ИНФО КУТИЯ

Проект: Изграждане на две къща за гости в село Мухово
Компания: КЮ 2 Инвест ООД
Стойност: 405 757.56 лв.
Финансов донор: Мярка 312 от Програма за развитие на селските райони
Субсидия: 225 174.00 лв
Етап: Отчетен. Извършено окончателно плащане. Проектът е въведен в експлоатация.

Какви бяха целите

 • Подготовка на изцяло нов финансов план;
 • Преправяне на част от архитектурните проекти;
 • Подготовка на деседневка и навременното и входиране в Разплащателна агенция;
 • Одобрение на проекта и сключване на договор за безвъзмездна субсидия.

Как подходихме

За разлика от всеки един проект, където можеш да подходиш стандартно – да проучиш проекта, да го анализираш, да се подготвиш и после да управляваш процеса в този случай ситуацията беше много по-различна. Клиентите бяха използвали други консултанти, които бяха подготвили изключително лош проект, не си бяха спазили сроковете и дори нещо повече – бяха накарали техният клиент да подготвя обосновки, финанси и пр. Това беше довело до допуснати изключително много грешки, некачествено направен проект обричайки го на провал. На всичко отгоре проекта беше внесен в и вероятността да бъде преправен изискваше сложна процедура и постоянна комуникация с главните експерти от съответните звена.

Какви трудности срещнахме

Вероятността проекта да бъде одобрен, беше почти нищожна. Изискваше се подмяна на почти цялата проектна документация изготвена от консултантите работили преди нас.

Какво постигнахме

Естествено крайният резултат е най-важен, винаги! Въпреки всички трудности и обречен на провал, проектът беше одобрен и клиентите сключиха договор за субсидия. Проектът е изпълнен.

ИМАТЕ ВЪПРОС? ПИШЕТЕ НИ!

This Post Has 71 Comments

 1. Пламен

  Здравейте искам да попитам от какво зависи и колко е таксата за консултантите за изготвяне на проект. Интерсеувам се специално за селския туризъм.
  Благодаря за вниманието

  1. Ивайло

   Здравейте Пламен,

   Детайлите по подготовката на проектната документация, както и заплащането може да коментираме на място тук при нас!

 2. Ивайло Иванов

  Здравейте,
  имам къща в Сапарева Баня. Въпросът ми е може ли брат ми (регистриран ЗП) да кандидатства по мярка 311, за да я превърнем в къща за гости. Тук има една особеност: в къщата живеят родителите ми, но ако направим два отделни входа (за тях и за клиенти), ще може ли да се кандидатства? Някъде прочетох, че къщата трябва да се ползва само за „бизнеса“.
  Благодаря предварително
  Лека и спорна работа
  Поздрави

  1. Ивайло

   Здравейте Ивайло,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сапарева баня е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 3. месут Реджеб

  здравейте имам построена кьща в Момчилград на етап вьтре груб строеж отвьнка е завьршена мога ли да се включа кьм една от тези програми като идеята ми е да направя басейн барбекю и обзавеждане и да я давам под наем като еднофамилна бутикова кьща благодаря прдварително

  1. Ивайло

   Здравейте Месут,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като Момчилград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 4. Ангел Желинов

  Здравейте,
  имам къща в с. Ябълково, Кюстендил мога ли да се включа към някоя програма, която да обновя къщата да направя отопление с термо- помпа, панели за топла вода и басейн.Идеята е да давам къщата за гости. Регистриран съм като (ЗП).
  Благодаря, предварително.

  1. Ивайло

   Здравейте Ангел,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кюстендил не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат трябва да се ориентирате към някоя от следните приоритетни общини за област Кюстендил, а те са както следва: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно

 5. Stanomir

  imam gotova kashta iskam daq rekonstroiram v kashta za gosti s atrakcii s barbekiu atv-ta za razhodka taikato e blizko do gora,namira se v Velingrad s koq programa moga ga q realiziram,zavarshil sam proekt po mqrka mlad fermer

  1. Ивайло

   Здравейте Станимир,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Велинград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 6. Мирослав

  Привет! Имам земя и искам да построя къщи за гости ..района е село Анево община Сопот….Района става ли за кандидатстване по-програма за развитие на селските райони.

  1. Ивайло

   Здравейте Мирослав,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сопот е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 7. Георги

  Здравейте,
  имам къща в Еленския балкан с двор около 2 декара. По документ се води къща музей, но след като е измазана отвън и пореставрирана не знам дали все още се води за такава. И така молбата ми е мога ли да се включа към някоя програма за постояването в двора къща за гости с цел селски туризъм. На около 50 метра се намира гора с голяма площ както и течаща изворна вода!

  1. Ивайло

   Здравейте Георги,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 8. Dimitar Grrigorov

  zdravite,imam ka6a v selo Gorno Dragi6e ob6ina Razlog moga li da kandidatstvam po prgrama za ravitie na selski turisam,blagodaria predvaritelno

  1. Ивайло

   Здравейте Димитър,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Разлог е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 9. Катя

  Здравейте Ивайло искам да разбера, кои общини са приоритетни за програмата „Развитие на селските райони “ ?

  1. Ивайло

   Здравейте Катя,

   Тук http://finansirane.eu/?p=310 може да видите приоритетните общини по програма „Развитие на селските райони“

 10. Mihi

  Zdraveite Ivailo,

  Bih iskala da popitam dali kostultaciqta za purvi pat pri vas se zaplashta i ako da kakva e ntrifata?

  Predvaritelno blagodarq!

  1. Ивайло

   Здравейте Михи,

   Срещата с нас не се заплаща. В удобно за вас време заповядайте при нас, като ни уведомите поне ден предварително.

 11. Елена Димитрова

  Здравейте! Имам подготовка за строеж на две стаи – плоча канализация и водопровод. Също басейн по който трябва да се направят ремонти и обновяване. Намират се в с. Жедна Община Радомир. Мога ли да кандидатствам по някой проект за селски туризъм? Благодаря

  1. Ивайло

   Здравейте Елена,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони, тъй като община Радомир е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 12. Владимир

  Здравейте,
  Имам къща в село Срацимир община Грамада, къщата може да се превърне в къща за гости.Има ли възможност да кандидатствам по някоя програма.

  1. Ивайло

   Здравейте Владимир,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Грамада е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 13. Мария

  Здравейте,
  ПРСР 2007-2013г и мерките по нея валидни ли са в 2014г. Имам предвид за нови проекти,който да се започнат през 2014г. Четох проекта на новата ПРСР 2014- 2020, там мерките са други. Можете ли да ме оринтирате по
  коя от новите проекто- мерки може да се кандидатства за развитие на селски туризъм?

  1. Ивайло

   Здравейте Мария,
   Новото име на мярка 312 е под мярка 6.4,

 14. Мариян

  Здравейте.
  Имам дворно място в с. Лозница, община Генерал Тошево, област Добрич. Мога ли да кандидатствам ? Ако може да ми дадете материали из интернет, да се запозная по-подробно с информация около тези програми и субсидии.
  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Мариян,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Генерал Тошево е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас! най –близкия наш офис е в град Варна, където може да отидете на място. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 15. Ани

  Здравейте, живея в Смолян притежавам вила във вилната зона на града с голям двор. Възможно ли е да кандидатствам по някоя програма. Бих искала да има детски кът, градина с цветя или овошки, басейн, барбекю с беседка и др. БЛАГОДАРЯ

  1. Ивайло

   Здравейте Ани,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана при положение, че дейността се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Смолян, а те са както следва: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе
   Самия град Смолян не е сред приоритетните за програмата.

 16. Лорита Костова

  Здравейте, имам къща в с.Баховица. Искам да я преобразувам в къща за гости. Може ли да стане по мярка 6.4 чрез подхода лидер?

  1. Ивайло

   Здравейте Лорита,
   Към този момент не мога да кажа на 100%, но това което се очаква е че ще може да се кандидатства. До няколко месеца ще мога да Ви кажа на 100%.

 17. Лорита Костова

  Благодаря за отговора! Мога ли да ви пиша каква е идеята ми или да изчакам отговора ви след няколко месеца?

 18. Васко Енев

  Здравейте,Ивайло
  Казвате,че във Варна имате офис, но той не е посочен в,,Контакти“.Има посочен адрес за контакти в гр.Шумен.Може ли да ми изпратите адресът на офиса Ви в гр.Варна,за да го посетя!

  1. Ивайло

   Здравейте Васко,
   Това е адреса във Варна:
   Офис – град Варна
   бул. Цар Освободител №269А ет.4 офис 2 (Бизнес център Конструмат зад магазин МЕТРО)
   Тел: +359 (0)52 983 289 / Моб: +359 (0)885 580 070 – Георги Георгиев
   Моб: +359 (0)882 555 150 – Денислава Дончева
   E-поща: varna@finansirane.eu

 19. Иван

  Здравейте,
  имам одобрен проект и разрешение за строеж на къща в гр.Черноморец.
  Може ли да се кандидатства за субсидия за изграждането й, ако се трансформира в проект къща за гости или населеното място не попада в списъка ?

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,
   За съжаление по програма „Развитие на селските райони“, която е основа за финансирането на исканата от вас дейност не може да кандидатствате, тъй като всички села, които са с развит масов туризъм са изключени за финансиране.

 20. Иван

  Благодаря за информацията.
  Имам и друг въпрос относно земеделска земя извън регулация (но в границите на населеното място – село Солища обл. Смолян ). Възможно ли е да се изработи проект за къща за гости с който да се кандидатства за субсидия, без да се урегулира имота при наличие на ток и вода и евентуални предварителни договори с EVN и Вик ? ( имота граничи с регулация и има възможност за ток и вода )

 21. Ивайло

  Здравейте Иван,
  Мисля, че няма как да стане това, тъй като има строителство, което означава, че имота трябва да е в регулация.

 22. Диана

  Здравейте!Интересува ме бих ли могла да кандидатствам по програма за селски туризъм.Имам къща в с.Голямо крушово общ.Болярово.Необходимо е ремонт и преустройство

  1. Ивайло

   Здравейте Дияна,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Болярово е сред приоритетните за програмата. Може да посетите и нашия офис в Сливен за повече и по подробна информация.

 23. фил

  Кога ще започнат приемането на проектите за разглеждане по програма 6.4.

  1. Ивайло

   Здравейте Фил,
   Другата година към месец март/април се очаква първото отваряне на прозореца за набиране на проекти Под Мярка 6.4

 24. Теди

  Здравейте,искам да попитам имам къща в село Чарган общ.Ямбол,която искам да превърна в къща за гости!Интересува ме бих ли могла да кандидатствам по програма за селски туризъм.

  1. Ивайло

   Здравейте Теди,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тунджа е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 25. Спаска Карова

  Здравейте,
  Имам къща във Велинград в близост до минерален плаж, искам да направя къща за гости. Мога ли по някаква програма да кандидатствам за финансиране. Велинград зная, че не попада в селския туризъм. Предварително благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте Спаска,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Велинград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 26. Георги

  Здравейте, собственик съм на къща която се намира в с .Безмер , общ.Тервел, обл. Добрич. Възможно ли е да кандидатствам по мярка 312 за изграждане на къща за гости. Желанието ми е да развия селски туризъм.

  1. Ивайло

   Здравейте Георги,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тервел е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 27. Пенка Сафева

  Здравейте,

  Има ли общини в област Варна, в които може да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони с проект Къщи за гости?
  Благодаря Ви предварително.

  1. Ивайло

   Здравейте Пенка,
   Приоритетните общини за област Варна са както следва: Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия, Суворово
   За повече и по подробна информация може да посетите нашия офис в град Варна.

 28. Борис

  Здравейте,

  имам наследствен парцел в с.Марково общ. Родопи, мога ли да кандидатсвам по програма за изграждане на къща за гости.

  Поздрави,
  Борис

  1. Ивайло

   Здравейте Борис,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Родопи е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 29. Галина

  Здравейте ,

  Искам да попитам , дали с. Бели Искър (общ. Самоков, в близост до Боровец) , попада в районите за финансиране по ОП Развитие на селските райони и по конкретно по мярка 6.4. Идеята е за Къща за гости ( къщата е построена , нужно е реконструкция ).
  Благодаря Ви много.

  1. Ивайло

   Здравейте Галина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Самоков е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 30. Даниел Стоилов

  Здравейте. Искам да попитам как стой въпроса с програма „Развитие на селските райони“ във с. Долни Окол , община Самоков ?
  Приоритетна община ли е ?

  1. Ивайло

   Здравейте Даниел,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Самоков е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 31. Полина

  Здравейте,
  Бих те ли ми казали по какви критерии се избират проектите (примерно по пол, възраст на участника, регион на имота, с който се кандидатства, осигуряване на работни места и т.н.) в случаите, когато се кандидатства за развитие на селския туризъм.
  Благодаря предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Полина,

   Да, има определени критерии по които се кандидатства и се оценяват проектите, но няма как да Ви ги опиша тук.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 32. Тодорка

  Здравейте,имаме наследственна къща в село Стара река Сливенско, можем ли да кандидатстваме по мярка 6.4 за развитие на селските райони.

  1. Ивайло

   Здравейте Тодорка,

   За съжаление селото попада под обхвата на община Сливен, и не може да кандидатствате с проект за финансиране.

 33. Ники Иванов

  Здравейте,
  Имам 6 декара земя на язовир Батак- Цигов чарк. Има ли възможни европроекти за този район, по които мога да кандидатсвам?

  1. Ивайло

   Здравейте Ники,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 34. Анатоли Димитров

  Здравейте
  Интересувам се от програма за развитие на селския туризъм за с.Върбешница община Мездра област Враца Имам голяма къща с дворно място и искам да я доразвия в къща за гости и други развлечения
  Дали това място е приоритет и може да се кандидатства по някоя програма

  1. Ивайло

   Здравейте Анатоли,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Мездра е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 35. Михаил

  Здравейте,имаме къща и дворно място в с.Старо село,община Радомир,обл.Перник
  можем ли да кандидатстваме по Европейски проекти за развитие на селските райони
  да направим къща за гости или Селски туризъм?

  1. Ивайло

   Здравейте Михаил,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Радомир е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 36. Стефан Петров

  Здравейте,
  искам да попитам с.Вишовград,община Павликени,област Велико Търново приоритетна ли е в програмата ви и мога да ли да кандидатствам по нея(програма за Развитие на селските райони,къща за гости)?

  1. Ивайло

   Здравейте Стефан,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Павликени е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 37. Елеонора

  Здравейте.Имаме къща в с.Еленово с 2,500 дк. дворно място община Нова Загора,област Сливен.Може ли да бъде финансирана по програмата“Развитие на селските райони“? Благодаря !

  1. Ивайло

   Здравейте Елеонора,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Нова Загора е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

Не можете да коментирате тази публикация.

Затвори