програмата за „Развитие на селските райони“. Какво трябва да се направи и къде да отида за да получа необходимата ми информация?

  1. Ивайло

   Здравейте Трендафил,

   Исканата от вас дейност за съжаление не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Смолян не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат дейността трябва да се развива на територията на някоя от следните приоритетни общини за област Смолян, а те са както следва: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе

 95. М.Радославова

  Здравейте , притежавам имот в с. Мадара община Шумен … Мога ли да кандидатствам по мярка 311/312 … ? А там наистина ина туристи все пак Мадарския конник се начира там :)0

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Радославова,

   За съжаление няма как да бъде финансирана проект по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като с. Мадара попада под обхвата на община Шумен, която не е сред приоритетните за програмата.

 96. Поли Чобанова

  Здравейте , имам масивна къща с двор 4.5 дка. със собствен водоизточник в село Ваклино община Шабла на 5 км. от морски плаж мога ли да кандидатствам по мярка 311/312 ,за изграждане на еко къщички с цел селски туризъм .Благодаря предаврително !!

  1. Ивайло

   Здравейте Поли,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Шабла е сред приоритетната за програмата.

 97. М.Радославова

  Благодаря за отговора :)… А по някаква друга програма ? Или за момента няма ?

 98. Илия Стефанов

  Здравейте, имам имот в Априлци с нотарялен акт за собственост за земята.В имота имам построена вила за сезонно ползване и имам строително разрешение за втора вила за сезонно ползване. Втората вила е с идеята за селски туризъм ,мога ли да участвам в програмата за развитие на селските райони и задължително ли е да откривам фирма

 99. Х.Янков

  Имам имот – къща с двор в с.Сестримо, община Белово, обл. Пазарджик. Желая да закупя още един и да развивам селски туризъм. Мога ли да кандидатствам по европейските проекти. Ако отговорът е Да, моля за телифон и/или адрес за връзка с Вас.

  1. Ивайло

   Здравейте Илия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Априлци е ред приоритетните за програмата. Що касае фирмата, то задължително се кандидатства с фирма.

  2. Ивайло

   Здравейте г-н Янков,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Белово е сред приоритетните за програмата.
   Нашите контакти може да ги видите „КОНТАКТИ“ в нашия сайт.

 100. Sania Dimitrova

  Zdraveite imam imot ka6ta s dvor 2.4dekara v gr.Smiadovo ob6tina Smiadovo oblast 6umen moga li da kandidatstvam po programata za razvitie na selski turizam

  1. Ивайло

   Здравейте Саня,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Смядово е сред приоритетните за програмата.

 101. Вили

  Здравейте,
  Наскоро закупих недвижим имот, а именно дворно място и стара къща (може би 30г. необитаема), съставляващо УПИ с урегулирана площ 1035 кв. м, находящ се по плана на село Горно Вършило, община Септември, Пазарджишка област.
  Моля, отговорете ми какви са възможностите, приемат ли се проекти, за финансиране по мярка 311/312.
  На какви изисквания следва да отговаря проекта?

  1. Ивайло

   Здравейте Вили,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311/312, тъй като община Септември е сред приоритетните за програмата.

 102. Anton Arabadgiev

  Az Jiveq v selo Kliuch obshtina Petrich. Imam ideq svurzana sus Selskiq turizum – Kushta za gosti. na 22 godini sum i v momenta sum bezraboten. Razpolagam s parcel na vhoda na seloto Na glavniq pat ( blizo 1 dekar) Imam ideq kak eventualno da Reklamiram Rodnoto mi mqsto i zabelejitelnostite. Kakvo trqbva da napravq i kude da popitam Dali moqta ideq moje da ima razvitie pri vas ! 🙂

  1. Ивайло

   Здравейте Антон,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Петрич е сред приоритетните за програмата.

 103. Галя

  Здравейте, моля дайте телефон за връзка.

 104. Ивайло

  Здравейте Галя,
  На сайта в „КОНТАКТИ“ стоят нашите координати.

 105. Деси

  Здравейте! Имаме много хубава къща в с.Чичил община Видин .Можем ли да кандидаства ме за проекта“Развитие на селски райони“.Благодаря ви.

  1. Ивайло

   Здравейте Деси,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Видин не е сред приоритетните за програмата.

 106. Alex

  Здравеите имам стара къща на повече от 200 години която се намира до град Елена.Има голям двор граничещ с гората и е в блозост до реката невероятно местенце…искам да я направя къща за гости,но естествено нямам нужните средства за това.. бихте ли ми казали как да постапя, как и каде да кандидатсвам

  1. Ивайло

   Здравейте Алекс,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Елена е сред приоритетните за програмата.

 107. Радостин

  Здравейте Ивайло,
  интересувам се ,кой от следните имоти (дворни места) може да бъде финансиран по програма „Развитие на селските райони“-Мярка 312.Искам да изградя Къща за гости.

  1)Област Бургас, Община Карнобат, село Искра -УПИ 1025 м2
  2)Област Бургас, Община Карнобат село Смолник- УПИ 2000м2,вода, със стара къща 60м2,
  3)Община Перник,село Селищен дол,в близост до борова гора УПИ,вода 600 м2 с малка къща 35м2.

  1. Ивайло

   Здравейте Радостин,
   Имотите, които попадат под обхвата на община Карнобат са сред приоритетните за програмата. Имота под обхвата на община Перник е не допустим за кандидатстване.

 108. Ивайло

  Здравейте,
  Не успях да намеря информация дали с. Костенковци, община Габрово попада в приоритетните области за подпомагане чрез програмата. Благодаря предварително за предоставената информация.
  Поздрави!

  1. Ивайло

   Здравейте Ивайло,
   За съжаление община Габрово не е сред приоритетните общини за програма „Развитие на селските райони“. За да сте допустим кандидат дейността трябва да се развива на територията на някоя от следните общини за област Габрово, а те са както следва: Дряново, Севлиево, Трявна

 109. Erol Hasan

  Zdraveyte,
  predi izvestno vreme Vi bqh pisal za izgrajdane na qyceferma i me bqhte pokanili vyv vash ofis, sled porazpitvane na hora ot sektora se otkazah.
  Sega se interesuvam ot mqrki 312 i 311za finansirane na mikropredpriqtie i razvitie na selskite rayoni.
  -pyrvata mi ideq e za izgrajdane na baseyn s malki vili v plosht ot 5000 m.kv.;
  -vtorata izgrajdane na avtoserviz;
  Nqmam nikakyv pyrvonachalen kapital (zemqta e moq).
  Da pripomnq, che sym grad Djebel-Vylkovich.
  Posleden vypros: ima programa, koqto ima predvaritelno finansirane?
  Uspeshna sedmica.

  1. Ивайло

   Здравейте отново,
   Може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 за посочените от вас дейности. Имайте предвид, че при всички случай ще имате предварителни разходи, които ще трябва да направите. Относно програма, която да Ви финансира напред немога да Ви кажа, тъй като незнам за такава.

 110. Erol

  Здравейте Ивайло,
  можете ли да ме ориентирате за стойността на предварителните разходи (дори процентно отношение от цялата стойност на проекта), за да видя има смисъл да се захвана, а и да не Ви губя и Вашето време.
  Предварително Ви благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте Ерол,
   Предварителните Ви разходи до входиране на проекта ще са около 10 000 – 15 000 лева, които са признати и възстановими по програма (проектиране, консултантски, правни и т.н.)

 111. йълмаз

  Здравейте Ивайло .Собсвеник съм на кафе ресторант 250квм застроена площ ,намира се в община джебел.Дали мога да кандидаствам по мярка 311 за хотел. Регистрирам съм и като земеделец. благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Иълмаз,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Джебел е сред приоритетните за програмата.

 112. Ерол Хасан

  Здравейте,
  отново съм аз. Дали събота работите и какво Ви работното време, смятам да дойда до Сливен?
  – крайният срок за кандидатстване по мярка 311 и 312 какъв е?
  – имам познат, с който мисля да дойдем. Той мисли да кандидатства за засаждане на бадем в пазарджишко село. Може ли да кандидатства за финансиране?
  – има ли значение когато дойдем в офиса Ви към кого ще се обърнем. Необходимо ли е предварително записване?

  С нетърпение чакам Вашия отговор.
  Успешна седмица.

  1. Ивайло

   Здравейте Ерол,
   Свържете с нашия офис в Сливен за да се уточните дали ще е удобно за събота да направите среща.

 113. Иванова

  Здравейте искам да попитам, ако фирмата е регистрирана в Пловдив, а земята която искам да закупя за проекта е в община Хисаря, има ли възможност, за смяна на адресна регистрация на фирмата или др. Благодаря!

 114. Иванова

  Извинявам се но имам още едно питане отвориха ли мярките 311 и 312 с новия период? Благодаря

 115. Ивайло

  Здравейте г-жа Иванова,
  Да, има възможност да смените адресната регистрация на фирмата.

 116. Ивайло

  Здравейте г-жа Иванова,
  Мярка 311 и Мярка 312 се очаква да отвори на 7 май тази година.

 117. Георгиева

  Здравейте. Имам стара къща в Куклен с винарска изба и история.Имам желание да я реставрирам и превърна в къща за гости. Мога ли да кандидатствам по мярка 311 или 312 ?

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Георгиева,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Куклен е сред приоритетните за програмата.

 118. Георгиева

  Благодаря Ви много за отговора.Дали ще ми стигне времето да се подготвя с документите за проекта тази година и мога ли да се свържа с Вас за съдействие ?

 119. Ивайло Здравков

  Здравейте отново,
  Моля заповядайте при нас за повече информация. Ако тепърва ще се стартират нещата за проектиране, съгласуване и т.н. няма да стигне времето.

 120. Velina Todorova

  Imame ku6ta v s. Furen oblast Vraca. Moje li da kandidatstvame po tezi programi i kum koi vuv Vraca trqbva da se oburnem?

  Blagodarq predvaritelno!

  1. Ивайло

   Здравейте Велина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, Мярка 311/312, тъй като община Криводол е сред приоритетните за програмата.
   Ние от своя страна можем да Ви окажем пълно съдействие по подготовката и управлението на проекта.

 121. Иванова

  Г-н Здравков, отвориха ли програмите с новия период? БЛАГОДАРЯ

 122. Иванова

  Здравейте отвориха ли мярка 311 и 312 с новия период? БЛАГОДАРЯ

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Иванова,
   Все още не, другата година започва новия програмен период 2014 – 2020 година

 123. Иванка

  imame kushta v s. Georgi Damqnovo,obl. Montana, koeto e prioritetno
  tjrsq sydejstvie za razvitie na selski turizam

  1. Ивайло

   Здравейте Иванка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Георги Дамянов е сред приоритетните за програмата. Моля заповядайте при нас след 31 май, тъй като в момента сме в кампания по входиране на проекти.

 124. Ивайло

  Здравейте,
  Все още не….другата година се очаква да стартира новия програмен период 2014 – 2020 година.

 125. Роси Митева

  Здравейте! Искаме да построим къща за гости. Пиша Ви от Белене,общината влиза ли в приоритетните и ,ако да – кога можем да подготвим проект за кандидатстване?

 126. Роси Митева

  Здравейте! Можем ли да учавстваме в проект за построяване къща за гости в Белене?

  1. Ивайло

   Здравейте Роси,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , тъй като община Белене е сред приоритетните за програмата.
   Моля заповядайте при нас в удобно за вас време, като ни уведомите поне един ден предварително.

 127. Роси Митева

  Много Ви благодаря за отговора, само ми кажете адреса на който трябва да дойдем. Открих този сайт едва вчера и не съм в час, явно.
  Много Ви благодаря!

 128. Роси Митева

  Много се извинявам, погледнах в контакти и се осведомих, извинете ме.
  С уважение: Роси Митева

 129. Пенка Георгиева

  Здравейте.
  Имам стара къща в
  с.Близнак, община Малко Търново
  искам да я ремонтирам и направя
  къща за гости. Мога ли да кандидатствам по мярка 312.

  1. Ивайло

   Здравейте Пенка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Малко Търново е сред приоритетните за програмата.

 130. Пенка Георгиева

  Благодаря!
  Къде и как можем да получим повече информация!

  1. Ивайло

   Здравейте Пенка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Малко Търново е сред приоритетните за програмата.

 131. Виктория

  Здравейте,
  програмата „Развитие на селските райони“ и по специално тези две мерки 311 и 312 дали ще бъдат отворени отново?

  1. Ивайло

   Здравейте Виктория,
   Цялата програма „Развитие на селските райони“ включително Мярка 311/312 се очакват да отворят другата година, когато започне да действа следващия програмен период 2014 – 2020 година.

 132. Иван Димитров

  В новия програмен период по РСР предвидена ли е възможност за кандидатстване от физически лица? Съфинансирането може ли да се предостави под формата на собствен имот?
  Благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,
   Мисля, че като физическо лице не е добър вариант, така или иначе, дали през новия програмен период ще може не мога да Ви кажа. Що касае съ финансирането мисля, че няма как да бъде признато, като друго само участие освен финансово.

 133. Анна

  Здравейте,имаме къща в с.Асеновец,общ.Нова Загора на фаза груб строеж.Можем ли да кандидатстваме по гореизброените мерки с цел да я завършим и превърнем в къща за гости,до кога действа програмата,какво ни е нужно?Благодаря Ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Анна,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Нова Загора е сред приоритетните за програмата. За тази година най – вероятно няма да има да има повече прием, но следващата година започва новия програмен период 2014 – 2020, където ще бъдат презаредени всички мерки. Имайте предвид, че работата по проекта отнема поне няколко месеца, така че може да започва да се работи някъде след август месец

 134. Роси Митева

  Здравейте! Работеща пенсионерка съм! Какви са възможностите ми да учавствам по мярка 311 с къща за гости? Проблем ли е, че съм пенсионерка ?
  Благодаря Ви!

 135. георги

  Здравейте!Аз сам от едно село община петрич обл.Благоевград.Можели да участвам в някой проект имам стара къща и перцел от 850кв.м.В саюия парцел извира вода и е в регулация

  1. Ивайло

   Здравейте Георги,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Петрич е сред приоритетните за програмата.

 136. valentin

  zdravei!a za smolianskia reon imali miarka 311/312?tazi godina!

  1. Ивайло

   Здравейте Валентин,
   За област Смолян са приоритетни следните общини: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе

 137. Dani

  Zakupih imot (kashta) s nad 100g istoriq v selo v blizost do Kotel ,iskam da q napravq kashta za gosti ,no neshto v Sliven ne mi obrashtat dostatachno vnimanie ,moje malko podrobna informaciq ili da me nasochite direktno kam pravilniq slujitel?!
  BLAGODARQ VI PREDVARITELNO !

  1. Ивайло

   Здравейте Дани,
   Моля заповядайте при нас в София за повече подробности, а това, което ми казвате за офиса в Сливен ще го вземем под внимание! Моля да ме уведомите с кос те разговаряли в Сливен на имейла!

 138. Божидар

  Здравейте,
  За село Николаево в община Стражица има ли програма, по която мога да подам заявление за финансиране по проект за селски туризъм?

  1. Ивайло

   Здравейте Божидар,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312, тъй като община Стражица е сред приоритетните за програмата.

 139. Де

  Здравейте,

  Село Лесидрен(Тетевен) и село Константиново(Варна) сред приоритетните за програмата ли са ?

  Благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Деска,
   Село Лесидрен попада под обхвата на община Угърчин, която е приоритетна за програма „Развитие на селските райони“ и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране. По отношение на село Константиново, попада под обхвата на община Варна и Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране.

 140. Галина Маринова

  Здравейте !
  Искам да Ви попитам за с. Мостово , община Асеновград в Родопите , дали попада в приоритетните общини за кандидатстване по програма “ Развитие на селските райони “ .
  Благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Галина,
   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие селските райони“ , тъй като община Асенов град не е сред приоритетните за програмата.

  1. Ивайло

   Здравейте Дража,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312, тъй като община Брезово е сред приоритетните за програмата.

 141. Божидар Георгиев

  Здравейте Ивайло,
  Благодаря Ви за отговора.
  Моля, информирайте ме от кога очаквате да започне финансирането по програма „ Развитие на селските райони – мярка 312” и съответно , след коя дата мога да ви посетя във ваш офис за разговор с Вас или ваши колеги. Бих искал да Ви представя моята идея и евентуално да започна подготовката на съответните документи.

  1. Ивайло

   Здравейте Божидар,
   Ако имате предвид финансирането на таз годишните проекти по мярка 312, мисля, че към септември месец трябва да има резултати. За другата година все още не мога да кажа, по кое време точно ще отвори мярка 312. Към края на тази година може да започне работа по проекти за новия програмен период 2014 – 2020 година. Относно среща с нас може да я направим във всеки един момент, само ни уведомете поне ден предварително.

 142. Иванова

  Здравейте, има ли възможност по мярките 311 и 312 да се кандидатства за финансиране на проект за създаване на мелница и фурна с която ще се прави хляба по автентичен начин. БЛАГОДАРЯ!

 143. Ивайло

  Здравейте г-жа Иванова,
  Исканата от вас дейност за изграждане на мелница, може да се финансирана по Мярка 123 от програма „Развитие на селските райони“ .

 144. Мария

  Здравейте имам къща в село Костенец искам да я направа къща за гости мога ли да кандидатствам по програма , Развитие на селските райони

  1. Ивайло

   Здравейте Мария,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312, тъй като община Костенец е сред приоритетните за програмата.
   За повече подробности, Моля заповядайте при нас!

  2. Мюрвет

   Здравейте имам къща в село Драгижево обл.Велико Търново и сме я почнали до някъде на груб строеж е.Можем ли да кандидатсвам за Развитие на селските райони по точно мярка 312.

   1. Ивайло Здравков

    Все още не мога да потвърдя дали ще може да се финансира проект за изграждане на къща за гости, тъй като няма официална инфорамция, но може да кандидаствате за изграждане на детски центрове, магазини, спортни комплекси и много други услуги или производства.

 145. Сашка Велкова

  Здравейте! Въпросът ми е свързан с този на Мария. Аз също имам къща, която се намира в с.Варвара, област Пазарджик. Искам да я направя къща за гости. Прегледах списъците, но не открих нито в единия, нито в другия с. Варвара. Можете ли да ми отговорите влиза ли селото в мярка 312? Благодаря предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Сашка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , тъй като село Варвара попада под обхвата на община Септември, която е сред приоритетните за програмата.

 146. Сашка Велкова

  Здравейте Ивайло! Благодаря за отговора. Бих искала да задам още един въпрос. Направих преглед на различни публикации по темата и тъй като сроковете за кандидатстване по мярка 312 са отдавна изтекли, искам да попитам, предвижда ли се нова възможност за кандидатстване и ако да, кога? За евентуална подготовка на необходимата за канидатстване документация бих могла да разбера от сайта ви предполагам. Отново предварително Ви благодаря. Желая Ви приятен ден!

 147. Ивайло

  Здравейте отново,
  Другата година започва новия програмен период 2014 – 2020, като неговия старт се очаква да е някъде месец май, тоест по това време трябва да сме готови с цялата проекта документация и проекта за финансиране.

 148. Иво

  Здравейте,искам да попитам,известно ли е кои области на общини попадат за кандидастване по мярка 312 за 2014-2020г.Благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте Иво,
   Все още не мога да кажа, но има предложение да се добавят някой общини, които към момента не влизаха в списъка на приоритетните.

 149. Борислав Славов

  Здравейте Ивайло,
  Имам парцел в непосредствена близост до язовир Копринка. Дали може да участва в проект за развитие на селския туризъм. Става въпрос за изграждане на къща за гости.
  Поздрави!

  1. Ивайло

   Здравейте Борислав,
   За съжаление язовир Копринка попада под обхвата на община Казанлък, която не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“. Дали обаче община Казанлък ще попадане сред приоритетните за програмата през новия програмен период 2014 – 2020 година все още не мога да кажа.
   За да сте допустим кандидат по програмата дейността трябва да се развива на територията на някоя от следните приоритетни общини за област Стара Загора, а те са както следва: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан

 150. ЮСУФ

  Здравейте Ивайло,
  Аз съм млад лекар на 27 г., а жена ми завършва тази година, интересува ни дали можем да участваме, да кандидатстваме с проект за изграждане на частен медицински кабинет на парцел собственост на родителите ми в село, намиращо се на територията на общ. Гоце Делчев, обл. Благоевград и какви са условията, редът , стъпките за това.
  Благодаря Ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Юсуф,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Гоце Делчев е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 151. Иван

  ИВАЙЛО, ЗДРАВЕЙ!
  от горния коментар разбирам, че общ. Гоце Делчев е сред одобрените. Аз притежавам терен от 1.600 кв.м. в родното ми село. Мога ли да кандидатствам по някоя мярка за изграждане на къща за гости. Притесняваме, обаче че аз ще вложа и малкото си спестявания а незнам после до колко ще потръгне бизнеса ми с тази къща и да не би да остана и без лев и онези суми от ЕС трябва ли да ги връщам после
  Къде се намира офиса ви за евентуална среща с вас имате ли клон по близо до гоце делчев

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,
   Това е безвъзмездно финансиране, което не се връща, но имайте предвид, че при всички случай има съ-финансиране, което трябва да се осигури. То е в размер до 30%
   Нашия офис се намира в София, адреса може да вземете от сайта!

 152. mariyana

  Здравейте!
  Аз съм от село Борован , окр.Враца, и разбрах че селото ни влиза по проекта за развитие на селски туризъм.
  Интересува ме ,ако реша да направя къща за гости ,дали къщата която ще закупя трябва да е на фирмата ми задължително ,или мога да я закупя на мое име ?
  Фирмата ми за момента не функционира от 7 години ,поради прекратяване на предишната дейност , но не е заличена .
  другият въпрос който ме интересува е – синът ми живее в Абу Даби и иска да отваря туристическа агенция , като офисът тук ще бъде в Борован . а другият в Дубай , но там ще се прикачат към друга тур операторска агенция . Въпросът ми е дали ,има някаква възможност или алтернатива да се съчетаят двете неща с къщата за гости и туристическата агенция, и ако да ,отпускат ли се средства за това , какви са изискванията и към кого да се обърнем за направа на проекта ?
  Благодаря ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Марияна,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Борован е сред приоритетните за програмата. Най – добре е къщата да бъде закупена от фирмата за да не се прехвърля два пъти. Също тъка е добре фирмата да се регистрира за конкретния случай да не се използва старата фирма.
   По отношение на туроператорската фирма няма отношение по горния проект.

 153. Трифон

  Здравейте,
  в новия програмен период ще има ли финансиране за еко село ? Може ли да се финансира проект с българска банка който ще се строи в Гърция или България?
  Благодаря ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Трифон,
   Програмите за безвъзмездно финансиране могат да финансират проекти в рамките на България. Няма как да бъде финансиран проект на територията на Гърция. Там има програми по които може да кандидатствате с проект за финансиране.

 154. Йовчо Йовчев

  Бих искал да попитам следното: възможно ли е да бъде изработен и финансиран проект по програмата за „Развитие на селския туризъм“ в частта изграждане на къща за гости , която ще бъде изградена в община Тунджа, област Ямбол. Проектът на жилището ща бъде на един етаж, с РЗП 140-160 кв м. , а площта на парцела 1265 кв м.

  1. Ивайло

   Здравейте Йовчо,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тунджа е сред приоритетните за програмата.

 155. Димитрова

  Здравейте
  Как мога да кандидатствам по мярка 312 за къща за гости без да имам като начало някакви парични средства. Община гр.Долни чифлик Област Варна.

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Димитрова,
   При всички случай ще Ви трябват средства до входирането на проекта (проектиране, консултантски, правни и т.н.). Това са признати и възстановими разходи по програмата, но след като проекта Ви бъде одобрен за финансиране.

 156. николай чакъров

  Здравейте,
  искам да Ви попитам следното. Притежавам дворно място в гр. Гоце Делчев. Може ли да се изгради в него къща за гости като се използва съфинансиране по мярка 321 за развитие на селския туризъм. УПИто се намира в самия град, а не в село около него

  Благодаря предварително

  1. Ивайло

   Здравейте Николай,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312, тъй като община Гоце Делчев е сред приоритетните за програмата.

 157. Димитрова

  Здравейте
  Благодаря за отговора на първия ми въпрос.Сега искам да питам дали Община гр.ДолниЧифлик
  Област Варна е сред приоритетните за програмата по мярка 312 или някоя друга мярка.
  И ако желаете да ми дадете някаква информация за примерни средства които ще ми трябват като начало за проекта. Благодаря предварително.

 158. НИКИ

  Здравейте!
  Имаме готови проекти за ресторант и къщички за гости-за селски туризъм.Как можем да кандидатстваме по програма на ЕС за периода 2014-2020?Намираме се в китно село на 30км. от гр.Варна.Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Ники,

   Заповядайте при нас за да мога да Ви обясня подробно целия процес по кандидатстването и да начертаем цялата рамка.

 159. Ивайло

  Здравейте Отново,

  Община Долни Чифлик е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране. За повече информация в детайли, Моля заповядайте при нас, просто няма как в един имейл да Ви обясня всичко.

 160. теодора

  Здравейте, имам малка вила, в процес на изграждане в с. Конска мога ли да кандидатствам по програми от Европейския съюз и да създам къща за гости?Какви са необходимите документи?Предварително благодаря!!!

  1. Ивайло

   Здравейте Теодора,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Брезник е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация, моля заповядайте при нас!

 161. Надя

  Здравейте,
  С мъжа ми искаме да кандидатстваме по мярка 311 за построяване на къща за гости в с. Нови Хан.Той е регистриран като земеделски производител, въпросът ми е може ли да кандидатства като физическо лице или трябва да създаде фирма, и ако трябва фирма, каква точно е по-добре -ЕТ или ЕООД!Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Надя,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Елин Пелин е сред приоритетните за програмата.

   Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация, относно кандидатстването по програма за безвъзмездно финансиране.

 162. Василев

  Здравейте, имам малка вила, в процес на изграждане в с. Трудовец /Ботевградско/ мога ли да кандидатствам по програми от Европейския съюз и да създам къща за гости?

 163. Василев

  Здравейте,имаме къща в с.Трудовец ,бихме ли могли да кандидатстваме по „Развитие на селски райони“
  Василев

  1. Ивайло

   Здравейте г-н Василев,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ботевград е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 164. миглена

  Здравейте ,имам къща в гара Лакатник искам да я направя къща за гости и да разхождам гостите до забележителностите в района.Мога ли да кандидатствам по програмата “Развитие на селски туризъм“?

  1. Ивайло

   Здравейте Миглена,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Своге е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация, Моля заповядайте при нас!

 165. Ivelina

  Zdraveite Ivailo,

  Blagodarq vi za informaciqta, koqto predostavqte.

  Imam dva kratki vyprosa:

  1) Znae li se koga 6te zapo4ne priem na dokumenti po mqrka 312 za 2014-20?

  2) Poneje nqmam vzmojnost da pytuvam do Sofiq, ima li vyzmojnost da izpolzvam uslugite vi distancionno?

  Blagodarq predvaritelno!

  1. Ивайло

   Здравейте Ивелина,

   Прием на проекти по Мярка 312/311 за 2014 се очаква да започне през месец май, което означава, че трябва да сме готови то тогава с цялата проектна документация.

   Всичко може да се движи дистанционно, но все пак трябва да се видим и изговорим нещата очи в очи и от там нататък може да се движат дистанционно.

 166. Ники

  Здравейте,

  Мога ли да кандидатствам по програмата ”Развитие на селски туризъм” със закупен имот в област Перник ?

  Благодаря ви 🙂

  1. Ивайло

   Здравейте Ники,
   Стига имота да попада под обхвата на приоритетна община за област Перник може да кандидатствате. Приоритетни са следните общини: Брезник, Земен, Ковачевци, Радомир, Трън

 167. Мима

  Здравейте Ивайло, имаме стара къща с 2,120 дка. двор в с. Борилово, общ. Стара Загора, искаме да я ремонтираме и я направим къща за гости . Можем ли да кандидатстваме по програмата ”Развитие на селски туризъм”? И каква сума долу горе ще ни е необходима, тъй като не разполагаме със средства, и ако изтеглим заем за проект и подаване на документи, това гарантира ли ни одобряване на финансирането?

  1. Ивайло

   Здравейте Мима,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, през програмен период 2014 -2020 година, тъй като през него селата около не приоритетните общини към стария програмен период се очаква да бъдат приоритетни.

   Предварителните Ви разходи до входирането на проекта ще са около 12 000 – 15 000 лева (проектиране, правни, такси, консултантски). По отношение на успеха на проекта е важно, как ще започне подготовката отще от самото начало.

   Това, което мога аз да Ви гарантирам, че проекта Ви ще бъде подготвен, така че да няма основание да бъде отхвърлен на документална оценка.

 168. Станимир Йорданов

  Здравейте,интересува ме може ли да кандидатствам по програма за „Развитие на селски туризъм“ с къща която се намира в с.Паламарца общ.Попово обл.Търговище. И какво би ми струвало изготвянето на проекта както и цялата документация до ниво представяне на проект.Както и какви са първите стъпки в осъществяването на това.

  1. Ивайло

   Здравейте Станимир,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Попово е сред приоритетните за програмата. Моля заповядайте при нас в удобно за вас време, тъй като няма как в един пост да Ви обясня подробно целия процес по кандидатстването.

 169. Моят свят

  Здравейте Ивайло, управител на НПО /частна полза/ съм. Имаме къща в района на гр. Свищов която е може би над 100 години. Искаме да я възстановим и направим къща за приятели с които да споделим духа и традициите, забележителностите в този район. Можем ли да кандидатстваме по програма за финансиране и по коя бихте ни посъветвали?
  Предварително благодаря!
  Пантелеева

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Пантелеева,
   Може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като тя е основна за исканата от вас дейност.

 170. Иванова

  Здравейте г-н Здравков, отглеждането на коне от коя Мярка се финансира и може ли само коне или те могат да са допълнение към Серския туризъм? БЛАГОДАРЯ

 171. Ивайло

  Здравейте Зоя,
  Закупуването на коне за неземеделска дейност може да се финансирана по Мярка 311/312 от програма РСР с цел бизнес (спортна езда друг вид дейност) и т.н. изграждането на ферма за коне за месо може да се финансирана по Мярка 121. Развъждането на коне зависимост от породата може да се поучава субсидия, но как не мога да Ви кажа, тъй като не се занимаваме с преки субсидии.

 172. viktoria

  zdraveite iskam da popitam iskam da vzema parcel i da kandidatsvam po programa vav EC za selski tyrizam kakvo se iziskva za tova za da kandidatsvam po tazi programa

  1. Ивайло

   Здравейте Виктория,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива на територията на приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация, Моля заповядайте при нас!

 173. Светослав

  Здравейте,
  аз съм студент по екология 4 ти курс. Имам желание да развивам селски туризъм в едно пловдивско село. Та въпросът ми се състой в това: нямам никакви лични средства, да не говорим за 30% от стойността на проекта, какъв е варианта за мен и бих ли могъл да получа финансиране. Разбира се, че обезпечаването на проекта трябва да стане с помощта на банка, но дали тя би отпуснала заем с реална лихва и какво ще обезпечи заема? Да поясня нямам имот и трябват средства за закупуването му 🙂
  Благодаря за отделеното време!

  1. Ивайло

   Здравейте Светослав,
   При всички случай ще Ви трябва предварителни средства за подготовка на цялостната проекта документация (проектиране, правни, консултантски), това са признати и възстановими разходи, но след, като проекта Ви е одобрен за финансиране. Истината,е че без средства за стартиране няма как да се получат нещата.

 174. Милена

  Здравейте г-н Здравков,
  искам да кандидатствам по програмата за селски туризъм в района на община Баните , обл. Смолян, въпроса ми е : При закупуването на имот , трябва ли да е на име на фирма и трябва ли в нотариалния акт да се запише като къща за гости и има ли минимален брой легла за извършване на тази дейност ? Какъв е размера на минималните разходи за стартиране на такъв проект? Благодаря предварително за отговора!

  1. Ивайло

   Здравейте Милена,
   Най – добре е имота да бъде закупен на фирмата с която ще се кандидатства за да нямате двоен разход при прехвърлянето в последствие. Имате ограничение до 20 помещения за настаняване, като нямате минимум за стаите. Немога да кажа колко точно ще Ви струва до входирането на проекта без да се знае какво точно ще се прави.
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 175. Стас

  Здравейте.
  Имам имот в Горна Митрополия/ Плевенско/, тази област ще се финансира ли по програмата?

  1. Ивайло

   Здравейте Стас,
   Ако става въпрос за село Горна Митрополия може да кандидатствате, тъй като попада под обхвата на община Долна Митрополия, която е сред приоритетните за програмата.

 176. Емил Русчев

  Здравейте, Иво!

  Бих искал да попитам, колко време е необходимо за изготвянето на всички документи, проекти и консултации, които са необходими преди кандидатстването през май 2014?

  И кога се очаква да има подробна информация относно ОП 2014-2020?

  Благодаря предварително.

  Емил Русчев

  1. Ивайло

   Здравейте Емил,
   Поне няколко месеца (3-4) за да се подготви цялата проектна документация! Което означа, че е добре да се започне най късно месец януари!

 177. ИГНАТ

  Здравейте,
  Имам наследствен имот – парцел в планинска местност в община от списъка по 311, обаче нямам регистрирана земеделска фирма по смисъла на мярката. Дали ще проработи вариант с регистриране на ЕТ със седалище в общината ?

  1. Ивайло

   Здравейте Игнат,
   Това, че фирмата не е земеделска не е проблем, тъй като другата година влизаме в новия програмен период 2014 – 2020 и всички мерки ще бъдат заредени със нови средства! По отношение на фирмата не е задължително да е ЕТ, това го правим в случай, когато ще бъде ограничен бюджета по конкретна мярка.
   За повече и по подробна информация, Моля заповядайте при нас!

 178. Руми

  Здравейте!
  Аз съм инвалид пожизнено, но съм деен и се интересувам от селски туризъм. Въпросът ми е: за хората с увреждания има ли допълнителни преференций, финансови облекчения или условията са както за всички останали?
  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Руми,
   Изискванията са едни и същи за всички!

 179. Димка Неведешева

  Здравейте . Аз имам заведение в с. Полски извор общ. Камено .Заведението е работещо и разполага с плоча от 200 кв. и имам изкаран проект за надстройка на жилищен етаж.Мога ли да кандидатствам по проект за селски туризъм.

  1. Здравейте Димка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Камено е сред приоритетните за програма.
   За повече и по подробна информация моля заповядайте при нас!

 180. Надежда

  Здравейте!
  Имаме семен имот, който бихме желали да развием по проект за селски туризъм. Имотът обаче нотариално е на трима собственици.Трябва ли да се води само на името на бенефициента? Село Казашко,Варненско влиза ли в обхвата на програмата?
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте Надежда,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ през програмен период 2014 – 2020 година, тоест селата, които попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни да могат да кандидатстват.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 181. sevi

  imam zavedenie remontiranoe do nqkade ,moga li da kandidatstvam po mqrka 312,(namira se raion podxodq6t za selski tyrizam)

  1. Здравейте Севи,
   Може да кандидатствате с проект за финансиране по Мярка 312 от програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата.

 182. Росица Митева

  Здравейте,г-н Здравков! За много години на Вас и целия Ви екип!
  Притежавам къща в с. Царевец, общ. Свищов. Мога ли да кандидатствам с проект да развитие на селски туризъм?

  1. Здравейте Росица,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, през новия програмен период 2014 – 2020 година. Селата, които попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни за програмата, се очаква да може да кандидатстват.
   За повече и по подробна информация моля заповядайте при нас!

 183. Георгиев

  Здравейте! Имам следния въпрос. След като проекта е удобрен и сключите договор с МЗГ имате право да договорите авнсово плащане, както бях прочел в сайта. Ясно е, че трябва банково обезпечение за това. Въпросът е колко трябва да бъде то? Съразмерно с аванса или 100% от стойността на проекта? И още нещо. При подаване на проекта изисквали се документ удостоверяващ наличието на тези 30% собствени средства?
  Благодаря.

  1. Здравейте г-н Георгиев,
   Банковата гаранция трябва да е за 110% от авансовото плащане! Към момента на входиране, както и по време на изпълнение на проекта не се изисква да покажете, че имате 30% съ финансиране, просто попълвате декларация, че сте наясно, че за да приключи проекта трябва да осигурите съ финансиране.

 184. Nevena

  Zdraveite, pri odobren proekt koga se otpuskat parite i kakva 4ast ot tqh na koi etap ot izpulneniqto na proekta i ima li garancii 4e mqrkata 6te bude otvorena prez mai 2014?

  1. Здравейте Невена,
   Парите се отпускат авансово, междинно и окончателно! За 2014 година се очаква да отворят прозорците за набиране на проекти през месец май/юни

 185. Нели

  Здравейте,
  имам къща на 4 етажа с 11 тераси в гр.Вършец и масивна къща в с. Главановци общ.Георги Дамяново обл.Монтана.бих искала да ви попитам финансират ли се тези райони може ли да кандидатстваме по проект за туризъм.
  Благодаря

  1. Здравейте Нели,
   Исканата от вас дейност е допустима за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Георги Дамяново е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 186. Веско

  Здравейте.
  Бих искал първо да знам имали някакви изисквания за самият кандидат и какви са те.Също така необходимите документи за кандидатстване по програма селски туризъм.Ще се съм благодарен ако дадете някакъв линк с подробна информация за тези неща,или Вие ако можете да ги представите,понеже изчетох доста из интернет но не ми става така ясно както бих искал.
  Благодаря.

  1. Здравейте Веско,

   Всичко това, което искате като информация не мога да Ви го опиша в един пост! Моля заповядайте при нас в удобно за вас време, като се чуем поне един ден предварително.

 187. Д. Щерева

  Здравейте, имам селска къща в село Велчево, област Велико Търново, мога ли да кандидатствам по програмата за селски туризъм.

 188. Д. Щерева

  Здравейте, имам къща в с. Велчево, област Велико Търново – попада ли в район за развитие на селски туризъм

  1. Здравейте г-жа Щерева,

   През новия програмен период се очаква да могат да кандидатстват селата, които попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни към този момент.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 189. Георгиев

  Още един важен въпрос. Какъв е механизмът за освобождаване на банковата гаранция необходима за получаването на авансово плащане.
  Благодаря.

 190. Георгиев

  И още нещо – относно междинното плащане като опция. Изграждането на сграда до ниво „груб строеж“ с издаване на акт 15, възможно ли е да бъде одобрена от РА като обособена част от проекта, като това е предпоставката за получаването на междинно плащане. И в какви граници като стойност се движи то в проценти.
  Поздрави за изчерпателните и конкретни отговори.

 191. Румяна

  Здравейте,разполагам с къща в с Кюлевча на 2км от Мадарски конник. Имам ЕТ със преустановена дейност.Към кого да се обърна за изготвяне на проект и кандидастване на местно ниво?Благодаря!

  1. Здравейте Румяна,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Каспичан е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 192. Иван

  Здравейте,
  имам имот в село Сталево, община Димитровград, област Хасково. Този регион попада ли в регионите в които може да се реализира проект по 311 или 312?

  1. Здравейте Иван,

   Приоритетни са следните общини за област Хасково, а те са както следва: Ивайловград, Любимец, Маджарово, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград, Стамболово, Тополовград, Харманли

 193. Поля

  Съпругът ми е земеделски производител в с.Драговищица Кюстендилско , където пък аз имам наследствена къща. Мога ли да продам къщата на съпругът ми и той да кандидатства са нея по проекта за къща за гости? Към кого трябва да се обърнем за следващите стъпки!

  1. Здравейте Поля,

   През новия програмен период се очаква да могат да кандидатстват села, които попадат по обхвата на общини, които не бяха приоритетни през стария програмен период, както е община Кюстендил. До няколко месеца ще трябва да има яснота по този въпрос.

   Това, което мога да Ви кажа е, че следните приоритетни общини са допустими за кандидатстване по програма „Развитие на селските райони“ и през новия програмен период, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно

 194. Ива

  Здравейте,
  имам стара къща възрожденски стил,паметник на културата,в град Габрово, има ли програма по която може да се кандидатства напр. за къща за алтернативен туризъм?
  Предварително благодаря!

  1. Здравейте Ива,

   За съжаление самия град Габрово не е сред приоритетните за програмата и не може да бъде финансиран по програма „Развитие на селските райони“, която основа за исканата от вас дейност.

 195. Димитър

  Здравейте,
  Имам парцел с доста голяма стара, но масивна къща(партер и първи етаж 160+160кв.м.) и декар двор в село Лъки, община Хаджидимово, къщата е безтопанствена от години, но мисля, че конструкцията може да се използва като се направи различно разпределение и тн.. Искам да Ви попитам – мога ли да кандидатствам за това село? Колко би излязло проект + консултантски разходи всичко(приблизително).. Мога ли да включа към проекта и обор с два големи коня и две понита, както и малък манеж в двора? Отново ли е валидно това, че е по-добре фирмата да е на жена и да е ЕТ? Как стой въпроса с финансирането след одобрение на проекта – със собствени пари ли трябва да стартирам, на какъв етап какви пари се получават?
  Благодаря за отговора.

  1. Ивайло

   Здравейте Димитър,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Хаджидимово е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 196. Ивелин

  Здравейте имам къща в строеж в село Селце общ Каварна по каква програма може да се кандидатства за къща за гости

  1. Ивайло

   Здравейте Ивелин,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Каварна е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 197. Деница

  Здравейте,

  а град Балчик дали е сред приоритетните градове? Мечтата ми е къща за гости край морето.

  1. Ивайло

   Здравейте Деница,

   За съжаление град Балчик не е сред приоритетните за програмата за дейности свързани със туризъм, но е допустим за други дейности извън туризма. Ако искате да кандидатствате в сферата на туризма трябва да се ориентирате към някоя от следните приоритетни общини за област Добрич, а те са както следва: Балчик, Генерал Тошево, Добрич – селска, Каварна, Крушари, Тервел, Шабла

 198. Гергана

  Здравейте,село Косталево обл.Враца -Този регион попада ли в регионите в които може да се реализира проект по 311 или 312?

  1. Ивайло

   Здравейте Гергана,

   Исканата от вас дейност към този момент не може да се финансирана, тъй като попада под обхвата на Враца, която не е сред приоритетните за програмата. Имайте предвид, че през новия програмен период се очаква всички села, които попадат под обхвата на не приоритетни общини, както е във вашия случай да могат да кандидатстват.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 199. елеонора иванова

  село ВИНОГРАДИ НА 2 КИЛОМЕТРА ОТ МЕЛНИК ВЛИЗА ЛИ В ЗОНАТА 311 ИЛИ 312 . ИСКАМЕ ДА НАПРАВИМ КЪЩА ЗА ГОСТИ.

  1. Ивайло

   Здравейте Елеонора,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сандански е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 200. Драгомир Дончев

  Здравейте,село Чудомир обл.Разград-Този регион попада ли в регионите в които може да се реализира проект по 311 или 312?

  1. Ивайло

   Здравейте Драгомир,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Лозница е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

   1. Ивайло

    Здравейте Атанаска,

    Исканата от вас дейност може де бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ при положение, че дейността се развива на територията на община Садово, която е сред приоритетните за програмата.

 201. Атанаска Трифонова

  Здравейте ,
  Парцел с прекрасни поляни извън гр. Садово, обл. Пловдив влиза ли в зоната 311 или 312 ? Искаме да направим къща за гости за практикуване на селски туризъм .

 202. Виктор

  Здравейте Ивайло, град Велинград влиза ли във финансирането по програма „Развитие на селските райони“ ?
  Благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Виктор,

   Град Велинград е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 203. Васил Илиев

  Здравейте Ивайло, искам да кандидатствам за селски туризъм в село Падина , общ.Ардино. Попада ли в зоната на мярка 311 и 312 .Благодаря предварително

  1. Ивайло

   Здравейте Васил,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ардино е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 204. Вяра Маркова

  Здравейте ,село Габарево,общ.Павел баня , обл.Стара Загора -Този регион попада ли в регионите в които може да се реализира проект по 311 или 312?

  1. Ивайло

   Здравейте Вяра,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Павел баня е сред приоритетните за програмата.

 205. Светла Кирилова

  Здравейте ,
  Интересувам се дали гр. Полски Тръмбеш , обл. Велико Търново влиза в регионите в които може да се приложи проект по 311 или 312 ?

  1. Ивайло

   Здравейте Светла,

   Град Полски Тръмбеш попада под обхвата на приоритетните общини за програма „Развитие на селските райони“, така че Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

 206. Ирена Илиева

  Здравейте,интересува ме село Полянци, обл. София влиза ли в зона 311 или 312? Искаме да направим къща за гости.

  1. Ивайло

   Здравейте Ирена,

   Село Полянци попада под обхвата на община Ихтиман, която е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по нея.

 207. Мария Рачева

  село Енина, община Казанлък попадали под обхвата на програма “ Развитие на селските райони“

  1. Ивайло

   Здравейте Мария,

   Община Казанлък не е сред приоритетните за програмата. Очаква се сега през новия програмен период да може да се кандидатства с проекти за финансиране, които са под обхвата на общини, които не са приоритетните за финансиране. Това ще може да става през МИГ (Местна инициативна група), чрез подхода ЛИДЕР.

 208. Любка Димова

  Здравейте, с.Величково обл.Пазарджик попада ли в програмата „Развитие на селските райони“?

  1. Ивайло

   Здравейте Любка,

   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана, тъй като община Пазарджик не е сред приоритетните за програма. Възможно сега през новия програмен период да се кандидатства за села, които попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни по програма.

 209. Албена

  Здравейте Ивайло,

  Интересувам се дали с.Ветрен дол до с.Варвара,в което има минерални бани община Пазарджик влиза в регионите в които може да се приложи проект по 311 или 312.

 210. Албена

  Здравейте Ивайло,

  Интересувам се дали с.Ветрен дол до с.Варвара,което е с минерални бани община Пазарджик влиза в регионите в които може да се приложи проект по 311 или 312.

  1. Ивайло

   Здравейте Албена,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Септември е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 211. Tanya

  Здравейте,
  искам да попитам дали община Аксаково,землището на село Кичево,местност Черноморска Панорама попада в районите,който може да кандидатстват по програмата за развитие на селските райони.

  1. Ивайло

   Здравейте Таня,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Аксаково е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас.

 212. Георги

  Здравейте,
  Имам желание да построя няколко къщи за селски туризъм на яз. Студен кладенец. Има ли възмовъзможност да кандидатствам по някои от проектите?
  Благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте Георги,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива на територията на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

 213. Данка

  Здравейте, въпросът ми е: Може ли да се кандидатства по програма за развитие на селски райони и по-точно за селски туризъм в с. Тъжа, общ. Павел Баня.

  1. Ивайло

   Здравейте Данка,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Павел Баня е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас

 214. kiril ivanov

  Здравеите.Интересуваме дали за община Кресна може да се кандидатства по програма за развитие на селските раиони

  1. Ивайло

   Здравейте Кирил,

   Община Кресна е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 215. Генади игнатов

  Здравейте Ивайло,интересува ме мога ли да участвам по мярка 312,311 за село Евлогиево община Никопол

  1. Ивайло

   Здравейте Генади,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Никопол е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 216. Румяна

  Здравейте!
  Рибарица-Тетевен приоритетна ли е по проект за финансиране по програмата „Развитие на селските райони“?
  Благодаря предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Румяна,

   Община Тетевен е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 217. SUZI GARBELOVA

  здравеите Община Смолян Прериотетлие за програма по програма

 218. SUZI GARBELOVA

  zdraveite.s.smilqn smolanska oblast mojeli da kandidastvam

  1. Ивайло

   Здравейте Сузи,

   Самата община Смолян не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“. За да сте допустим кандидат по програма, дейността трябва да се развива на територията на приоритетна община за област Смолян, а те са както следва: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе

 219. Румен

  Здравейте, въпросът ми е: Може ли да се кандидатства по програма за развитие на селски райони и по-точно за селски туризъм в с.Горитца , общ. Поморие , обл. Бургас.

 220. Румен

  Здравейте, въпросът ми е: Може ли да се кандидатства по програма за развитие на селски райони и по-точно за селски туризъм в с. Горица, общ. Поморие.

  1. Ивайло

   Здравейте Румен,

   Исканата от вас дейност е допустима за кандидатстване по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Поморие е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 221. Ivanka

  Здравейте.. Искам да попитам село Конуш област Хасковска попада ли в районите където може да се кандидатства по програма Селски Еко Туризъм ?

  1. Ивайло

   Здравейте Иванка,

   За съжаление селото попада под обхвата на община Хасково, която не е сред приоритетните за програмата. Имайте предвид, че сега през новия програмен период всички села, които попадат под обхвата на не приоритетните общини ще могат да кандидатстват през МИГ (Местните инициативни групи).

   Моля да следите нашия сайт за допълнителна информация.

 222. Ivan Nikolov

  ZDRAVEITE ! Pozdravi ot selo VINOGRADI ,obsh.SANDANSKI !!! Domakin – pazach sam na turisticheskata spalnq na selotosi – VINOGRADI ! Ot blizo 10 g. tq nee deistvashta turisticheska spalnq ! Tq e kam MINISTERSTVOTO na OBRAZOVANIETO ! Imam gelanie da q razviq otnovo kato turisticheska destinaciq . Ima li nqkakav shans za neq ? Imame mnogo krasiva priroda a i grad MELNIK kato turisticheski grad e na 4 km.

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сандански е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 223. Боряна

  Здравейте! Село Присово влиза ли в проекта за финансиране по програмата „Развитие на селските райони“?
  Благодаря предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Боряна,

   Село Присово попада под обхвата на община Търново, която не е сред приоритетните за програма „РСР“. Сега през новия програмен период се очаква да може да се кандидатства през МИГ (Местните инициативни групи), моля следете нашия сайт.

 224. Светослав

  Здравейте, искам да попитам за “ Тузлата – Балчик “ – приоритетна ли е по проект за финансиране по програмата „Развитие на селските райони“? Имаме построено масивно бунгало, но не ни дават земята около него – да я купим. Има ли някакъв начин – да стане това, за да може да се кандидатства по Програмата. Благодаря за отделеното време.

  1. Ивайло

   Здравейте Светослав,

   Не мога да Ви кажа как да придобиете земята. Но ако имота попада под обхвата на град Балчик не може да кандидатствате с проект за финансиране.

 225. А.Сали

  Здравейте Ивайло! Въпросът ми към Вас е дали в гр.Лозница,обл.Разград може да бъде обособена къща за гости по някоя от програмите?Къщата е масивна, на два етажа и е закупена чрез заем от банка,който към момента се изплаща.Благодаря Ви!

  1. Ивайло

   Здравейте,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Лозница е сред приоритетните за програмата. Ние имаме проекти в село Сейдол, където може да отитите за да видите.

 226. Ивайло

  Здравейте Боряна,

  Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма за безвъзмездна помощ, тъй като не община Велико Търново не е сред приоритетните за програмата.

  Има възможност през новия програмен период да се финансирана, но все още не ясно. Моля да следите нашия сайт за повече информация.

 227. А.Сали

  от Лозница-г-жа А.Сали
  Благодаря Ви Ивайло! Кое точно в с.Сейдол е по такава програма?Как мога да се свържа с Вас за подробности около моята идея?
  Благодаря!

 228. Plamen i Vania

  Yvajaemi g-n i g-ja ideiata vi mnogo mi haresva az sam mlada dama i jelaia da se vaspolzvam ot proekta za alternativen zemedelski tyrizam po programata za razvitie na selskite raioni na chite ideisa v chirok diapazon ot deinosti i tyristiheski atrakcii zatova jelaia da mi se pomogne s proekta i da mi se dade chans da startiram tova si nahinanie. S yvajenie ot mladoto semeistvo Slavhevi;

  1. Ивайло

   Здравейте Пламен и Ваня,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ при положение, че дейността се развива на територията на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 229. Ивайло

  Здравейте отново,

  С мен може да се свържете по телефона за да си насрочим среща за да може подробно да се изговорят нещата и от там нататък да започва да се действа.

 230. Мая

  Здравейте,
  За развитие на алтернативен туризъм в околностите на село Кладница, община Перник допустимо ли е кандидатстване?

  1. Ивайло

   Здравейте Мая,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива на територията на приоритетна община за област Перник, а те са както следва: Брезник, Земен, Ковачевци, Радомир, Трън

 231. Милена

  Здравейте.Може ли да се закупи къща в село Зелениково(община Брезово)и да се обособи като къща за гости,с финансиране по програмата?

  1. Ивайло

   Здравейте Милена,
   Имайте предвид, че закупуването на къщата е не допустим разход по програма! Иначе община Брезово е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 232. Светлана Иванова

  Здравейте,
  с. Ломци, община Попово може ли да участва в програмата ?

  1. Ивайло

   Здравейте Светлана,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Попово е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 233. Iskra

  zdraveite namiram se v s Bql Izvor .obl Kardjali interesuvam se dali moga da kandidastvam po tazi programa RAZVITIE NA SELSKIQ TURIZAM. blagodarq predvaritelno

  1. Ивайло

   Здравейте Искра,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ардино е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 234. Тодор Младенов

  Здравейте,
  с. Гюргич, община Ружинци област Видин, може ли да участва в програмата,за развитие на селски туризъм?

  1. Ивайло

   Здравейте Тодор,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие нас елските райони“, тъй като община Ружинци е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 235. Милен Стефанов

  Здравейте! Собственик съм на къща в село Островче, мога ли да участвам по програма за финансиране и да развивам селски туризъм с моя имот.Селото се намира в община Разград и е на 3 км. от с.Сейдол.Там вече има изградени проекти.

  1. Ивайло

   Здравейте Милен,
   Мисля, че село Островче попада под обхвата на община Разград, която не е сред приоритетните за програмата. Проекта в село Сейдол е наш, но той е под обхвата на община Лозница, която е сред приоритетните за програмата.

 236. Ivan

  Здравейте! Собственик съм на къща в село Маноя, и Килифарево мога ли да участвам по програма за финансиране и да развивам селски туризъм с моя имот.

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана, тъй като община Дряново е сред приоритетните за програмата. Ние имаме проекти, които са в село Маноя и тази година трябва да започне стоежа.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 237. Анабел Иванова

  Здравейте искам да попитам имам къща в село Баргенци област Кюстендил. Влиза ли в зоните в който може да се финансира

  1. Ивайло

   Здравейте Анабел,
   Село Багренци влиза под обхвата на община Кюстендил, която не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програмата дейността трябва да е под обхвата на следните приоритетни общини за област Кюстендил, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно

 238. Савина

  Здравейте, интересува ме северозападна България дали е сред приоритетните за програмата? И ако да, има ли срок за подаване на документи за 2014?

 239. Савина

  По скоро ме интересува област Монтана и близките до града села

  1. Ивайло

   Здравейте Савина,
   Северозападна България е приоритетна, като цяло, но има определени общини, които са допустими за кандидатстване. Към края на годината се очаква да отворят мерките за набиране на проектни предложения, което узнава, че до тогава трябва да е готов целия проект с проектната документация.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!
   ПС: За област Монтана са приоритетни следните общини: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Чипровци, Якимово

 240. марио

  Здравейте
  Какво означава „Планински регион“ и възможно ли е финансиране по мярката за селски туризъм в района на с.Делвино или с.Горно Хърсово,общ.Благоевград.Поздрави

  1. Ивайло

   Здравейте Марио,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ само за село Делвино, тъй като попада под обхвата на община Кирково, която е сред приоритетните за програмата. Другото село попада под обхвата на Благоевград, която не е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 241. liutka

  Живея в с.ТРИГРАД общ.Девин ,окр.Смолян,Започнах да строя хотел,,,,но само основата,Мога ли да кандидатствам по програмата за развитие на селскиа търизъм?Каде,как? разполагам с всички необходими документи, без проекто сметка.

  1. Ивайло

   Здравейте Лютка,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Девин е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 242. Stanislava

  Здравейте,
  имаме имот в с. Ябланица, общ. Своге. Интересува ме може ли да кандидатстваме за финансирана по програма „Развитие на селските райони“, за изграждане на вилно селище?

  1. Ивайло

   Здравейте Станислава,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Своге е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 243. Петя

  Здравейте,
  Първият ми въпрос към Вас е с. Тъжа, общ. Павел Баня дали е в приоритетните райони за програмата. Вторият ми въпрос е консултанските услуги за проекта се заплащат преди или след
  одобряването на проекта.

  1. Ивайло

   Здравейте Петя,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Бавел Баня е сред приоритетните за програмата. Има пряк разход, който се заплаща за подготовка на проектната документация, както % след, като проекта Ви бъде одобрен за финансиране.

 244. radoslava

  Az dokolkoto cheta i sum naqsno tezi merki a razvitie na selskiq turisum v 2014godina oshte ne sa pusnati.Bih iskala da znam dali izob6to 6te ima novo finansirane koeto da pochva ot tazi godina i dali obhva6ta raiona na selo Ganchovec koeto se namira v bizost do Drqnovo?Blagodarq predvaritelno!

  1. Ивайло

   Здравейте Радослава,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Дряново е сред приоритетните за програмата. Към края на тази година се очаква да има отваряне на прозорците за набиране на проекти.

 245. миглена василева митева

  Имаме кьща в с. Кюлевча обл. Шуменска може ли да кандидастваме за Европейските програми за финансиране за развитие на селски туризъм

  1. Ивайло

   Здравейте Миглена,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Каспичан е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 246. Радослав Кирилов

  Имам къще в с.Белчин обл.Сомоков мога ли да кандидатствам по програма за селски туризам и към кого трябва да се обърна

  1. Ивайло

   Здравейте Радослав,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Самоков е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 247. димитрина

  Здравейте. Интересува ме дали може да се кандидатства по програмата за развитие на селските райони -къща за гости, която се строи занапред в с. Илинденци, общ. Струмяни. Благодаря.

  1. Здравейте Димитрина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Струмяни е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 248. Любо

  Имам 33 декара в село Присад (общ. Созопол) до регулация с лице на път и изглед към морето.
  Мога ли да се възползвам за финансиране за изграждане на няколко къщи за гости?

  1. Здравейте Любо,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Созопол е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 249. Sylvia

  Здравейте,
  Бих искала да попитам дали гр.Калофер влиза в приоритетните райони и мога ли да кандидатствам за финансиране по програма Развитие на селските райони.

  1. Здравейте Силвия,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Калофер не е сред приоритетните за програмата. За да може да кандидатствате проекта трябва да се развива под обхвата на някоя от следните приоритетни общини за област Пловдив, а те са както следва: Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря

 250. сияна

  Г-н Ивайло искам да попитам дали община Антоново влиза във финансирането на проект за Къща за гости. Благодаря предварително за отговора който ще ми дадете.

  1. Здравейте Сияна,
   Община Антоново е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 251. Живка

  Здравейте, имаме масивна къща в село Стоилово , община Малко Търново можем ли да кандидатстваме за Европийските програми за селски туризам

  1. Здравейте Живка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Малко Търново е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!
   Най близкият ни офис е в Сливен, който може да посетите!

 252. Пепа Карагитлиева

  Здравейте, имам имот в границите на г. Варна, къща в незавършен вид, която искам да преустроя в „къща за гости“. Има ли проект или програма за финансиране? Благодаря!

  1. Здравейте Пепа,
   За съжаление град Варна не е сред приоритетните общини за финансиране по основната програма „Развитие на селските райони“.

 253. Николинка

  Здравейте!
  Притежаването на къща и земя, които да се отремонтират и използват за изграждане на комплекс за селски туризъм в Еленския балкан може ли да се счете за 30% съфинансиране? Останалите 70% финасиране подлежи ли на връщане и ако да, след какъв период от време?

  1. Здравейте Николинка,
   Имота не може да се счете за самоучастие! Съ финансирането е единствено и само финансово, като субсидията не се връща, това е безвъзмездна помощ.

 254. Цветанка Атанасова

  Здравеите ,имам идея за селски туризъм в Коларово,община Петрич,и още един въпрос може ли да се реализира проект на по малка стоиност да речем 50 000 лева.

  1. Здравейте Цветанка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Петрич е сред приоритетните за програмата. По отношение на инвестицията от 50 000 лева, да може да се кандидатства, но за тази сума не си заслужава цялостната подготовка на документацията, тъй като програма не прави разлика дали проекта Ви е за 50 000 лв. или за 500 000 лева изискванията са едни и същи за всички, както и предварителните разходи, които ще трябва да направите.

 255. димитрина

  Добър ден. Имам УПИ в с. Илинденци, общ. Струмяни /с намерение да построя къща за гости/ и искам да знам дали имам шанс да кандидатствам по програмата. Приятен ден.

 256. Ивайло

  Здравейте Димитрина,

  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Струмяни е сред приоритетна за програмите.

  За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 257. Веска Игнатова

  Здравейте,
  Имам намерение да направя малка къща за гости в с.Росица, общ. гр.Павликени,обл.Велико Търново.Искам да знам,имам ли шанс да кандидатствам по програмата!

  1. Ивайло

   Здравейте Веска,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Павликени е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 258. Мира

  Здравейте,
  моето питане е дали мага да участвам за финансиране по мярката,
  става въпрос за къща за гости в село Рупките, общ. Чирпан, обл. Стара Загора.

 259. Мира

  Здравейте
  моето питате е дали мога да кандидатствам за финансиране по програмата
  става въпрос за къща за гости в село Рупките, общ. Чирпан, обл. Стара загора

  1. Ивайло

   Здравейте Мира,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Чирпан е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 260. юсеин

  Здравейте.имам идеяа за селски тиризъм в с.нова махала общ.Батак .Къща или стаи за гости.

  1. Ивайло

   Здравейте Юсеин,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Батак е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 261. Иванова

  Здравейте,
  Кога стартира новата програма Развитие на селските райони“ (след септември?)? Какви ще са новите параметри? Община Троян и община Априлци ще бъдат ли приоритетни?

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Иванова,

   Очаквано отваряне на прозорците за набиране на проекти по програма „РСР“ се очаква да отвори през месец ноември/декември или март месец другата година. Като между временно може да се подготвят основната документация, която отнема поне няколко месеца.

 262. Александър Нешев

  Здравейте. Притежавам УПИ в с. Долно Драглище, община Разлог. Имам идея за реализация на проект по програма „РСР“- къща за гости. Моля за Вашето информационно съдействие.
  Успешен ден!

  1. Ивайло

   Здравейте Александър,

   Исканата от вас дейност, може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Разлог е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 263. plamen iliev

  s.vrav ob6tina bregovo oblast vidin popadali popda li v spisak selski torizam

  1. Ивайло

   Здравейте Пламен,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Брегово е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 264. Мария Славова

  притежавам УПИ в с. Павелско, общ. Чепеларе – Смолянско. Имам много богат опит в туристическия бизнес . Желая да изградя традиционна къща за гости и развия обучение за кадри-
  агенти по продажби на туризъм в родобския регион. Проектът ми не надвишава 500 000 Евро,
  Възможно ли е да се започне с договар за наем в мество читалище и в последствие да се пристъпи към строителство на собственаа база. Лицензиран преподавател съм с профил международен инструктор по авиационен бизнес и завършен ИМТ в гр. Варна.
  Благодаря Ви за Вашия отговор предварително!

  1. Здравейте Мария,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Чепеларе е сред приоритетните за програмата. Имайте предвид, че общата стойност на един проект не може да надвиши 300 000 евро.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 265. Янева

  Здравейте, интересува ме района на общ. Доспат дали е приоритетен по тази програма?

  1. Здравейте г-н Янев,

   Община Доспат е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 266. Галя

  До кога ще бъде отворена програмата за развитие на селските райони? Благодаря!

  1. Здравейте Галя,

   Сега влизаме в новия програмен период 2014 – 2020 година.

 267. Марияна

  Здравейте искам да направя къща за гости в с.Велика общ.Царево обл Бургас.Имотът е отреден за вилна зона

  1. Здравейте Марияна,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Царево е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 268. Krasimir Avramov

  Здравейте.Притежавам имот от 3 кьщи и двор в Врачанско имам намерение да кандидатсвам по програма за селски туризьм.Селото е полупланинско подобно на Рибарица например.Едната от кьщите е старинна може би е на около 130 години.До селото има добра инфраструктура на крьстопьт между четири града Мездра,Враца,Бяла Слатина и Червен Бряг.Но лошото че нямам собствени средства за самоучастие.

  1. Здравейте Красимир,

   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях ,може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

 269. Юлия Георгиева

  Здравейте,
  искам да за направим къща/и за гости в с. Средорек, Кюстендилско.
  Въпросът ми е, допустимо ли е да се закупи стара къща, която да бъде ремонтирана с цел запазване на архитектурния стил в района?

  1. Ивайло

   Здравейте Юлия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Трекляно е сред приоритетните за програмата. Имайте предвид, че закупуването на имот е не допустим разход. Тоест имота трябва да е вече ваш или да имате учредено право на строеж за да може да се кандидатства.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 270. Daniela

  Здравейте. Притежавам УПИ в с.Дорково , Област Пазарджик.община Ракитово. Имам идея за реализация на проект по програма “РСР”- къща за гости. Искам да знам,имам ли шанс да кандидатствам по програмата!

  1. Ивайло

   Здравейте Даниела,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ракитово е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 271. Цветелина

  Здравейте! Имам земя в с.Шкорпиловци и бих искала да я използвам за изграждане на къщички за гости или малко семейно хотелче. Въпроса ми е дали мога да се възползвам от някоя от евро програмите и съответно техните условия? Благодаря Ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Цветелина,
   За съжаление село Шкорпиловци е изключен за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като курорт с развит масов туризъм.

 272. Веселка Ценкова

  Здравейте!
  Искам да направя къща за гости в с.Литаково. обл.Софийска община Ботевград.Имам ли шанс
  ако кандидатствам по някоя евро програма.Благодаря предварително за информацията.

  1. Здравейте Веселка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ботев град е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 273. Татяна

  Здравейте! Имаме намерение да изградим къща за гости в с. Басарбово, което се намира до уникален скален манастир. Селото е в община Русе. Това отговаря ли на условиата на прорамата?

  1. Здравейте Татяна,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма, тъй като община Русе не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат дейността трябва да се развива под обхвата на приоритетна община за област Русе, а те са както следва: Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле, Ценово

 274. Гяурова

  Имам УПИ за 7500 кв/м който е в регулация в землището на с.Росен, общ. Созопол.Проекта е за изграждане на ваканционно селище от 7 / едно или двуфамилни/къщи, всяка с по 1000 кв/м площ, а 500 кв/м е отреден за трафопост.Мога ли да бъда финансирана по евро програма

  1. Здравейте г-жа Гяурова,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Созопол е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 275. ibraim

  Zdr iskam da naprqvq nqkolko malki ka6tichki kak moga da kandidatctvqm po proekt razvitie na slsite raoni ob6tina satovcha selo kochan

  1. Здравейте Ибраим,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сатовча е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 276. krasimir

  Здравейте,искам да разбера дали в село Зайчари-Сливенска област,може да се развива селски туризъм и условията по него-по точно изграждането на хотелски комплекс за гости

  1. Здравейте Красимир,
   Тъй като село Зайчари попада под обхвата на община Сливен Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране. За да сте допустим кандидат по програмата трябва да се ориентирате към някои от следните приоритетни общини за област Сливен, а те са както следва: Котел, Нова Загора, Твърдица

 277. георги

  Здравейте ,
  Имам имот в с.тополово общ.асеновград , интересува ме ще мога ли да направя къща за гости по ПРСР 2014-2020.
  Интересува ме и по коя програма от периода2014-2020 г мога да създам производствено предприятие в общ.Асеновград

  1. Ивайло

   Здравейте Георги,
   Община Асеновград не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ и не може да кандидатствате с проект за финансиране. Исканите от вас дейности може да бъдат финансирани при положение, че те се развиват под обхвата на приоритетните общини. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

 278. Димитър

  Здравейте,искам да разбера дали в село Долни Окол – Самоковска област,може да се развива селски туризъм ?

  1. Ивайло

   Здравейте Димитър,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Самоков е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 279. Licheva

  Здравейте,

  Може ли да се кандидатства по програмата РСР с притежание на къща в с. Павел, общ. Полски Тръмбеш, обл. В. Търново.

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Личева,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Полски Тръмбеш е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 280. Иван Недков

  Здравейте ,
  Имам имот в с.Дебнево общ.Троян ,състоящ се от две стари къщи и плевня .Интересува ме ще мога ли да направя къща за гости по ПРСР 2014-2020.Ако е възможно, то какви са първоначално необходимите документи по които можем да коментираме?

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Троян е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 281. Милена

  Здравейте, преди време зададох въпрос за къща за гости в района на село Баните, Смолянска област. Пред финализиране на сделката съм за закупуване на имота на името на фирма както тогава ми дадохте указания. Интересува ме , очаква ли се скоро да бъде отворена програмата , колко време ще трябва за подготвяне на проекта, трябва ли да е готов в момента на отваряне на програмата?

 282. Angelova

  здравейте , село Кукорево община Тунджа(имаме празен парцел) може ли да кандидатства по програмата „развитие на селските райони“ с проект за :Къща за гости

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Ангелова,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тунджа е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 283. Теменужка

  Здравейте, имам къща в с.Ерма река,общ. Златоград, желаяда развивам селски туризъм и ме интересува мога ли да кандидатствам за финансиране по програма „Развитие на селските райони“

  1. Ивайло

   Здравейте Теменужка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Златоград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 284. Димитър Илиев

  Здравейте, имам имот в село Осоица, община Горна Малина. Въпросът ми е дали мога да кандидатствам за финансиране по програма „Развитие на селските региони“ за развиване на селски туризъм?

  1. Ивайло

   Здравейте Димитър,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Горна Малина е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 285. Йовко Кантарски

  Здравейте искам да попитам дали и аз мога да кандидатствам по тази програма за развитие на селския туризъм имаме дворно място в с. Мраченик община Карлово.

  1. Ивайло

   Здравейте Йовко,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Карлово е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 286. Айтен

  Здравейте,
  Искам да попитам за дали мога да кандидатствам за програмата с имот в село Батин община
  Борово,обл. Русенска

  1. Ивайло

   Здравейте Айтен,
   Община Борово е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

 287. Жанета Демирева

  Здравейте! Харесала съм стара каменна къща в с. Орехово, община Чепеларе, Смолянска област. Бих искала да се консултирам дали е възможно да кандидатствам са финансиране, за да я купя и превърна в къща за гости. Имам фирма. Ще бъда благодарна за съвет и съдействие!

  1. Ивайло

   Здравейте Жанета,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Чепеларе е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 288. Pavlina

  Здравейте, интересува ме за с. Меляне общ. Г.Дамяново Обл. Монтана. Имам къща с дворно място и в съседство стара къща измазана с глина и оджак, който желая да закупя и реставрирам. Селцето е малко, но известно с нетипичните имена за този край. На километър и половина преди него се намира Лопушанския манастир. Моля ви кажете ми важат ли програмите за ,,Развитие на селските райони.
  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Павлина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Георги Дамянов е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 289. Mihaela

  Здравейте искам да попитам дали мога да кандидатствам по програма за развитие на селския туризъм имаме място в с. Смочево община Кюстендил.

  1. Ивайло

   Здравейте Михаела,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кюстендил не е сред приоритетните за програмата.
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за област Кюстендил, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 290. Милка Чилева

  Здравейте, бихте ли ми дали информация дали има възможност за развитие на селски туризъм в с.Дедево, общ. Родопи. Имаме земя и много гора в селото. Искаме да направим хотелче или малки къщи. Как можем да кандидатстваме за тази програма. Предварително Ви благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Милка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Родопи е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 291. martin masaev

  zdraveite imam 1200 kvadrata zemq blizo reka stryma selo pastyh obl kustendil bih iskal da pitam dali moga da kandidatstvam za orogramata imam golqm proekt za kamping za sega tva e.

  1. Ивайло

   Здравейте Мартин,
   За да сте допустим кандидат подпрограма „Развитие на селските райони“, дейността трябва да се развива под обхвата на приоритетна община област Кюстендил, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас

 292. Петър Йорданов

  Здравейте,
  Интересувам се за село Въглевци, обл. Велико Търново, дали може да се финансира по някоя програма изграждането на къща за гости.

  1. Ивайло

   Здравейте Петър,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като попада под обхвата на община Търново, която не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програма дейността трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Търново, а те са както следва: Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица, Сухиндол

 293. Петър Йорданов

  Здравейте имам имот в село Въглевци обл. Велико Търново,по каква програма може да се кандидатства за къща за гости. Мисля че общината е също Велико Търново но не съм сигурен.

 294. Петър Йорданов

  Моля изтриите последния пост

 295. снежана

  с.Бъта имам имот искам да кандидатствам с проект за крайпътен мотел това е община Панагюрище по каква програма може да се кандидатсва.

  1. Ивайло

   Здравейте Снежана,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Панагюрище е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 296. Nursen

  Здравейте,имам къща с имот в с.поповец община Стамболово,обл.Хасково и бих искала да кандидатствам за евро проект ,като къща за гости .

  1. Ивайло

   Здравейте Нурсен,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Стамболово е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 297. Георги

  Здравейте!
  Имам голяма къща в с. Трудовец (до гр. Ботевград), която все още не е довършена.
  Има ли подходяща програма, по която може да се кандидатства?

  Приятен ден!

  1. Ивайло

   Здравейте Георги,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Благоевград не е сред приоритетните за програмата.
   За да сте допустим кандидат по програмата дейността трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Благоевград, а те са както следва: Банско, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово, Якоруда
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 298. Галина

  Здравейте !
  Имаме имот в с. Мостово , в близост до Кръстова гора и бихме искали да развиваме семеен бизнес – селски туризъм . Дали е възможно да кандидатстваме по някоя програма .
  Благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Галина,
   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма за безвъзмездна помощ, тъй като село Мостово попада под обхвата на община Асеновград, която не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програма, моля да се ориентирате към някоя от следните приоритетни общини за област Пловдив, а те са както следва: Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 299. янко хаджитошев

  Здравейте имам къща в село равадиново община Созопол мога ли да кандидатствам по програма за селския туризъм искам да я направя къща за гости

  1. Ивайло

   Здравейте Янко,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Созопол е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 300. nikolai

  Здравеите имам празен имот в първенец мога ли да кандидатствам за семеен хотел

  1. Ивайло

   Здравейте Николай,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Родопи е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 301. Radost

  Здравете искам да попитам община Радомир попада ли в районите за финансиране на проекти за селски туризъм?

  1. Ивайло

   Здравейте Радост,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Родопи е сред приоритетните за програмата.

 302. Станимир

  Привет,

  Искам да попитам каква е възможността да се кандидатства по Мярка 312 от ПРСР (Програма за развитие на селските райони) за обект в с. Водица, община Аксаково, област Варна?

  1. Ивайло

   Здравейте Станимир,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Аксаково е сред приоритетните за програмата. Може да направите една среща в нашия офис във Варна за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 303. Станислава

  Здравей те,имам къща в с.Петрич община Златица.Мога ли да кандидатствам по проект за финансиране на селски туризъм?

  1. Ивайло

   Здравейте Станислава,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Златица е сред приоритетните за програма.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 304. Цветелина

  Здравейте!
  Въпросът ми е дали мога да направя къща за гости от селски тип в с.Кирилово, общ.Стара Загора. Разполагам с къща на груб строеж с три стаи, и паянтова попостройка също, която искам да направя на механа. Селото е много красиво, климата е полупланински, има борова гора.Селото разполага с паметници на партизаните от войната, има и издадена книга за тях. Язовир Чаталка е на 2 км.

  1. Ивайло

   Здравейте Цветелина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма“Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за област Стара Загора, а те са както следва: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 305. borislav

  Zdraveite! Vaprosa mi e imam ka6ta vav ob6tina Ardino gotova za jiveene ima leglova baza za 10 4oveka sas mn golqma veranda i barbeku i dvorno mqsto okolo 800 kvadrata. Kakva e vazmojnosta da polu4a sredstva za obzavejdane i raz6irenie na leglovata baza i sazdavane na eko pateki,zakupuvane na porodisti kone za qzdene.I sazdavane na razvlekatelni sportove. Blagodarq predvaritelno

  1. Ивайло

   Здравейте Борислав,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ардино е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 306. георги

  Здравейте ,
  Имам къща изградена на груб строеж в Свиленград, може ли по ПРСР да се завърши като къща за гости?

 307. Севи

  Здравейте! Имам 20 декара борова гора на яз. Цонево. Искам да направя малко красиво селище, удобно за развлечение, риболов и др. Възможно ли е?

  1. Ивайло

   Здравейте Севи,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че мястото попада под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 308. vili

  Zdraveite imam ka6ta v s.Ploski,ob6tina Sandanski,koqto iskam da remontiram i obnovq kato ka6ta za selski turizam,bix li mogla da polu4a nqkakvo finansirane po programa.

  1. Ивайло

   Здравейте Вили,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сандански е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 309. Валентин

  Здравеѝте! Въпросът ми е дали мога да направя къща за гости от селски тип в село Смочан община Ловеч.Разполагам със малка стара къща с 4 стаи,2 от които мазета,с красиво старо огнище (оджак) които искам да направя на красива механа за гостите на къщата.Селото е много красиво, климата е полупланински,има много забележителности около него,2 реки и други.Благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Валентин,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ловеч не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програма дейността трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Ловеч, а те са както следва: Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица

 310. Drago

  Zdraveite! imam kashta v selo Car Petrovo obsht. Kula , Obl, Vidin kashtata e na dva etaja s dve stai ,koridor , kuhnq i banq na parviq etaj i tri stai i koridor na vtoriq etaj , besetka ,i mehana v otdelna sgrada zad kashtata obshtata plosht e 800 kvadrata imam li vazmojnost da polucha sredstva za obzavejdane i promqna na spalnoto pomeshtenie i oshte kup promeni . Blagodarq predvaritelno

  1. Ивайло

   Здравейте Драго,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма“Развитие на селските райони“, тъй като община Кула е сред приоритетните за програмата. За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 311. Мария

  Здравейте.Имам къща в с. Долно Камарци обл. Софийска на 40кл.източно от София. Мога ли да кандидатствам по проект за селски туризъм, като къщичката е с три стаи . Покрива има нужда от щялостен ремонт. Инфраструктората около нея е за оправяне. Благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте Мария,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Горна Малина е сред приоритетните за програмата.
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 312. Иво

  Искам да попитам за община трявна може ли да се направи къща за гости по този проект …..

  1. Ивайло

   Здравейте Иво,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Трявна е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 313. Валентин

  Здравейте!
  Въпросът ми е дали мога да направя къща за гости от селски тип в с.Сопот.Община Угърчин,в близост до язовир Сопот.Разполагам със стара,малка,плетена къщурка с 3 стаи и 2 мази,които искам да направя на хубава механа за гостите на къщат.Селото е подбалканско с много чист въздух.

 314. Тотка Банева

  Здравейте! Искаме да кандидатстваме по програмата за развитие на селски райони с къща за гости. Общината, Павел Баня, влиза в този проект, но въпроса ми е, дали земята, върху която ще строим трябва да е собственост на лицето, което ще кандидатства по програмата?

  1. Ивайло

   Здравейте Тотка,
   Когато има строителство, земята трябва да е или ваша собственост или да имате отстъпено право на строеж за мин 6 години, към датата на кандидатстване.

 315. Сейнур

  Здравейте!
  Имам къща на два етажа в с. Книжовник ,общ. Хасково. Искам да направя къща за гости.

  1. Ивайло

   Здравейте Сейнур,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана при положение, че тя се развива под обхвата на приоритетна община за област Хасково, а те са както следва: Ивайловград, Любимец, Маджарово, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград, Стамболово, Тополовград, Харманли

 316. Илиян Дончев

  Здравейте, притежавам 2 къщи в парцел от около 500 кв.м в село Лесичарка, община Габрово, попада ли в обхвата на програмата!

  1. Ивайло

   Здравейте Илиян,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансиране, тъй като община Габрово не е сред приоритетни те за програмата.

 317. Димитър

  Здравейте,
  във връзка с възможността за изграждане на къща за гости, моля за информация дали с. Долни Пасарел, попада в обхвата на финансиране по програма „Развитие на селските райони“.
  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Димитър,
   Не може да кандидатствате с проект за финансиране, тъй като Долни Пасарел е под обхвата на Столична община

 318. Иванка Иванова

  Здравейте,
  Искам да попитам дали мога да кандидаствам по програмата .Разполагам с стара сграда с огромен двор и механа,която искам да реставрирам с усвоените от вас средства.Сградата се намира в село Маточина,община Свиленград ,област Хасково.

  1. Ивайло

   Здравейте Иванка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селксите райони“, тъй като община Свиленград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 319. Ивайло

  Здравейте Тотка,
  Земята трябва да е собственост на фирмата с която се кандидатства или трябва да има учредено право на строеж.

 320. Петя

  Здравейте,
  Имам земя на к-г „Каваците“ и искам да построя бунгала.Мога ли да участвам по някаква програма?
  Предварително благодаря за отговора

  1. Ивайло

   Здравейте Петя,
   Дейност в сферата на туризъм са забранени в места с разви масов туризъм.

 321. Дани

  Здравейте,
  Община Макреш приоритетна ли сред програмата „Развитие на селксите райони“, т.к разполагам със стара почти срутена къща в с.Цар Шишманово с огромен двор, която искам да реставрирам евентуално с усвоените от вас средства.
  Благодаря Ви предварително, успешен ден!

  1. Ивайло

   Здравейте Дани,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Макреш, е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 322. Evgeni

  Здравейте,имам около 1200кв м с малка къща в с.Крайници , общ.Дупница.Дали ще мога да участвам в някаква програма?

  1. Ивайло

   Здравейте Евгени,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Кюстендил, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 323. kristian harizanov

  zdraveite! mojete li da mi kajete, c. lozenec v ob6tina carevo oblast bulgaska vliza li v prioritetnite raioni za finansirane po programa razvitie na selskite raioni?

  1. Ивайло

   Здравейте Кристиан,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като село Лозенец е забранено за финансиране на проекти в сферата на туризма.

 324. Искрен

  Здравейте ,
  Имам идея да закупя имот на около 50км. от гр. София , и голяма зграда към него .
  Въпросът ми е дали може след като закупя имота да кандидатствам по ПРСР -мярка 311 за да я реновирам и превърна в хоспис . Ползите за съседните села ще е освен работни места , и наличието на лекар и/или мед. Сестра денонощно .
  Благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Искрен,
   Може да кандидатствате с проект за финансиране за исканата от вас дейност по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата.

 325. Николета

  Здравейте,
  Имам следнтото питане и молба за вашата компетентна помощ!
  Имам стара къща и дврорно място около 1декар в село Боженица, община Ботевград. Желанието ми е да бъде подновена и направена така ,че да привличаме турсти от всички краища на стараната. Село Боженица има прекрасна природа- река Бебреш преминава през селото с възможноаст за организиране на рафтин риболов и други подобни наличието на исторически паметници не един…крепост Урвич на Цар Иван Шишман паднала последно под турско робсдтво….Килиино училище…черква с история…и много други. Реклама за това място няма. Аз лично съм разпитвана от хора,които случайно преминават или просто някой познат и ме казал за това място, тяхното желание е било да преспят някъде, да се нахранят, .за да успеят отпочинали да се насладят на природата и научат още нещо ново полезно за страната ни. Близостта на селото до София го прави още по лесно достъпна дестинация…за почивка през събота и неделя и не само. Молбата ми е да ми помогнете какво и как е необхпдимо да направя за да довъша докрай започнатот дори и само като една прекрасна идея….
  Благодаря предварително !

  1. Ивайло

   Здравейте Николета,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ботевград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядвайте при нас!

 326. kremena

  zdraveyte, moje li da se zakupi kashta i da se napravi da e podhodyashta za kashta za gosti v selo Mineralni bani, Haskovsko s programata?

  1. Ивайло

   Здравейте Кремена,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Минерални бани е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 327. Антон Стойчев

  Може ли, да построя къща за гости в с.Момчиловци,общ.Смолян,съфинансирана по европроекти, след като Смолян,не е селска община.

  1. Ивайло

   Здравейте Антон,
   За да може да се реализира исканата от вас дейност, тя трябва да се развива под обхвата на приоритетна община за област Смолян, а те са както следва: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 328. Петя

  Здравейте, въпроса ми е дали програмата за „развитие на селските раойни“ е отворена за набиране на документи. Понеже разбрах , че ще я отворят края на септември после казаха след нова година. В моето село разбрах, че са одобрили познат и той започва да прави къща за гости.

 329. Мима Цонева

  Здравейте, имам стара къща в с. Долно Изворово общ Казанлък, в полите на Ст. планина, на 12 км от Казанлък. Желанието ни е да я подновим и да я направим къща за гости, тъй като според нас мястото е благоприятно за селски туризъм. Възможно ли е да се кандидатства по европейски проект за това?

  1. Ивайло

   Здравейте Мими,
   За съжаление община Казанлък не е сред приоритетните за програмата за програма „Развитие на селските райони“, която е основна за исканата от вас дейност. Сега през новия програмен период се очаква селата, които попадат под обхвата на неприоритетните общини да могат да кандидатстват. Към този момент обаче не мога да Ви потвърдя на 100%

 330. Георги

  Здравейте, искам да попитам дали рограмата за “развитие на селските раойни” отпуска пари за закупуване на къща с цел да се направи къща за гости в град Ракитово.

  1. Ивайло

   Здравейте Георги,
   Закупуването на имот е не допустим разход по мярка 312 от програма „Развитие на селските райони“. Имота трябва да е ваш или ако не е да имате учредено право на строеж.

 331. Рая Кюркчийска

  Здравейте,
  Каква е възможността за финансиране за реставрация и доизграждане на съществуваща къща в село Богослов,област Кюстендил?Цел-селски туризъм в Осоговска планина.
  Какъв е механизма?Необходимо ли е да имам реално част от нужните средства?
  Благодаря,
  Поздрави

  1. Ивайло

   Здравейте Рая,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за област Кюстендил, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно

 332. Интересуващ се

  Здравейте! Имам къща на два етажа в гр.Лозница,която е закупена чрез ипотека.Мога ли да участвам по проект за селски туризъм? Колко ще ми струва помощта при изготвянето на проекта?
  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 333. Ани

  Здравейте Ивайло!Когато имота не е освободен от ипотека все още,може ли да бъде превърнат в къща за гости?Заема по ипотеката се изплаща редовно.Аз много бих искала да се занимавам с такъв вид бизнес,а и това би олеснило начина ни на живот.Обяснете ми какво бих могла да направя ,за да осъществя желанието си?Дайте ми идея ,моля!Благодаря Ви предварително!!!

  1. Ивайло

   Здравейте Ани,
   Няма проблем да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“ въпреки, че има ипотека върху имота.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 334. Илиян

  Здравейте,
  Имам къща с двор в с. Хаджийте, общ. Карнобат, обл. Бургас. Каква е възможността за финансиране за реставрация и доизграждане на съществуващата къща с цел-селски туризъм?
  Какъв е механизма? Необходимо ли е да имам реално част от нужните средства? Мога ли да участвам по проект за селски туризъм за периода 2014-2020? Колко ще ми струва помощта при изготвянето на проекта?
  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Илиян,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“
   За повече и по подробна информация може да посетите нашия офис в град Сливен, който Ви е най близо. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 335. Ивайло

  Здравейте Рая,
  Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кюстендил не е сред приоритетните за програмата.
  За да сте допустим кандидат по програмата дейността трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Кюстендил, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно

 336. Pepa

  Здравейте,
  Имам къща с двор в село Чарган общ. Ямбол.Каква е възможността за финансиране и реставрация и доизграждане на къщата с цел селски туризъм?
  Мога ли да участвам по проект за селски туризъм за период 2014-2020 г? Как , и къде мога да получа повече информация за това?
  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Пепа,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тунджа е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

   1. Ивайло

    Здравейте г-н Петров,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Севлиево е сред приоритетните за програмата.
    За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 337. петров

  Здравейте,имам запазена стара къща на 140 г. и друга която е на по-малко години но е от същия тип-кирпич,каменен покрив.Къщите са с дворове от по 6-7000 кв.м. в които има възможност да бъдат построени други къщи от същия вид , в двора на по-старата къща има естествен водоем.Къщите се намират в планинската част на с.Шумата общ.Севлиево.Искам да ги реставрирам,да построя нови/стари/ къщи и да обособя комплекс за селски туризъм.
  Може ли проекта да бъде финансиран по програма,,Развитие на селските райони“?
  Благодаря

 338. Виктория

  Здравейте, имам къща в с.Пчелник, общ.Долни чифлик, обл.Варна. Къщата е на три етажа, с голям двор. В близост има два язовира и море на около 20км. Мога ли да кандидатствам по някоя от мерките и имам ли шанс да я пригодя за селски туризъм?

  Благодаря предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Виктория,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Мездра е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 339. сава енев

  Искам да построя бунгала за селски туризъм в Шабла.

  1. Ивайло

   Здравейте Сава,
   Шабла е не допустима за финансиране, тъй като е с развит масово туризъм.
   Тук може да видите допустимите общини за финансиране: http://finansirane.eu/?p=310

 340. Николай

  Здравейте, искам да ви попитам мога ли да кандидатсвам за изграждането на къщички за гости,имам терен в гр. Сапарева баня,благодаря ви предварително!!!

  1. Ивайло

   Здравейте Николай,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сапарева Баня е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 341. Александър

  Здравейте, притежавам крайпътно заведение намиращо се покрай река Тунджа между градовете Елхово-Тополовград. Имам право на строеж, но искам да го преобразя изцяло като идеята е къжа за гости или ловен дом със стаи за спане и ресторантска част. Въпроса ми е мога ли да кандидатствам по програмата за развитие на селските райони и как по-лесно биха ме одобрили като статут на имота а именно – къща за гости, хижа, семеен хотел или ресторант тъй като има значение и за проекта.
  Благодаря предварително
  Поздрави