Къщи за гости

Новото име на познатите мерки 311 и 312 през програмен период 2014-2020 е мярка 6.4 или „ИНВЕСТИЦИОННА ПОДКРЕПА ЗА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ“. 

По мярка 6.4 ще бъдат финансирани неземеделски дейности, насочени към развитие на туризъм, производствени дейности, развитие на занаяти и на услуги във всички сектори.

Приемът по мярка 6.4 се очаква да стартира през април 2018 г.

Кандидатите по тази мярка могат да бъдат:

 • Земеделски производители
 • Микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци (ЕТ) или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията
 • физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.

Мярка 6.4 ще бъде насочена към закупуване и изграждане на инвестиции, свързани с:
home-512Развитие на туризъм (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги);

icon_11192-300x300Развитие на услуги във всички сектори;

2062-200Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление;

56457-200Развитие на занаяти и други неземеделски дейности

Развитие на производствени дейности

Развитие на селски туризъм:

- туристическо настаняване и осигуряване на храна на туристите (къщи за гости, къмпинги и съоръжения, и т.н.);

- възможности за спорт и отдих; хобита и други дейности за свободното време (езда, колоездене, фототуризъм)

- специализиран туризъм за любители на природата  (наблюдение на птици, животни, пеперуди, растения и т.н.);

- опазване и експониране на места с исторически, културен, природен или образователен интерес (стари изби, мелници, ферми, изложения на закрито и открито), и т.н.

Местно занятчийство и в частност:

- Занаятчийски дейности (стъкларство, грънчарство, дърводелство, килимарство и др.)

Предоставяне на услуги за всички икономически сектори, включително:

- Грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, обучение и други;

- Създаване/обновяване или подобрение на работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения за селското и горското стопанство;

- Архитектурни и инженерни дейности, счетоводство, деловодство и одиторски услуги, технически услуги, индустриално почистване, ветеринарни дейности и т.н.

- ИТ дейности, компютърни и електронни дейности, електронна търговия и др.;

В зависимост от вида на кандидатите, размерът на помощта се определя на следните категории:

За индивидуален бенефициент:

 • 50% от размера на разходите, допустими за подпомагане
 • Макс. размер на допустимите разходи 600 хил. евро

За земеделски производители с МАЛКИ СТОПАНСТВА

 • 85% от размера на разходите, допустими за подпомагане
 • Максимален размер на допустимите разходи 75 хил. евро на проект

ИМАТЕ ВЪПРОС? ПИШЕТЕ НИ!

  Примерни проекти по мярка 6.4

  Име на проекта: Две къщи за ваканционен туризъм
  Местоположение: село Мухово, община Ихтиман

  Показатели на инвестицията:
  Площ на имота 960 кв.м.
  Разгъната застроена площ:
  – къща 1 – 213,37 кв.м.
  – къща 2 – 188,89 кв.м.
  Капацитет: 12 места
  Размер на инвестицията: 408 062,20

  Име на проекта: Модерен хотелски комплекс
  Местоположение: община Батак

  Показатели на инвестицията:

  Площ на имота: 3487,00 кв.м.

  Разгъната застроена площ: 747,35 кв.м.
  Капацитет: 26 места
  Размер на инвестицията: 581 027,94 лева

  This Post Has 180 Comments

  1. G-n Zdravkov,

   Koga shte otovori Mqrka 6.4 ot 3 godini si gotvim dokumentite i oshte chakamae! Dayte nqkakava informacia kakvo se slucva s tazi mqrka, Kashtite za gosti shte gi imali, zashoto samo nqkakvi sluhove varvqt ot vqskqkvi hora, kato vseki edin ot tqh e „blizak na ministara“Ima mnogo hora kato men no tova predlolagam go znatete.

   Pozdravi na vas i vashiq ekip. Mnogo hubav sait

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Данаил,
    Това което мога да кажа към момента по отношение на мярка 6.4 е че ще отвори със сигурност. Надявам се това да стане най рано в края на годината или началото на 2017 година. В момента ние работим с готовност края на 2016.

  2. Марти

   Здравейте г-н Здравков,

   И аз като колегата искам какво се случва с прословувата мярка 6.4!!!!! 100 човека 100 различни мнения. в карайна сметка ще я имали Мярка 6.4 или няма да има, ако ще я има кога да я очакваме. Гледах вашето интрвю в Агро тв и виждам, че имате информация за тази мярка. Ще ви бъда много благодарен ако ми отговоите на питането.
   Предварително ви благодаря

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Марти,
    Мярка 6.4 ще отвори със сигурност!!! Това трябва да е ясно. В момента се прави приемствен анализ от стария програмен период към новия в момента в който е готов ще бъде свикана работна група за подготовка на самата наредба и т.н.

  3. Маина

   Ще могат ли да се копужат и терените по тази мярка или само зградната част е предвидена да бъде субсидирана?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Маина,
    Традиционно по мярка 6.4 закупуването на имота не е допустим разход по програмата. Всичко останало, тоест изграждане на ново строителство, ремонт или реконструкция на вече съществуваща постройка, както и нейното обзавеждане до чашката за кафе, може да Ви се признае като разход.
    За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  4. Natasha

   Zdraveite .Iskam da popitam moga li da kandidastvam po tozi proekt ,kato imam 4 dekara vilno mqsto na mesnosta ,,Cigov Chark“’ Batak. Kade i kam kam kogo moga da se obarna za poveche informacia i izgotvqne na proekta

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Наташа,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Батак е сред приоритетните за програмата.
    За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  5. Здравейте! Имам наследствен имот в с. Ерден община Бойчиновци. Имота се състои от 3 части. Къща с възможност за 3 стаи със собствени санитарни възли, пещ със барбекю, столова със кухня и санитарен възел и изба. В двора има множество стопански постройки където може да бъдат изградени басейн, билярдна зала, зала за тенис на маса и други. Освен това има още един двор със зеленчукова градина и овошки, там има място за корт със волейболно или футболно игрище без да пречи на градината и овошките. Разбрах, че имота трябва да е собственост на фирмата с която ще кандидатсвам. Имам стартов капитал и самата къща е в добро състояние, до колкото позволяват годините и. Проблем ли е, че къщата е гредоред и възможна ли е реконструкция на къщата? Възможно ли е финансирането да се изпозлва и за неща като, телевизори, басейн и спортно игрище? И последен въпрос има още един парцел ( УПИ ) с площ от два декара в същото село. Имам планове да изградя пейнтбол или еърсофт игрище към тази същата къща за гости. Проблем ли е, че тези два имота са разделени т.е не са едно цяло и дори не са гранични. Благодаря предварително за отделеното време! Успех!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Стилян,
    Исканата от вас дейност/и може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , тъй като община Бойчиновци е сред допустимите и приоритетна по програмата.
    Тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко, моля заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.
    Поздрави и успешна седмица!

  6. Здравейте,
   имам оферта за покупка на имот със сграда, който се намира в района на гр .Габрово .Мога ли да кандидатствам по тази програма за изграждане на семеен хотел .

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Цветелина,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за област Габрово са: Дряново, Севлиево, Трявна.
    За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  7. ИЗВИНЕТЕ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ МОГА ЛИ ДА КАНДИДАТСТВАМ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА КЪЩА ЗА ГОСТИ НА МОЕ МЕСТО НО СГРАДАТА Е ЗА РЕСТАВРИРАНЕ И ПО ДОБРИЯ ВАРИАНТ Е ДА СЕ ПОСТРОЙ НОВА .Местото е 1.700 дек.има ПРИНАДЛЕЖАЩИ СТОПАНСКИ ПОСТРОЙКИ. ВОДА И ЕЛ. ЕНЕРГИЯ -ИМА.НАСЕЛЕНОТО МЯСТО Е ГОРНИК ОБЩ. ЧЕРВЕН БРЯГ.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
   ЕМИЛИЯ НИКОЛОВА

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Емилия,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
    За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  8. Теди

   Здравейте,

   Бихте ли разяснили по-подробно на хората последните публикации, че мярка 6.4 в този й вид няма да я има. Вярно ли е, че ще минава през местните МИГ, които са сформирани от представителната власт, бизнеса и НПО-та по места и само ако това е заложено в тяхната стратегия? И има ли смисъл да даваме пари на архитекти и проектанти, ако някой местен ще решава дали да построя и дали да не построя. Каква е целта на това? Тези, които са взели пари за къщи, а не ги експлоатират като такива, тези които за си купили джипове и яхти да връщат парите. Защо ние да не можем да строим, ние които искаме да се занимаваме с туризъм ? Моля за Вашият коментар, защото това е важно за нас. Благодаря.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Теди,
    Преди около седмица бях отговорил на този въпрос, но явно не сте го видели! Към момента няма официално потвърждение от МЗХ на тези публикации в медиите. Разговарях с колеги от МЗХ, като към момента ще се готви анализ по отношение на „къщите за гости“. Лично аз не мисля, че ще бъдат ограничени, предвид това, че в самата програма одобрена от Европа тази дейност е допустима. Това, че има засечени нарушения нищо неозначава, защото такива има и по другите мерки.

  9. Краси

   Здравейте,

   Може ли по мярка 6.4 да се кандидатства за изграждане на селска фурна за хляб и хлебни изделия.
   Благодаря предварително.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Краси,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас за да може да Ви обясня всичко подробно.

  10. Теди

   Уважаващите себе си консултанти не трият поставени ВАЖНИ за хората въпроси.

  11. Здравейте,
   Здравейте, бих желала да получа разяснение за за проектите, свързани с инвестиции за селски туризъм по мярка 6.4 изграждане на къща за гости. В медиите има публикувана информация, че няма да се финансират къщи за гости, които не са в рамките на по-голям интегриран проект и част от по-голям проект за селскостопанско предприятие. Какво се има предвид под “ по-голям интегриран проект и селскостопанско предприятие“ Тава са част от думите на министъра на земеделието и храните. Означава ли това, че малък семеен бизнес няма няма да може да бъде създаден?!
   Благодаря за отделеното внимание!
   Хубав и успешен ден!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Мирослава,
    Към момента няма официална позиция на МЗХ по отношение на Мярка 6.4 в частност направление „Къщи за гости“. До колкото ме информираха МЗХ са пуснали официално опровержение във връзка с медийните публикации по тази тема, тъй като медийно са изкривени нещата. За нас няма основателна причина „къщите за гости“ да бъдат ограничени и сме изразили нашата позиция пред МЗХ, както и мотиви за това.

  12. Моника

   Здравейте относно мярката 6.4 община Радомир с точност с. Гълъбник от приоритетните райони ли е? Благодаря

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Моника,

    Да, община Радомир е сред допустимите общини за финансиране по Мярка 6.4

  13. Иво

   Здравейте, добро впечатление прави, че отговаряте на въпросите. От години се интересувам от проектите свързани с къща за гости. Притежавам къща в пловдивски окръг в много живописно и красиво село. Подготвях всичко като документация да бъде подадено до края на тази година. Сега обаче и аз не съм наясно спират ли финансирането по тази програма или не. Да действам ли или да се отказвам. Ако всичко е наред с програмата и подам документите, какъв е периода който трябва да изчакам. Благодаря ви предварително.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Иво,
    Информацията, която излиза в медиите по отношение на „къщите за гости“, не официално, както и изказванията на Министър Танева. Министерство на земеделието излезе с официална позиция по този въпрос. Туризма е одобрен в основата програма за програмен период 204-2020. В момента се прави приемствен анализ, но това неозначава, че няма да има финансиране. На 28 януари в „Парламентарната комисия по контрол на евро фондовете“ Васил Грудев, заяви категорично, че мярка 6.4 ще отвори, това може да се види и официалните стенограми.

  14. Малина

   Здравейте, искам да попитам Мала Църква в приоритетните райони ли е?Благодаря 🙂

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Малина,
    Мала църка е допустима за финансиране! За повече и по подробна информация заповядайте при нас.

  15. Росен

   Здравейте,
   Имам следният въпрос: мярка 6.4 може ли да се ползва за град Панагюрище за многоетажна сграда в рамките на самия град?
   От отговора ще зависи и последващата ми кореспонденция с Вас.
   Благодаря предварително.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Росен,
    Община Панагюрище е сред допустимите за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране. За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  16. Здравейте, интересува ме дали подлежи на финансиране проект за еко къмпинг и с какъв приоритет би се разглеждал такъв?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Елеонора,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата.
    За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  17. Здравейте, имам имот в община Болярово, но е наследнически, бих искала да я направя къща за гости, въпросът ми е трябва ли да имам задължително фирма, за да кандидатствам и второ, трябва ли къщата да бъде на мое име?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Ана-Мария,
    Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“. За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни информирате поне един ден по рано.

  18. Здравейте имат находящ се във вилна зона Златна Рибка в община Балчик ще може ли да участва в мярката в непосредствена близост до к.к. Албена

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Станимир,
    Подобна дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Тъй като няма как да Ви обясня всичко в един пост заповядайте при нас в удобно за вас време.

  19. Diana

   Здравейте,

   Имам вече финансиран проект по Мярка 312. Мога ли да участвам отново за ВЕИ за собствено потребление.

  20. Здравейте,
   Община Драгоман отговаря ли на критерия – „основен поминък – алтернативен туризъм“ и приоритетна ли е за „къща за гости“?
   Благодаря!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Радослав,
    Към днешна дата няма определение за основен поминък – алтернативен туризъм! Всичко което се говори из медийното пространство е спекулативна информация, тъй като няма официална позиция на МЗХ и ДФЗ. Това което мога да кажа сега, тъй като имаме официално становище от Министерство на земеделието, че сектор туризъм ще го има, тъй като е одобрен в основната програма, която е утвърдена от Брюксел.

    За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително, тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко.

  21. никола

   Здравейте. С жена ми искаме да отворим сладкарска работилница(не цех) за бутикови торти и сладки с помещение за продажбата им. Тъй като не разполагаме със земя за строителство искаме да купим готово помещение от общината в която живеем. В мярка 6.4 предвижда ли се такава възможност? Благодаря

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Никола,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по Мярка 6.4 от Програма „Развитие на селските райони“. Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас в удобно за вас време, като ни уведомите поне един ден предварително.

  22. Здравейте г-н Здравков,

   искам да попитам по Мярка 6.4 Програма за развитие на селските райони, може ли да се финансира закупуването на имот с къща за гости или имот с разрешително за стоеж и готов проект с къщи за гости?
   Благодаря Ви предварително!

   Поздрави!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Бисер,
    Закупуването на имот е не допустим разход по Мярка 6.4 от ПРСР. Иначе Вие може да закупите място с проекти, но няма да Ви бъде признат разхода по него.

  23. Георги

   Здравейте.Кога да очакваме да отвори мярката 6.4.Няколко пъти вече се отлага във времето.Май никой не знае с точност,само догатки.Това нестъбилна политическа ситуация ще забави ли отварянето?
   Благодаря

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Георги,
    Мярка 6.4 от ПРСР е предвидена по индикативен график за 2017 да отвори месец ноември, това е като крайна дата за отваряне. Има и технологична възможност Мярка 6.4 да бъде пусната през средата на 2017, но това зависи от подготовката на самата наредба. Имайте предвид, че основната програма по която се подготвя наредбата е утвърдена от Европа и ние в момента работим по нея като нови правила. В момента се подготвят проекти по Мярка 6.4 с готовност средата на 2017 година.

  24. Никола

   Здравейте отново. Дали ще ви е удобно на имейл да ми обясните какво имате предвид? Нямам възможност да срещнем, живея в Созопол. Най-близкият ви офис е във Варна. Благодаря

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Никола,
    Заповядайте при нас в удобно за вас време, като ни уведомите поне един ден предварително. Ако искате да се видите с мен, това може да стане в нашият офис град София или в някой от нашите офиси, като град Варна ако Ви е по близо.

  25. Здравейте, имам парцел с готов проект за къщи, разрешително за строителство и всички необходими документи……. може ли да се участва по мярка 6.4?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Антония,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4 при положение, че дейността се развива под обхвата допустима община за програмата. тях може да видите на нашият сайт. За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  26. Тенко

   Здравейте! От Стара Загора съм и се интересувам да направим бизнес план и архитектурен такъв за къща за гости, но имате ли офиси в нашата община? Благодаря ви

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Тенко,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Имайте предвид, че технологичното време за подготовката на цялостната проектна документация отнема между 4-6 месеца, добре е да се започне по от рано за да има достатъчно време да се подготви всичко. Тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително

  27. Мехнур

   Здравейте относно мярката 6.4 община Завет с точност с. Побит Камък от приоритетните райони ли е? Благодаря

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Мехнур,
    Община Завет е сред допустимите за програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4 и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране за исканата от вас дейност. Тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.
    Поздрави,

  28. Евгения

   Здравейте! Притежаваме стара селска къща в общ. Габрово. Може ли да подлежи ли на финансиране на проект за къща за гости?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Евгения,
    Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на допустима община за област Габрово, а те с както следва: Дряново, Севлиево, Трявна

    1. Благодаря за отговора, но дали нещата ще се променят и обхвата ще бъде друг – ноември месец, т.к. община Габрово не е от допустимите на този етап

     1. Ивайло Здравков

      Здравейте отново,
      За този прием ноември месец не се предвижда на има промени в допустимите общини по Мярка 6.4, където попада вашата дейност. За да сте допустим кандидат, дейността трябва да е под обхата на допустима община за програмата.

  29. Здравейте,
   бих искал да запитвам дали с. Кюлевча 9972, (съседно на с.Мадара), общ.Каспичан влиза в обхвата на финансиране за къща за гости по мярка 6.4 ?
   Поздрави,

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Владимир,

    Община Каспичан е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по Мярка 6.4. Имайте предвид, че технологичното време за подготовка на един проект е няколко месеца (4-5), което означава, че работата по него трябва да започне сега, тъй като приема по Мярка 6.4 се очаква да отговори през месец октомври.

  30. JZ Todorovi

   Здравейте, предвид на забавянето на приема по мярка 6.4, предполагам че подготвените проекти ще надхвърлят значително размера на предвидената субсидия (моля, поправете ме ако греша). На база на вашия опит, смятате ли че проект за къща за гости, който не попада в приоритетните области (Северозападна и Северна централна Б-я), но все пак се намира в допустимите общини (общ. Елин Пелин) би имал шанс да бъде одобрен?
   Предварително благодаря!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте,
    Дейности свързани с туризма ще бъдат приоритизирани при определени условия! Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително. Това, че не попада в северозападен район или Северен централен не е голям проблем, тъй като точките не са талково много.

  31. Здравейте! Късно ли е да се започне подготовка за проект за къща за гости (4-етажна къща, имаща нужда от малко освежаване и добавяне на външни душове за през лятото, по-скоро нещо като еко-ориентиран проект, общ. Пещера)? Опасявам се, че късно ми изникна идеята за тази хубава къща в едно прекрасно село. Дано греша. Благодаря предварително за отговора Ви!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Лора,
    Не късно за започване на подготовка на проект по мярка 6.4. Момента е добър, тъй като в момента са ясни новите промени, които се очаква да бъдат въведени по мярка 6.4. тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко, заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  32. Здравейте, искам да питам следното: Имаме закупена къща в село Черни бряг община Търговище .Възможно ли е да кандидатстваме по мярка 6,4 и да я разработим като къща за гости, тъй като мястото е много живописно и красиво но доколкото зная не е развит алтернативен туризъм в района. И в случай че не е възможно това може ли да се открие счетоводна фирма и в този случай необходимо ли е да има постоянно офис в селото или услугите могат да се извършват и от друго място.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Румяна,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , при положение, че инвестицията попада под обхвата на допустима община за програмата. За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  33. емсиии

   Здравейте, искам да попитам дали по мюрка 6.4 или по друга такава, може да се кандидатсва за строежа на ресторант с хотел, или пък хранителен магазин в населено място?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4, но тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително

  34. DONIKA

   Здравейте,имаме къща в село Лалково,обл. Елхово , влиза в обхвата на финансиране за къща за гости по мярка 6.4 ? Има готова къща,но е стара и има нужда от ремонт и още допълнителни неща. И също така късно ли е да се подговим за кандидатстването ?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Доника,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4. Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  35. Dimityr

   Здравейте ,късно ли е да се подготвим за кандидатсването по мярка 6.4?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Димитър,
    Не е късно да се започне работа по проект за мярка 6.4. Тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  36. Здравейте г-н Здравков!
   Село Шипка попада в област Стара Загора/община Казанлък.Също така предполагам,че при евентуална първа консултация при вас трябва да се донесат всички документи свързани със имота с който ще се кандидатства, в случай че греша моля да ме поправите.
   Благодаря ви предварително!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте отново,

    Към момента община Казанлък не е сред допустимите по Мярка 6.4. евентуална възможност би имало по така наречените МИГ – ве ако обаче община Казанлък участва в създаването на такъв.

  37. Петков

   Здравейте, въпросът ми е излезе ли Наредбата за прилагане на подмярка 6.4, изискванията и условията за допустимост, както и критериите за подбор на проектите за 2017 г. и къде може да се запознаем със съдържанието ?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте г-н Петков,
    Към момента все още няма наредба по Мярка 6.4, но има определени насоки, които са залегнали в самата програма (2014-2020), по които може да се работи. Към края на този месец се очаква свикването на „работна група“ в МЗХ за разглеждане на предложената наредба по Мярка 6.4

  38. Silvia

   Zdr bix iskala da se informiram dali orvarianeto na restorant pod naem se finansira.blagodaria

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Силвия,
    Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма за безвъзмездна помощ, тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  39. Здравейте ,

   Въпросите ми са в две направления :

   1. Може ли да се прилага мярка 6,4 за инвестиция свързана с туризъм – къща за гости ,хотел,къмпинг и т.н в населените места – община Тунджа – Ямболска област и община Сунгурларе – Бургаска област?
   2. Приемат ли се разходите в тази мярка свързани с промяна статута на земеделска земя ?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте г-жо Иванова,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4. тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  40. Грета

   Здравейте, искам да разбера има ли яснота кога ще отворят мярка 6.4. – така както е в графика или ще я оставят за 2018 г.? Благодаря Ви!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Грета,
    Към днешна дата Мярка 6.4 е преместена за месец април 2018 година, тъй като се наложи програма „РСР“ премине на електронно подаване през системата ИСУН2020. Поради сложната адаптация на двете системи се получи допълнително забавяне за отварянето на Мярка 6.4

  41. Здравейте, искам да Ви питам, късно ли е за започване на подготвката за проектно предложение по мярка 6.4 и по конкретно допустимо ли е да се финансира изграждането на сладкарски цех?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Джамал,
    Не е късно да започне подготовката на проектни документи по Мярка 6.4. Самата мярка е предвидена за отваряне през месец април другата година, което означава, че до тогава ние трябва да сме готови с цялата проектна документация, която отнема поне няколко месеца!

  42. Узунова

   Здравейте,
   Живея в чужбина, но имам постоянен адрес на територията на община Хаджидимово, обл. Благоевград. Искам да започна подготовка на проектни документи по Програма “Развитие на селските райони” -Мярка 6.4. Смятам да създам фирма и да закупя терен на територията на общ. Гоце Делчев или Гърмен, вече съм започнала търсене. Имам няколко идеи. Въпросът ми е дали имам право след като не живея в България и дали не е късно.
   Благодаря предварително.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте г-жа Узунова,
    Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4. тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко е добре да се направи една среща на която да се изговори всичко подробно. Може това да стане ако скоро ще се прибирате в България.

    1. Узунова

     Благодаря Ви за отделеното време!
     До седмица две смятам да дойда до София.
     Бих искала да знам с какво работно време е офисът ви.
     Мерси!

     1. Ивайло Здравков

      От 09:00 до 18:00 часа от Понеделник до Петък

  43. Dimitrov

   Вашият коментар*

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте г-н Димитров,
    За какво е да моят коментар!

  44. Dimitrov

   Здравейте, от няколко седмици се ровя из сайтовете и се интересувам от мярка 6.4 – изграждане на къща за гости в община Криводол, област Враца, а населеното място се казва с. Лесура.
   От това което намерих по темата останах с впечатлението, че не би следвало да има проблем по тази мярка за това населено място, но проведох един телефонен разговор с представител на фирма изработваща документите по тези проекти (приятел на моят счетоводител) и мнението на човека е да забравя за тази програма по точно да забравя не за мярка 6.4. а по точно само за Къщата за гости, тъй като вероятността да се одобри този проект е нищожна. Причината за това е минали злоупотреби по самата програма и за това всичко се гледа под лупа, и ако има каквато и да е нередност дори и тя да е незначителна проекта пропада. и също така каза че дори и всичко да е Ок пак има вероятност да не бъде приет проекта
   Така че въпросите ми са – „Мислите ли че ако се подготви хубав проект за това населено място, ще има голям шанс за одобрение?“ и „Човека с който съм се консултирал дали може би греши“
   Благодаря ви предварително.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте г-н Димитров,
    Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Тъй като в момента се подготвят новите промени, които ще са свързани с местата за настаняване и начина по който ще се оценяват. Моля заповядайте при нас в удобно за вас време, като ни уведомите поне един ден предварително за да може да изговорим всичко подробно.

  45. Поля

   Здравейте,може ли да кандидатстваме по мярка за,селски туризъм за с,Войнежа община Велико Търново? Изграждане къща за гости

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Поля,
    Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на допустима община за област Търново, а те са както следва: Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица, Сухиндол
    За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  46. Здравейте, интересува ме дали по мярка 6,4 ще бъде възможно изграждането на автосервиз, на напълно нова сграда. И задължително ли е да имаш регистрирана фирма или да си регистриран като юридическо лице през някакъв конкретен период назад във времето или може да си ново регистрирано юридическо лице/ фирма? Благодаря.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Диана,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4. За да се постигне резултат фирмата трябва да има поне 3 години финансова история. Тъй като няма как да ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  47. Здравейте може ли да кандидатствам по мярка 6,4 за изграждане на автосервиз в Добрич (околовръстен път Рилци)?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Димитър,
    Исканата от вас дейност е изключително подходяща за финансиране по мярка 6.4 от програма „Развитие на селските райони“. Имайте предвид, че дейността трябва да се развива под обхвата на допустима община за област Добрич, а те са както следва: Балчик, Генерал Тошево, Добрич-селска, Каварна, Крушари, Тервел, Шабла

  48. Здравейте ,искам да попитам какъв е размерът на помощта и % на самоучастие за мярка 6. 4.Предварително благодаря

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Галина,
    След последните промени по Мярка 6.4 с взето решение по КН субсидията по Мярка 6.4 е 50%/50%

    1. Здравейте! Окончателно решение ли е това? Чухме какво ли не през последните няколко години? А има ли някаква по-голяма яснота по критериите за подбор? Благодаря!

     1. Ивайло Здравков

      Здравейте г-жа Генова,
      Вече има направления, по които може да се работи! Незнам до каква степен имате информация. Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  49. Здр, благодаря за отговора. Също искам да попитам, за къщи за гости се чува ,че субсидията няма да е 200 000 евро така ли е? Има ли заповед излязла от ДФЗ, с която да има яснота по мярка 6. 4 за къщи за гости .

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Галина,
    Към днешна дата няма решение нито на МЗХ, както и на ДФЗ за намаляване на безвъзмездната помощ от 200 000 евро на 50 000 евро. това, което към момента е официално е намаляване на от 75% на 50% размера на субсидията.

  50. Радо

   Здравейте, искам да попитам относно субсидирането по мярка 6.4 или по конкретно за реставриране на къща с. Варвара община Септември, колко е минималният праг със лични средства за кандидатстване и 70% ли е субсидирането?
   Благодаря предварително

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Радо,
    След провеждане на последния Комитет по наблюдение процента на субсидията беше променен на 50%/50%, като исканата от вас дейност би могла да се финансира по мярка 6.4.

    1. mtechnik

     Кое е точно заседанието на КН, на което е взето това решение, последният стенографски протокол е от 6 дек 2017 заседание 6 на КН, в материалите за заседание 7 в дневния ред липсва точка за разглеждане на този въпрос. Има ли някакви документи въобще – показващи някаква конкретна информация, освен написаното 50% в таблицата с индикативния график, което няма никаква тежест в момента…

     1. Ивайло Здравков

      Здравейте отново,
      Последната информация е тази от МЗХ! Дали това е станало на КН от 6 декември или от предходния немога да кажа точно.

  51. Здравейте. Не прочетох всички коментари, съжалявам, ако повтарям въпроси.
   1. Къде може да се види пълен списък с изискванията за кандидатстване по мярка 6.4?
   2. Къде може да се види пълен списък с допустимите населени места за финансиране по мярка 6.4?
   3. Къде може да се види пълен списък на най-подходящите дейности за финансиране по мярка 6.4?
   Благодаря.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Доротея,
    Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко за мярка 6.4 заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  52. Ива

   Здравейте, въпросът ми село Кози рог (Габровско) влиза ли в обхвата на мярка 6.4

   Благодаря Ви предварително!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Ива,
    За да сте допустим кандидат по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4 дейността трябва да се развива под обхвата на допустима община за област Габрово.

  53. Севим

   Здравейте г-н Здравков
   Искам да ви попоитам да ли имате офис в гр.Шумен ?
   Ако имате можели адреса или тел. за връзка?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Севим,
    Нямаме офис в град Шумен! Ако искате да се видите с мен може да се направи среща в София.
    Поздрави,

  54. Елена

   Здравейте. Късно ли е да регистрирам фирма и да кандидатствам за проект,например нещо като център за туристически услуги,а също така и за запазване на културното наследство/ закрита изложба на автентични неща/ .
   Имам още един въпрос. Притежавам няколко декара земя,парцелите са един до друг,но с отделни нот.актове.Трябва ли да ги обединя ,за да строя на тях?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Елена,
    Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“. тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

  55. deni

   zdraveite moje li da se kandidatstva za friziorski salon v selo mokrihte pazardjik???

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Дени,
    Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма за безвъзмездно финансиране, ако е под обхвата на допустима община за област Пазарджик.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Георги,
    На кой въпрос не е отговорено! Нямаме практика да не се отговаря на въпрос. Ако има такъв моля задайте го отново.

  56. Здравейте, може ли да получа повече информация, относно финансирането на детска градина по европраграма. По конкретно за гр. Бургас и Поморие. Виждам,че Поморие попада в т.н. селски общини. Възможно ли е осъществяването на такъв проект?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Стела,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 6.4. Тъй като няма как в един пост да ви обясня всичко заповядайте при нас като ни уведомите поне един ден предварително.

  57. Иван

   Здравейте.
   Окончателно ли е намаляването на безвъзмездната помощ от 75% на 50%?
   Благодаря.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Иван,
    Да, субсидията по Мярка 6.4 ще бъде 50%/50% ако има нещо неясно заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Силвия,
    По индикативен график приема по мярка 6.4 трябва да започне от месец април до месец юли.
    Поздрави,

  58. Имам одобрен проект по мярка 311, но не реализиран може ли да кандидатствам със същия и да ли ще ми дадат евентуално същата сума.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Албена,
    Ще трябва да бъде подготвен изцяло нов проект, няма как на база стария проект да Ви се одобрят същите разходи.

  59. Здравейте господин Здравков, имам няколко въпроса по мярка 6.4:
   1.Има ли вече яснота за точките на участните – за какво и колко точки ще се дават?
   2.За процента на субсидията има различна информация в интернет. 75% или 50%? Окончателно ли е или се обсъжда?
   3.Ще стартира ли приемът на документи на 1.04 или приемът закъснява още с другите мерки – информацията отново е разнопосочна.
   4.Излязла ли е наредба за всички подробности по приема и има ли я някъде? Само на едно място с дата 2.03. пише за такава наредба, но дори и там липсва наредбата.
   Успешна дейност и късмет! 🙂

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Надежда,
    Към днешна дата субсидията по мярка 6.4 е 50%/50%. Няма друга информация или евентуална промяна. В момента се подготвят условията на за кандидатстване и до седмица трябва да са готови. Това което има в момента, като готовност са критериите, които дават допълнително предимство при кандидатстването.

  60. Геегана

   Здравейте.Село Долно Изворово,община Казанлък,област Стара Загора може ли да участва в проекта за развитие на селските райони

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Гергана,
    Исканата от вас дейност би могла да се финансирана при положение, че дейността се развива под обхвата на допустима община за област Стара Загора. За съжаление община Казанлък не е сред селските общини.

  61. Христо

   Здравейте,
   Започна ли приема на документи по мярка 6.4 ?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Христо,
    Мярка 6.4 от програма „Развитие на селските райони“ се очаква да отвори през месец май в следните сектори: услуги, производство и занаяти. Сектор туризъм ще отвори малко по-късно през тази година. За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

    1. Христо

     Здравейте,
     Благодаря за отговора. Мисля да ви посетя в началото на другата седмица. Имам само един въпрос преди това. Имам намерение да изградя детски кът + заведение и хотел, в селски район. Сега съм в процес на преотреждане на земята, въпроса ми е, трябва ли земята да е преотредена когато кандидатствам за финансиране или самото преотреждане може да се включи в плана за изграждането ?

     1. Ивайло Здравков

      Здравейте Христо,
      На етап подаване на проекта имота трябва да е урегулиран, както да има архитектурно техническа документация с издадено разрешително за строеж или входящ номер, че проектите са входирани в общината за съгласуване, когато инвестицията налага издаване на разрешително.

  62. Здравейте!
   Г-н Здравков , дали село Индже Войвода област Бургас влиза в мярката?
   Благодаря !

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Станимира,
    Това е община Созопол, която е допустима за финансиране, но не и за места за настаняване. Всичко останали дейности са работим вариант.

  63. Николов

   Добър ден !

   Бихте ли ми казали какъв е минимума за настаняване в къщите за гости ?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте г-н Николов,
    Към този момент няма изискване за минимален капацитет за стаите!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Вера,
    Мярка 6.4 се очаква да отвори в края на месец май, това е което може да се каже към момента.

  64. Калина

   Здравейте! Село Тетово, община Русе, област Русе, отговаря ли на критериите за тази програма? Чета различни коментари и не мога да разбера. Поздрави!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Калин,
    Село Тетово попада под обхвата на община Русе, която не е сред допустимите за програмата. за да сте допустим кандидат по Мярка 6.4 дейността трябва да се развива под обхвата на допустима община за община Русе.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Георги,
    Мярка 6.4 се очаква да бъде отворена към месец септември в три основни направления, а те са както следва: Услуги, Производство и Занаяти

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Фатима,
    Мярка 6.4 от програма „Развитие на селските райони“ се очаква да отговори всеки момент. Точно не може да се кажа.

  65. Tamara

   Здравейте, по мярка 6,4 ще има ли прием за къщи за гости и кога ще стартира.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Тамара,
    Мярка 6.4 за направление туризъм има заделен бюджет, като самата процедура ще отвори с няколко месеца закъснение, тъй като там критериите ще се доработват допълнително. По план трябва да отвори към края на тази година

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Албена,
    По мярка 6.4 процента е 50%/50% – субсидия спрямо самофинансиране!

  66. Зорница

   Г-н Здравков, искам д попитм отворена ли е програмата за развитие на селските райони, нестопанска дейност? Интересуваме за област Пазарджик?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Зорница,
    Мярка 6.4 от програма „Развитие на селските райони“ е отворена в следните направления: Услуги, производство и занаяти. Приемът ще продължи до 7 декември.

  67. Тодор

   Здравейте, мога ли да кандидатствам по някоя от мярките за направята на интернет сайт и резервационна система в сферата на туризма. И ако мога, до каква сума се отпуска по IT мерките? Разбрах, че максималното субсидиране е 50%, което ме устройва. И още един въпрос, за създаването на кол център с нова фирма възможно ли е да кандидатствам пак по някоя от мярките? Благодаря Ви, предпочитам да комуникираме по имейл. Лека работа.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Тодор,

    Исканите от вас дейности биха могли да се финансират по програма за безвъзмездна помощ. Тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни информирате поне един ден предварително.

    Поздрави,

  68. Ахмед

   Здравейте господин Здравков,

   Мога ли да кандидатствам по мярка 6.4 за изграждане на фотоволтаична централа в село Раздел ,обл.Силистра ,

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Ахмед,
    Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 6.4. Изграждане на ФВЦ е допустими единствено и само ако е за собствено потребление ако вашият проект попада в някое от 3-те направления по които е отворена програмата – Услуги, Производство и Занаяти.

  69. Здравейте, бих искала да Ви попитам , дали се знае направление туризъм дали ще се отвори изобщо и към кога се очаква ? И дали има вероятност това направление да не бъде въобще отваряно , след като е заложено в програмата за “ Развитие на селските региони “ , благодаря предварително!

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Йоана,
    Към момента мога да кажа, че има заделени пари за сектор „Туризъм“ . Както знаете критериите по направление туризъм беше върнато за доработване от страна на МЗХГ. По план туризъм по мярка 6.4 трябва да отвори няколко месеца след като приключи другият прием.

  70. Здравейте, бих искала да попитам дали се знае направление туризъм дали ще се отвори и ако да към кога се очаква ? Благодаря, предварително !

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Йоана,
    За сектор „Туризъм“ е заделен бюджет около 35 мил. евро, по план трябва да отовори до 3 месеца след като приключи приема по мярка 6.4 в трите отворени направления: Услуги, производство и занаяти.

  71. Какви са условията и бенефициентите за кандидатстване за проекти, свързани със селския туризъм,
   при евентуално стартиране на програмата началото на 2019 г. ?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Христина,
    Все още не няма точни критерии. Тепърва ще се доработват критериите в сектор туризъм и по план трябва да отвори първо тримесечие на 2019 година.

  72. Здравейте, бих искала да Ви попитам дали има някаква яснота , кога ще се отвори мярка 6.4.1 направление туризъм? Защото през МИГ- вете е отворена вече , но с много ниско финансиране.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Йоана,
    Все още и ние очакваме информация от МЗХГ за отварянето на мярка 6.4.1 по направление туризъм.
    Поздрави,

  73. mimi

   Здравейте бих желала да попитам за къща за гости около Кърджали,мога ли да кандидатсвам по мярка 213 с пълно финансиране ?Дома е реставриран 3 спални хол кухня и стая с камина ,а двора почти декар ,но наличните ни пари са малко

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Мими,
    Очаква се отваряне на мярка 6.4.1 в направление туризъм. Все още се чака от МЗХГ свикване на работна група за изработване на условията за кандидатстване. Моля следете нашия сайт за повече информация във връзка с мярка 6.4.1 – Направление туризъм.

  74. Rali

   Здравейте! Имам къща за гости в с. Чифлик, общ. Белоградчик. Къщата се нуждае от минимално финансиране, за да бъде завършен интериора и да я пусна в експлоатация с цел развитие на туризма. По коя програма мога да кандидатствам за осъществяване описаната цел?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Рали,
    Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4.1. – направление туризъм. Към момента се очаква предстоящ прием, който все още не може да се каже точно кога ще отвори.

  75. Цанко

   Здравейте, имам закупен имот 960 кв.м без никакви постройки в регулация в село към общ.Болярово
   искам да направя къщи за гости с механа/барбекю и детски кът,басейн (до 15ч. леглова база).
   Тази мярка в действие ли е ,мога ли да кандидатствам ,и имота достатъчен ли е за такъв проект?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Цанко,
    Все още мярка 6.4.1 от програма „Развитие на селските райони“ – направление туризъм не е отворила. Очаква се прием, тъй като има оставени пари за този конкретно прием.

  76. Здравейте, има ли възможност да не се отвори
   мярка 6. 4. 1 изобщо 2019 година, след като се нашумя толкова със злоупотребите с нея?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Албена,

    За 2019 не е предвидено отваряне на мярка 6.4.1 – направление туризъм. Самата марка е N+3, което означава,че самото изпълнение на проектите трябва да приключи 2023. Надява ме се,че МЗХГ ще вземе правилното решение да отвори процедурата за набиране на проектни предложения за направление туризъм.

  77. Здравейте, бихте ли ми казали дали има яснота кога ще се отвори мярка 6.4 и по конкретно сектор Туризъм, къща за гости?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Галя,
    Към момента не може да се каже с точност, кога ще започне набиране на проектни предложения по мярка 6.4 – направление туризъм. Към края на тази година ще имаме повече информация.

  78. Станислава Николова

   Здравейте притежаваме имот в селска община искаме да направим къща за гости. Знае ли се вече дали дали ще има прием за такъв проект.

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Станислав,

    Към момента няма отворена процедура за исканата от вас дейност по програма „Развитие на селските райони“- мярка 6.4.1. и към момента нямаме информация кога ще има прием. Моля да следите нашия сайт за повече и актуална информация.

  79. Ру!

   Здравейте. Има ли програма за отваряне на сладкарница? И ако да как мога да се запиша?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте,

    Към момента няма подходяща процедура за исканата от вас дейност. Съвсем скоро ще може да ви дадем малко повече информация. А до края на годината би трябвало да има яснота по и за рамката по новия програмен период 2021 – 2027 година.

  80. Пламена Янчева

   Здравейте, дали вече имате информация за новия програмен период 2021 – 2027? Имаме голяма къща в село Косталево, до Враца, която бихме искали да превърнем в къща за гости. Дали в момента има подходящи програми, по които можем да получим финансиране? Благодаря предварително!

  Вашият коментар