Производството на пелети и брикети от дърво е индустрия, която попада в енергийния сектор като източник на топлина и производство на електроенергия. Дървените пелети са част от семейството на Възобновяемите Енергийни Източници (ВЕИ) и по точно горива от биомаса.

Горивата от биомаса варират в широк обхват на запалими/горими продукти от хранителни до дървени отпадъци. Използването на тези ресурси в световен мащаб е все още в ранна фаза, но една форма на гориво от биомаса – дървени пелети започнаха да стават разпознаваема опция с редица приложения, която може да замени изкопаемите горива. В процеса на разлагане на отпадъците от биомаса се освобождават газове които са много по-вредни от въглеродния диоксид, който се освобождава по време на изгаряне на същите тези отпадъци. Отпадъчните продукти се изгарят за да произведат топлина и електричество, вместо да се складират по сметища където да се разграждат.

В определени случаи се отглеждат специални растения които се използват за производството на гориво което да щади замърсяването на околната среда. Част от тази биомаса се изгаря без допълнителна преработка, но се забелязва нарастващ тренд в пресоването на тези отпадъци в пелети или брикети. И двата продукта имат еднаква енергийна форма с материала, от който са направени, но за сметка на това са много по трайни, лесни за транспортиране, отделят по-малко боклук, и изгарят по-ефикасно. Пелетите могат да бъдат произведени от много суровини включително: трева, слама, мъх, хранителни отпадъци и дървени отпадъци. Уредите за изгаряне на пелетите стават все по-добри, ефикасни, с възможност да осигурят отопление без почти никаква странична интервенция. Тези уреди варират от големи котли и специални приспособления за камини, до индустриални решения.

Верига на доставките – Supply Chain

Процесът на конвертиране на дървения отпадък в пелети е представен в диаграмата долу. Всяка стъпка в процеса добавя стойност към целия процес. Разходите за поддръжка се отнасят за цялата верига и поради тази причина са включени в оперативните разходи. Тъй като има известни вариации в начина на управление на процесите, в зависимост от технологията, видовете суровина, както и цените на оборудването, тези вариации са малки в сравнение с цената на суровината и разходите за логистика. Точно тези разлики определят до колко печелившо ще бъде едно предприятие. Например в някой райони при определени обстоятелства суровината може да представлява 50% от производствената цена за един производител и да бъде даденост за друг.

В зависимост от географското разположение цената на доставка на суровината може да бъде близка до 0 или да съставлява 50% от себестойността на продукцията. Компаниите които оптимизират тези процеси, като минимизират точно тези пера ще бъдат възнаградени с  по-високи маржове и по-големи печалби.

Моделът на петте конкурентни сили на Майкъл Портър определя моментната и бъдещата привлекателност на дадена индустрия. Всеки един фактор допринася позитивно или негативно върху индустрията като цяло. Тези фактори засягат често динамиката на определена индустрия и играят важна роля при взимането на важни стратегически решения. Измерването на атрактивността на определена индустрия не определя задължително колко печеливша ще бъде една компания, която навлиза в този бизнес. Има компании, които се справят успешно и печелят в не дотам атрактивни отрасли, и фалити на компании, които навлизат тепърва в атрактивни отрасли.

На база анализа от визуалната репрезентация на петте конкурентни сили, както и детайлен анализ, който не е представен в тази идейна разработка, производството на пелети към момента се определя като сравнително привлекателен сектор за инвестиции.

Кратък финансов анализ

При вземане на решение за изпълнимостта на проекта за производство на пелети трябва да се вземат предвид фиксирани разходи (първоначални разходи за инвестицията) и променливи разходи за производството на пелети, като се направи прогноза за ценообразуването, както и направата на няколко финансови модела за това колко печеливш може да бъде този бизнес. Финансовите модели се правят на база разходите, капацитета на предприятието, източника на суровина, технологията и потенциалния пазар на който ще бъде реализирана продукцията.

Фиксираните разходи са тези разходи, които не се влияят от обема на производствения капацитет. Те се сформират основно от капиталовите вложения в земя, стоеж на сграда и оборудване. Основния фактор при определянето на тези разходи играе вида на използваната суровина и капацитета на предприятието. Суровина, която съдържа влага по-голяма от 12% изисква сушене, което оскъпява инвестицията. Инвестиция в сушилня може да сформира до 40% от основните капиталови вложения. Допълнително, ако размера на суровината е образно казано по-голяма от кибритена кутия е необходима специална машина за раздробяване.

Променливи разходи зависят от мащаба на предприятието и обема на произвежданата продукция, от продажната цена, цената на входящия материал – суровината. Точно тази цена на суровината може да варира в големи мащаби и би било добре да се направи точен анализ спрямо географското място където ще се предприеме подобна инвестиция. Към променливите разходи трябва да се включат и разходите за сушене (електричество) пелетиране, съхранение, разходи за периферно оборудване и персонал и доставки.

Заключение

Производството на пелети е обещаващ бизнес. Пазарът е с постоянен ръст в Европа. Всички индикатори показват стабилен ръст като търсенето е по-голямо от предлагането. Основни фактори за успех на проекта е географското разположение на предприятието спрямо суровината, както и организирането на перфектна логистика.

This Post Has 131 Comments

 1. Tsvetko

  Tova e chudesno,no kak moga da polucha poveche informacia.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Цветко,

   Повече информация може да получите на място при нас!

 2. Валери Русев

  Здравейте, имам идеен проект за микро предприятие за производство на екобрикети (пелети) . Разпитах тук-там и в крайна сметка вече имам набелязано подходящо място за неговата реализация с подходящите сгради в имота и даже и няколко декара земя към имота (бившо ТКЗС)
  До колкото знам трябва разполагам с поне 30% от сумата която е заложена а тази сума би трябвало да я получа от някоя банка която участва в тези проекти.
  Въпросът ми е дали вие участвате в подготвяне на бизнес план и останалата документация за която трябва за пред въпросната банка?
  Благодаря предварително!

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Валери,

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 3. ивайло атанасов

  Здравейте казвам се Ивайло искам да попитам и аз като колегата Валери и аз имам някаква идея за микро цех за пелети избрал съм място което според мен е доста подходящо , но въпроса ми е как мога да направя проект за съфинансиране по някоя програма?И дали не е вече малко късно?Благодаря ви предварително.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Ивайло,

   Все още не късно, ако се действа експедитивно! Заповядайте при нас възможно най – скоро, тоест още другата седмица.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 4. мими51

  какви са първоначалните инвестиций за машини и може ли да се види някъде изграден цех

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Мими,

   Така е много относително да се каже! Зависи какъв капацитет ще има вашето производство. Може да Ви излезе от 50 000 евро до 5 000 000 евро!

   Има предприятия в България, които може да се разгледат!

 5. Т.Петров

  Здравей г-н Здравков случайно попаднах на тази тема аз също съм заинтересован по нея

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте г-н Петров,

   При интерес от ваша страна заповядайте при нас!

 6. Илия Караиванов

  Здравейте ! аз участвам в програмата за предприемчивите българи, и ме интересува производството на пелети и на каква цена излизат машините?

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Илия,
   Нали разбирате, че няма кажа Ви кажа колко „струват машините“, тъй като има много фактори, които влияят на цената (капацитет на производителност, използвана суровина, избор на доставчик и т.н.)

 7. Д .КОЛЕВ

  Възможно ли е кандидат по програмата МЛАД ФЕРМЕР /ако стартира/ да кандидатства с проект Производство на пелети и брикети с растителни отпадъци от селскостопанската дейност

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте г-н Колев,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123. Относно Млад фермер, мисля че не, но немога да потвърдя, тъй като ние се работим по тази мярка.

 8. RADOSLAVA

  ZDAVEITE,ISKAM DA VI POPITAM PREDLAGATE LI PELETI OT FURAJ,I SASHTO TAKA MOJE LI DA NAPRAVITE PELETI OT NASH FURAJ.BLAGODARQ VI PREDVARITELNO I CHAKAM OTGOVORA VI.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Радослава,
   Ние се занимаваме с проектирането и подготовка на проектната документация за финансиране на пелетни производства, а не предлагаме пелети.

 9. Plamen Velev

  Telefon ili e-mail za vraska s vas gospodin Zdravkov.

  1. Ивайло Здравков

   Адрес – София (Централен ОФИС):

   България, 1404 – София, кв. “Манастирски ливади”
   Ул. “Шарл Шампо” Блок № 18 Ет: 1 Офис: 1

   Ивайло Здравков

   Тел: +359 (0)89 8 471 093
   Тел: +359 (0)2 489 69 59
   Е – поща: ivaylo@finansirane.eu

 10. Веселин Колов

  Здравейте,
  Относно Програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123, производство на дървесни пелети, може ли да се кандидатства с новоучредена Фирма?
  Има ли някакъв срок и какъв е той в който може да се кандидатства?
  Дали може да ползваме вашите консултантски и други услуги или е вече късно да се предприема нещо по Мярка 123?

  Поздрави

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Веселин
   ,
   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123 за исканата от вас дейност. Що касае фирмата, то най – добре е тя да бъде ново регистрирана за конкретната дейност. Прозореца за набиране на проектни предложения ще отвори юни месец, което означава, че ако искате да кандидатствате тази година, то трябва да се действа незабавно!

   Важно: Заповядайте при нас за да видим какво е положението към момента за да може да преценим дали ще може да се набавят предварително прилежаща документация.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 11. kostadin

  moje li da kandidatstvam za zakopuvane na ma6ini za peleti

 12. kostadin

  zdraveite . imam oslovia da roizvejdam peleti kak moga da kandidatstvam po nakoi proekt

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Костадин,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123 за исканата от вас дейност.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 13. rosi

  ZDRAVEITE!AZ SA6TO SE INTERESUVAM ZA PROIZVODSTVO NA PELETS,NO OT MAG.TRANI ILI NQKAKAV DRUG ZAMESTITEL NA DARVO.NO NQMAM NIKAKAV OPIT V TEZI NE6TA I EDNA INFORMACIQ OT VA6A STRANA BI MI POMOGNALA MNOGO

  1. Ивайло Здравков

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 14. Велислава

  Здравейте г-н Здравков,
  искам да изразя искреното си съчувстие за това, с какви хора комуникирате ежедневно!Някои от тях дори не ползват кирилица,други пък си мислят,че „условия“ се пише с „О“ и търсят далаверка в „някое проектче“! Повечето от тях така и не разбраха,че ще се наложи да отидат до София!Аз също съм заинтересована от този вид дейност,затова ще се видим на
  „Адрес – София (Централен ОФИС):

  България, 1404 – София, кв. “Манастирски ливади”
  Ул. “Шарл Шампо” Блок № 18 Ет: 1 Офис: 1“

  но по всяка вероятност догодина,защото за тази е късно вече 🙂
  Приятни почивни дни!

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Велислава,

   Имайте предвид, че има доста работа по набиране на задължително прилежащата документация, като проектиране, технология и т.н. Това е работа поне няколко месеца! При възможност заповядайте при нас за по детайлно разяснение и започване по работния процес за набавяне на документите за да имаме готовност да входираме при следващия отворен прозорец.

 15. Атанас

  Здравеи Ивайло , искам да попитам има ли възрастова граница за проектите,до колко пари може да се отпуснат ?Дали са безвъзмезни ? Трябва ли да имам собствен капитал и колко? Машините само за дървени стърготини ли стават , а за животински гранули дали стават ? Малко повечко вапроси но какво да се прави ! Имам и още но като доида на място ! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

  1. Ивайло

   Здравейте Атанас,

   Моля запознайте със следния материал: http://finansirane.eu/?p=3253 в него е разписани подробно целия процес за кандидатстване по Мярка 123

 16. Мирослав

  Здравейте,
  Искам да попитам в следващия програмен период 2013-2020г., ще има ли възможност за разработване на проекти свързани с пелетите.

  1. Здравейте Мирослав,

   За програмен период 2014 – 2020 се очаква да има финансиране за производство на пелети.
   Имайте предвид, че е възможно да има прием по Мярка 123 презм2013г. след, като бъде прехвърлени средства по нея.

 17. Кристина

  Добър ден,
  бих искала да Ви попитам към коя мярка трябва да се ориентирам за малко предприятие, в което ще се произвеждат детски играчки от дърво. По начало са ми нужни няколко машини, с малък капацитет, т.е. не става въпрос за голямо производствено хале, а по-скоро за малко семейно производство. Интересува ме ако сега тепърва започвам с намирането на подходящата сграда, в която ще е ситуирано производството, както и идейния проект на цялото това начинание, то в кой програмен период ще попадна? Възможно ли е да се наложи да изчакам за следващия? И към коя мярка ще се отнася това?
  Благодаря предварително.

  1. Здравейте Кристина,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 при положение, че дейността се развива на територията на някоя от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

   Имайте предвид, че имаме няколко месеца работа по подготовката задължително прилежащата документация, както и на привеждане на фирма във вид, който да отговаря на изискванията на Мярка 311. При това положение ние можем да входираме проекта на следващия отговорен прозорец, който се очаква да стартира първото тримесечие на следващата година.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 18. Тянкова

  Здравейте,
  Моля да ме извините, ако въпросът ми пристига за втори път при вас, но до момента не виждам да е публикуван в частта на он-лайн консултация. Накратко казано се интересувам дали има възможност за финансиране на проект за създаване на туриситическа агенция(туроператорска фирма). Имам идея за това, която намирам за напълно изпълнима, предвид натрупания опит и квалификацията ми, но не разполагам със всички финансови средства, за да се реализира идеята ми успешно според моето виждане за развитието й.Благодаря предварително за вниманието!

 19. Ивайло

  Здравейте отново,

  В предходния отговор Ви бях отговорил следното: Исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана по програма за безвъзмездно финансиране, тъй като тя е не допустим разход!

 20. Неделчо Моллов

  Здравейте господин Здравков,
  Искам да попитам дали има възможност и през 2013г. да се кандидатства с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123 за тази дейност – производство на пелети от биомаса. Що се касае до подробностите, ще дойда при Вас на място да поговорим но това ми е основният и най важен въпрос – финансирането на проекта. Благодаря!

  1. Здравейте Неделчо,
   Що касае отварянето на Мярка 123 за 2013 все още не е напълно ясно. Към края на този месец се очаква да има повече яснота относно този въпрос. Важно да се знае, че има няколко месеца по подготовката на задължително прилежащата информация и в най – лошия случай проекта ще бъде входиран през 2014 година на следващия програмен период!

 21. nikolaev

  Здравейте,
  Имам няколко въпроса:
  1.Може ли физическо лице да започне подобен вид дейност като до тази дата той не се е занимавал с частен бизнес и не разполага с голям финансов и ресурсен потенциал…следващите ми въпроси, до голяма степен са производни на този, който вече Ви зададох.

  1. Здравейте г-н Николаев,
   Да може да започне, но имайте предвид, че при всички случай, ще имате предварителни разходи до входирането на проектното предложение.

 22. Nikolaev

  Благодаря за отговора! Но имам и друг въпрос, мярка 112 ли е единствена от мерките застъпени в програмата ( 121,123, 311,312), по които може да се предприеме подобен вид начинание, а именно започване на собствен бизнес…

 23. Здравейте г-н Николаев,
  Всички от изброените мерки позволяват започване на нова дейност, както и надграждането на вече съществуващата такава. В зависимост от исканата дейност се определя и по коя от мерките да се кандидатства.

 24. nikolaev

  Интересува ме също, колко е максималното финансиране от тази програма по различните мерки в % разбира се… и също кои мерки ще са отворени през 2013…

 25. Стойчева

  Здравейте, интересува ме производството на пелети. С какви ресурси трябва да разполагам, за да започна тази дейност и на какво финансиране мога да разчитам. Предпочитам лична среща в удобно за Вас време и час. Предварително благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Стойчева,
   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 123. Моля заповядайте при нас в удобно за вас време, като ме уведомите поне един ден предварително.

 26. димитрова

  Здравейте.Интересува ме има ли мярка по която да кандидатствам за финансиране по Евро програмите.Става въпрос за отглеждане и консервиране на гъби.

  1. Ивайло

   Здравейте Димитрова,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Имайте предвид, че отглеждането на гъбите се финансирана по Мярка 121 и/или Мярка 112, а преработката на гъби се финансирана по Мярка 123. Двете дейности са два отделни проекти и не може да бъде обединен в един проект.

 27. Никола

  Имам идея за отваряне на предприятие за пелети ,но се чудех ако суровината е изцяло дървеси- на /дърва за огрев/ при влажност може би над 40-50 % дали ще има рентабилност.Занимавам се с дърводобив и цената на суровината /дървата /няма да е толкова висока като на пазара. Разбирам ,че въпросът ми е доста относителен ,но една макар и доста груба сметка би ми помогнала много.Предварително благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте Никола,
   Рентабилност трябва да има при добра цена на дървесината. 12% трябва да е влажността на дървесината и т.н., но както Вие казвате това е много относително и всеки един проект и/или производство се гледа индивидуално!

 28. Стамен

  Видях, че имате офис и в Сливен, мога ли да отида там и да ми предоставят обяснения А – Я , както биха ми обяснили в София?

  1. Ивайло

   Здравейте Стамен,

   Офиса в Сливен е специализиран основно за Мярка 112 – Млад фермер и там ще получите подробна информация. Ако по друга програма или мярка заповядайте при нас в София.

 29. Plamen

  Iskam da vi popitam dve neshta.
  1. Mogat li da se polzvat ostatachni produkti ot darvodobiva kato stargotina pri obrabotkata i kloni pri dobiva.
  2. Kakva e stoinostta na edno saorajenie primerno s nai malkiq rentabilen kapatsitet i kakvo kolichestvo darvesina ste e nujno mesechno za negovata rentabilnost
  Pozdravi

  1. Ивайло

   Здравейте Пламен,

   Може да се използва стърготините, както и клоните. Относно машините, няма как да Ви кажа колко струват, тъй като тъй като е много относително, както има машини за 5лв. така има машини и за 20 лв. (образно казано)

 30. Цветкова

  Здравейте,

  Имате ли одобрен проект, изготвян от вас, свързан с тази бизнес идея?
  Интересуваме и времето, за което може да се изготви бизнес плана, с който да се кандидатства?
  Благодаря Ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Цветкова,

   Имаме един от най – големите одобрени проекти по Мярка 123! Моля вижте тук: http://vimeo.com/42549079 Подготовката на целия пакет от документи отнема поне няколко месеца (проектиране, съгласуване, подготовка на бизнес план, финансова част и т.н.)

 31. Цветкова

  Благодаря Ви за бързия отговор!

  Интересува ме по специално, може ли този проект да се финансира по мярка 312 и кога се очаква да бъде отворена тя тази година?

 32. Ивайло

  Здравейте отново,

  Производството на пелети се финансира основно по мярка 123 и няма как да бъде финансирано по Мярка 312.

 33. memo

  колко ще струва да се напражи такава фабрика.предназначена като мальк бизнес.

  1. Ивайло

   Здравейте Мемо,
   Няма как да Ви кажа колко ще струва така фабрика…Може да струва 20 000 може да струва 2 000 000.

 34. Petar

  Здравейте, имам идеен проект за изграждане на фабрика за пелети от твърда дървесина (сурова) метровки. Поради факта че до момента не съм произвеждал пелети от метровки а само от остатъчна дървесина (талаш и трици) бих искал да Ви помоля за ориентация: например: колко кубика метровки с диаметър от 5см в единия край и не повече от 30см от другия с влажност над 50% ще са необходими след дробене, сушене и пелетиране за изработването на един (1) тон пелети. Няма да се бели кората тъй като става въпрос за бук и кората не е толкова дебела?
  Благодаря предварително за Вашите насоки!

  1. Ивайло

   Здравейте Петър,
   Около 2,5 Ви е необходимо за един тон пелети…, но имайте предвид, че това е общо, няма как да Ви кажа с конкретика така в един пост.

 35. Иван

  Здравейте,
  Отглеждам малинови насаждения и бих желал да попитам дали стеблата на вече изсъхналите растения могат да се ползват за производството на пелети .

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,
   Пелети може да се направи от всичко, въпроса е колко качествени ще са те! Всеки един производител си преценява с каква суровина да работи.

 36. Дими

  Отглеждаме бадеми в промишлени количества,имаме машина с която ги чупим и чистим.Остава ни голямо количество отпаден продукт от черупките.От него може ли да се произвеждат пелети и към кого бихме могли да се обърнем -към производители ли и бихте ли ни дали насоки?Благодаря ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Дими,
   Обърнете се към производители на пелети и ако те преценят, че тази суровина ги устройва се разбирайте с тях.

 37. Динко

  Здравейте, интересува ме дали може да се кандидатства по мярка 123 за град Пловдив като база за производство, а суровината да се събира в район от 50 км. от града.
  Благодаря предварително.

  1. Ивайло

   Здравейте Динко,

   Може да се кандидатства с проект по Мярка 123 от програма „Развитие на селските райони“ на територия на град Пловдив. Имайте предвид, че ще загубим определен брой точки.

   Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация!

 38. Никола

  Здравейте г-н Здравков!
  Имаме идеен проект за изграждането на предпиятие за прозиводствто на дървесинни пелети в село от Кърджалийския регион. Разполагаме със собствени парцел и производствена сграда с конкретното предназначение.

  По коя мярка можем да кандидатстваме засъ-финансиране на инвестицията в машите и съоръженията за цеха ?

  Благодаря!

  1. Ивайло

   Здравейте Никола,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 39. Хулан

  здравейте. Какъв терен е необходим и извън регулация ли трябва да се намира за малък цех за производство за палети имам постройка 26м дължина и 7 м ширина но се намира регулация

  1. Здравейте Хулан,
   Мястото трябва да бъде в регулация!
   Заповядайте при нас за повече и по подробна инфорамция!

 40. Радостина Захариева

  Здравейте, интересувам се за периода 2014-2020 г. дали го има финансирането „Развитие на селските райони „по мярка 123 за производството на пелети и брикети.

  1. Здравейте Радостина,
   Занесе общата рамка на програмата! Ние в момента работим по проекти, които ще се входират през новия програмен период. За повече и по подробна информация заповядайте при нас.

 41. Жоро

  Здравейте Ивайло,бих искал да попитам колко струва оборудването за пройзво. на пелети и колко капитал би трябвало да имам като за начало за да се почне пройзв. на пелети.

  1. Здравейте Жоро,

   Няма как да Ви кажа колко струва пелетната линия, тъй като може да струва от 100 000 до 2 000 000 лева.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас

 42. Ели

  Здравейте, искам да задам няколко въпроса.
  Със съпругът ми имаме желание да създадем фабрика за пелети и бихме искали да кандидатстваме за финансиране по мярка 123.
  Ако примерно целият проект излезе 50 000лв какъв процен от тази сума трябва да притежаваме кеш? ЗАщотот някак си съм скиптично настроена остахала съм с впечатление, че “ пари при пари отиват“.
  благодаря предварително 🙂

  1. Ивайло

   Здравейте Ели,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Имайте предвид, че инвестицията за производство на пелети ще надхвърли няколко пъти сумата от 50 000 лева.

 43. Тодор

  Здравейте, Ивайло изчетох много неща за мярка 123 но искам да разбера :
  1.Трябва ли да имам някаква .
  2.Също така собствена база или тези работи ги описваш в бизнес плана.
  3.Посъветвайте ме кой може да направи един добър бизнес план.
  Благодаря предварително 🙂

  1. Ивайло

   Здравейте Тодор,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас! просто няма как в един имейл да Ви опиша всичко.

 44. Тодор

  Здравейте , отново забравих да ви попитам колко струва една консултация при Вас .

 45. Иван

  Здравейте,
  офиса Ви в Шумен какви консултации предлага ?

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,

   В момента никакви, Моля да се обърнете към нашия офис във Варна

   Телефон: 0885580070 – Георги Георгиев

 46. Ивайло

  Здравейте Тодор,

  Самата консултация не се заплаща.

 47. стоян

  кога е началото за подаване на документи по мярка 123

  1. Ивайло

   Здравейте Стоян,

   След септември месец тази година се очаква да отворят прозорците за набиране на проекти по Мярка 123.

 48. Наталия

  Здравейте, във връзка с кандидатстването по Мярка 123, бих искала да знам какъв период трябва да е работило предприятието преди подаването на документите и финансира ли се по някоя ОП стартиране на този отрасъл, т.е. Производство на пелети? (Под „стартиране“ имам предвид от самото начало, а не както се разбира в някои ОП – 1 година дейност).

  Благодаря предварително.

  Приятен ден.

  1. Ивайло

   Здравейте Наталия,
   Вие може да кандидатствате, както за ново предприятие, така и за вече съществуващо по Мярка 123 от програма „Развитие на селските райони“
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 49. Наталия

  Благодаря Ви.

 50. Елена

  Добър ден,искам да Ви попитам понеже нямам фирма,а от по-горе разбрах,че може и с нова,какъв трябва да е капитала ,с който фирмата ще кандидатстваи с какъв площ земя или може и без земя?Също така да попитам дали районът е подходящ-става дума за Свищов.Благодаря Ви предварително.

  1. Здравейте Елена,

   Моля уточнете за какво точно искате да кандидатствате!

 51. Елена

  Извинете,За производство на пелети и брикети става въпрос.

 52. Анастасия

  Здравейте,
  Искам да попитам трябва ли да разполагаме със собствен първоначален капитал при кандидатстване за разкриване на ново предприятия за производство на пелети по Мярка 123 от програма „Развитие на селските райони“ и какъв е размерът на средствата, които се отпускат безвъзмездно. Благодаря предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Анастасия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, но имайте предвид, че при всички случай ще Ви трябват първоначални средства за подготовка на проектната документация, която ще Ви струва около 12 000 – 15 000 лева. (проектиране, правни, консултантски и т.н.)

 53. Стефан

  Здравейте, имам фирма и помещение със застроена площ 1000 кв.м и искам да кандидаствам по мярка 123, става въпрос за производство на пелети и брикети.Намирам се във гр.Кубрат обл.Разград.Региона подходящ ли е?И кога мога да дойда до офиса ви във Варна за по подробна информация.

  Благодаря предварително.

  1. Ивайло

   Здравейте Стефан,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кубрат е подходяща за инвестицията.
   Моля да се свържете с нашия офис във Варна и да си насрочите среща, техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 54. Юлиян

  Здравейте Ивайло!
  Имам идея за развитие на фабрика за производство на пелети в гр. Якоруда. Тъй като сте специалисти в областта на консултирането, вероятно ще използвам вашите услуги за кандидатстване по програма 123. Имам само няколко въпроса.
  1. Колко време отнема горе-долу цялата процедура по изготвяне на документи, кандидатстване и одобрение?
  2. Има ли възможност за реализиране на проекта да се използва и кредитиране от банка, освен лични средства?
  3. Мога ли да ви помоля, да ми изпратите един списък с неща, които трябва да подготвя аз от моя страна или това може да се уточни на среща в София? Ако има такъв списък, може да ми го изпратите на имейла.
  Предварително ви благодаря за отговора на първоначалните ми въпроси.
  С уважение! Юлиян

  1. Ивайло

   Здравейте Юлиян,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Отговор на тези въпрос няма как да Ви дам в един имейл! Моля заповядайте на място да може да Ви се обясни всичко подробно.

 55. Венцислав

  Здравейте,
  Бих искал да Ви попитам възможно ли е да се финансира новосъздадена фирма,която все още не осъществява дейност.Целта на финансиране е производство на пелети

  1. Ивайло

   Здравейте Венцислав,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансиране по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 56. Васил

  Здравейте,
  Искам да попитам имате ли офис в гр. Пловдив, и ако има къде се намира.

  Благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте Васил,
   Все още нямаме офис в град Пловдив! Ако искате среща с нас заповядайте в офиса ни в София.

 57. Ариф

  Здравейте Ивайло,какво ще ми е необходимо за да кандидатствам за цех за пелети?Благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте Ариф,
   Заповядайте при нас за повече и по подробна информация, тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко.

 58. Ангел Терзийски

  Здравейте, искам да кандидатствам за финансиране по проект 123 за закупуването на машини за производство на пелети . Имам база с хале 1000 м2 и двор 2 декара в регулация на гр.Монтана.
  Интересува ме дали може да направим една среща на място в Монтана с ваш представител, за да се запознае нагледно с това което вече има и какво ще е нужно да се до направи и да бъде заложено в предстоящия проект за кандидатстване.

  1. Ивайло

   Здравейте Ангел,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 59. Янева

  Здравейте, интересуват ме подробностите около финансирането по мярка 123 и по конкретно цех за производство на дървени пелети в района на село Ярлово, облас София , община Самоков влиза ли в териториите по тази мярка. Става въпрос за по-малко предприятие като в района горите са от смесен тип /Иглолистни и широколистни/ , били било рентабилно. Може би трябваше да започна с това, че не разполагам с никакви финансови средства и нямам фирма.

  1. Ивайло

   Здравейте г-на Янев,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, имайте предвид, че при всички случай ще са Ви необходими средства за цялостната подготовка на проектната документация, която не е никак малко.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 60. Ивайло

  Здравейте г-жа Янева,
  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
  За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 61. Кали

  Здравейте,

  Искам да направя цех за производство на пелети в населено място в близост до жилищни сгради, ще има ли проблем относно замърсяване на въздуха и трябва ли разрешение от РИОСВ или РЗИ?

  1. Ивайло

   Здравейте Кали,
   Миля, че ще има проблем, но това трябва да си го проверите в съответната община.

 62. Катя

  Здравейте,
  Ние сме малко предприятие за производство на градинска мебел и пелети. Искаме да кандидатстваме за разширяване и подобряване производството на пелети по ГРАНТОВА СХЕМА: BG04-03-04 ПРОИЗВОДСТВО НА ГОРИВА ОТ БИОМАСА. Бихте ли ни оказали помощ в подготовката на проектната документация и какво би ни струвало?
  С уважение,
  Катя Стойнова

 63. asen

  zdraveite imam mashina za peleti koiato proizvejda mejdu 100 I 150kg. na 4as proizvejdam peleti ot trici ot shirokolisna darvsina imam I sushilnia no iskam da razvia proizvodstvoto bixteli mi dali savet kak to4no da kandidatstvam po proekt .blagodaria predvaritelno

  1. Здравейте Асен,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 64. Николай

  Здравейте,имам база ,в която ми се иска да реализирам производство на пелети,базата се намира в южна България,по-конкретно в едно село в общ.Димитровград.Въпроса ми е ,мага ли да кандидатствам по европейска програма за субсидиране и ако да,….какво трябва да направя,също вие може ли да помогнете?

  1. Здравейте Николай,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 65. ERCAN

  ZDRAVEYTE ISKAM DA POPITAM KAK MOGA DA PROIZVEJDAM PALETI I KAKVO MI E NU6NO.KAKVA 6TE E CENATA NA MALAK CEH.I MOGALI DA U4ASTVAM PO PROGRAMA.KAKVO 6RE MI STRUVA TOVA VSI4KO.

  1. Здравейте Еркан,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансиране по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 66. Иванов

  Здравейте,
  Може ли да се кандидатства за цех за производство на брикети, пилети и дървени въглища по мярка 6.4 „Ивнвестиции в неземеделски дейности“

  1. Ивайло

   Здравейте г-н Иванов,
   Исканата от вас дейност се финансирана по мярка 4.2 от програма „Развитие на селските райони“, а не по 6.4

 67. НАТАЛИЯ

  Здравейте Ивайло, бих искала да създам база за производство на пелети в северозападна България, финансирана по проект. Бихте ли ми отговорили на електонната ми поща, какъв първоначален капитал ми е необходим по изготвяне на проекта до стартиране на услугата. Благодаря предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Наталия,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна инфорамця заповядайте при нас!

 68. Радослав

  Искам да създам база за производство на пелети в района на София? По какъв проект може да се кандидатстваа и колко ще ми струва услугата? Ако може да ми отговорите на ел.поща.Благодаря.

  1. Здравейте Радослав,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 69. димитър

  Здравейте!
  Прочетох статията детайлно, както и всички коментари след нея. Добих известна представа относно технологичният процес, както важни взаимовръзки които са ключови при създаването на бизнес. Не мога да намеря конкретен отговор на един въпрос, който непременно вълнува всеки който иска да се занимава с производство на пелети-какви са първоначалните средства които са нужни за стартиране, макар и те да са необходими само за документация? Не конкретизирам големина на предприятието, с което се надявам да получа информация за няколко възможности, които се разграничават например по големината му, и/или по вида на материала за производството. Благодаря предварително!

  1. Здравейте Димитър,

   Предварителния Ви разход до входирането на проектната документация е около 15 000 лева. за всички необходими документи (проектиране, технологичен проект, пазарни анализи, консултантски и т.н.)

 70. кристина

  Здравейте,
  Искам да отворя база за производство на пелети в в близост до София. Какъв първоначален капитал е нужен, какви съоръжения трябва да се закупят? На какъв етап от отварянето мога да кандидатствам по европрограма? Благодаря предварително.

  1. Здравейте Кристина,

   Няма как да Ви отговоря на всички ваши запитвания в един пост!

   Исканата от вас дейност може да бъде финансиране по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 71. С. Иванов

  Здравейте , представлявам фирма за производство и монтаж на дограма . Като суровина от нашата дейност остава стара дървена дограма която обработваме като отпадък , стъклата се изхвърлят , дървения материал се реже за огрев . Въпросът ми е : Може ли нарязаният дървен материал да се използва за производство на екобрекети ?

  1. Ивайло

   Здравейте г-н Иванов,
   Производство на екобрикети е допустима инвестиция за финансиране, така, че може да се кандидатства по програма „Развитие на селските райони.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас.

 72. Здравейте!!! Бих искал да поптам каква е необходимата докоментация която трябва да изготвя предварително за производство и продажба на пелети? Кой са институциите с които трябва да се свържа?

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте г-н Иванов,
   Тъй като нестава ясно какво точно искате, моля да направим среща на която да изговорим всичко подробно.
   Поздрави,

Вашият коментар