В едно изречение подготовката на проектна документация включва разработването на бизнес планове, апликационните форми и бюджети, спрямо изискванията на конкретните финансиращи програми.

В детайли нещата изглеждат така:

Независимо от Вашите идеи, убеждения и желания, всяка програма или схема има заложени определени строги критерии и изкисвания. Тези критерии и изисквания се отнасят както за Вас като кандидат, така и за Вашето проектно предложение.

Допускането на грешки като неспазване на срока, грешен адрес за кореспонденция, невярна банкова информация, неспазване на някое от изискванията, грешно попълнени декларации или некоректно попълнен бюджет могат да бъдат фатални!

Повечето от програмите, които финансират инвестиционни проекти насърчават предприемчеството, а това означава риск. Всеки предприемач знае, че няма нещо, което да Ви даде 100% сигурност в бизнеса.

Не пестете време и средства, ако искате да направите един проект добър. Несигурността дали ще спечелите проекта не трябва да ви мотивира да бъдете повърхностни и набързо да направите някакво предложение, което, ако успее е добре, а ако не успее – утешението ви ще бъде, че поне не сте изразходвали много време и пари за подготовката му. Такъв подход не е сериозен, не показва предприемачески дух, може да ви създаде лошо име и да ви лиши от следващи проекти.

При подготовката на Вашата проектна документация наши основни задачи са:

 • Изработване на проектно предложение съобразно изискванията на формуляра за кандидатстване (по избраната програма и приоритетна ос) и изготвяне на логическа рамка на проекта – формулиране на обща и специфична цели, залагане на очаквани резултати, планиране на проектни дейности и изготвяне на план за действие, избор на обективно проверими индикатори и източници за проверка, формулиране и обосновка на методология;
 • Подготовка на съпътстващи документи, съгласно изисквания за административно съответствие и окомплектоване на пакета от документи по проектното предложение
 • Изготвяне на оптимален бюджет на проекта за кандидатстване за субсидия, съобразно с указанията за допустимост на разходите;
 • Изготвяне на насоки за структуриране на правомощията и действията на екипа за управление на проекта, съгласно действащата нормативна уредба. Насоки за правила и процедури за работата на екипа по управление на проекта, в съответствие с изискванията на националното и европейско законодателства;
 • Осъществяване на информационен обмен с експертите от съответните Министерства.

This Post Has 78 Comments

 1. Milena

  po koia programa da kandidatstvam za ka6ta za gosti i kakvo triabva da napravia?

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Милена,

   Вие може да кандидатствате за исканата от вас дейност по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, при положение, че дейността се развива на територията на една от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

   За изясняване на целия процес моля заповядайте при нас!

 2. Мария Митева

  Здравейте ! Мога ли да кандидатствам по мярка 112 за изграждане на ферма за охлюви?

  1. Здравейте Мария,

   За съжаление ние не работим по Мярка 112 – Млад фермер и не мога да Ви дам насоки!

 3. adriana

  имам земеделска земя в с.Татарево община Минерални бани мога ли да участвам за фото волтаици?

 4. Здравейте Адриана,

  За да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 за исканата от вас дейност имота трябва да се намира в населеното място, тоест или да се използва дворно място или покриви на вече изградени съоръжения. На земеделска земя не може да се изгради ФВ централа.

 5. Христина

  Здравейте
  Имам идея да изградя малка пекарна . Мога ли да кандидатствам по някоя от европрограмите?

  1. Ивайло

   Здравейте Христина,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 при положение, че дейността се развива на територията на някоя от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 6. Христина

  Благодаря за отговора?
  Имам и още един въпрос към Вас.
  Попадам в приоритетна община. Мога ли да използвам общинско място под наем?

 7. албена колева

  Здравейте, има ли някаква програма по която мога да кандидатствам за рехабилитация на деца с увреждания .Става въпрос за работа на децата с коне знам ,че това им се отразява много добре имам лицензиран треньор който е работил с такива деца .Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите.

  1. Ивайло

   Здравейте Албена,

   Може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 за исканата от вас дейност при положение, че тя е бизнес начинание, тоест генерира проходи от съответната услуга, която ще извършвате.

   Ако е насочена, като социална дейност, то няма как да бъде финансирана по тази програма.

 8. Иван Георгиев

  Здравейте,имам къща за гости в с.Лява река общ.Гурково.Идеята ми е да развия бизнеса си от страна на предлаганите атракции.Искам да изградя кът за отдих с малък басейн и малко магазинче за продажба на сувенири и еко продукти местно производство.Може ли да се срещтна с ваши консултанти и къде?Аз живея в Казанлък,но работя в Стара Загора ,ако имте представители в тези два града ще ми бъде най-удобно.

  1. Ивайло

   Здравейте Иван,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 за исканата от вас дейност, тъй като община Гурково е сред приоритетните за програмата. Имайте предвид, че подготовката на фирма, която да отговаря на НАРЕДБА 30/Мярка 311 трябва да започне от сега за да може да сме готови за следващия отворен прозорец, който се очаква първото тримесечие на другата година.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 9. Кети Русева

  Здравейте!Аз съм от гр.Бургас.Имам парцел в с.Писменово(1600 кв. м.)Община Приморско.Искам да кандидатствам по програмата за развитие на селския туризъм за изграждане на къщички за гости.Смятате ли ,че имам шанс и към кого да се обърна за информация?Благодаря Ви!

  1. Ивайло

   Здравейте Кети,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 при положение, че имота не попада под обхвата на гр.Приморско и ММЦ-Приморско.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

  2. Иля

   Здравейте,искам да попитам дали мога да кандидатствам за развитие на фризьорство?

   1. Ивайло Здравков

    Здравейте Иля,

    В момента няма отворена процедура за исканата от вас дейност. Моля да конкретизирате какво точно искате да финансирате, чрез проект по европейска програма.

 10. Мария

  Здравейте,

  Имам лозя в едно малко селце до гр.Хасково, бих искала да попитам мога ли да кандидатствам по някоя програма за развитието им и създаването на една малка винарна ? Благодаря предварително за отговорът ви !

  1. Ивайло

   Здравейте Мария,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 121 или по Мярка 112 Млад фермер! По коя от мерките ще се кандидатства зависи от това какъв е обема на инвестицията.

 11. ТАНЯ

  Здравейте,завършила съм специалност инж.-технолог на захарните изделия.Нямам фирма.Мога ли да кандидатствам за изграждане на сладкарски цех по мярка 312 ?Или моля да ме насочите към подходящата.Кога се очаква да започне приемането на документи за кандидатстване?Колко време отнема подготовката на документите за кандидатстбане?Предварително ви благодаря.

  1. Ивайло

   Здравейте,

   Към момента мярка 312 е затворена и по нея не се приемат проекти. За изграждане на сладкарски цех, можете да кандидатствате по мярка 311 – Разнообразяване към неземеделски дейности (от Програмата за развитие на селските райони). Приемът на документи по мярка 311 започва този месец от 22 и ще продължи до 16 ноември. Допълнително се окачва и следващ прием в края на първото тримесечие на 2013. Времето за подготовка на проектната документация е специфично за всеки проект като може да отнеме между 2-3 до 6 месеца.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 12. Mariana Petkova

  Имам дърводелски цех-обработка на дървен материал, мога ли да кандидатствам по схема Безопасен труд на ОП РЧР?

  1. Ивайло

   Здравейте Марияна,

   Моля уточнете за какво точно искате да кандидатствате за да определим по коя програма може да стане.

 13. Mariana Petkova

  Интересува ме дали с този вид основна дейност на фирмата ни – дърводобив и обработка на дървен материал, бихме могли да кандидатстваме с проект по схема „Безопасен труд“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ към Агенция по заетостта.

 14. Ивайло Здравков

  Здравейте Марияна,

  Вие може да кандидатствате по „Безопасен труд“, но имайте предвид, че минималната субсидия трябва да е 50 000 лева.

 15. Koko

  Зравейте,
  Бих искал да кандидатствам за финансиране от АХУ (Агенцията за хората с увреждания) за да започна бизнес с продажба на козметични продукти онлайн.
  Въпроса ми към Вас е изготвяте ли проекти по програмата за финансиране на хора с увреждания (http://ahu.mlsp.government.bg) и колко е хонорара ви за тази услуга? Ако не изготвяте можете ли да ме насочите към някоя фирма, която работи с тази програма?

  1. Ивайло

   Здравейте Коко,

   За съжаление ние не работим по такива проекти.

 16. Даниела

  Здравейте,искам да разбера отворена ли е още мярка 112?

  1. Ивайло

   Здравейте Даниела,

   Към момента не е отворена, най вероятно ще отвори другата година!

 17. Tanq

  iskam da se zanimavam s jivotnovadstvo po to4no s kozi.po koq mqrka moga da kandidatstvam i kakvi sa usloviqta.

  1. Здравейте Таня,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 112 и/или Мярка 121, по коя от двете мерки да кандидатствате се определя на база обема на инвестицията. Всяка една от конкретните мерки има свои специфични изисквания за допустимост.

 18. Хрристина

  Здравейте, искам да отворя фризьорски салон, по коя програма мога да кандидатствам?

  1. Здравейте Христина,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311/312, при положение, че дейността се развива на територията на приоритетни общини за програмата. Имайте предвид, че инвестиция по 50 000 лева. е не рентабилно за да се минава по цялата процедура.

 19. Svetlin

  Zdraveite. Ima li programa, po koqto moga da kandidatstvam za izgrajdane na izkustven teren za mini futbol. Drugiqt mi vapros e za otvarqne na friziorski salon. I vazmojni li e da stane v gr. Ruse ili Razgrad ili trqbva zadaljitelno da e v po malki naseleni mesta. Blagodarq Vi!

  1. Здравейте Светлин,

   Исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана на територията на градовете Русе и Разград, тъй като се сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“, която е основна за финансирането на исканите дейности. За да сте допустим кандидат по програмата дейностите трябва да се развиват на територията на някоя от приоритетните общини за двата областни градове.

 20. iveta

  iskam da si otvorq magazin za drehi vtora upotreba po koq programa moga da kandidatstvam i vie 6te mojete li da mi izgotvite biznes plan?

  1. Здравейте ИВЕТА,

   Исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана по програма за безвъзмездна помощ

 21. Tanq

  Здравейте,имаме мальк дьрводелски цех в с.Ягода ,Мьглижка община.Можем ли да кандидатстваме по някоя програма за разширяване и обновяване.Моля Ви дайте ни някакьв сьвет!
  Благодаря предварително!!!
  Лек ден.

  1. Здравейте г-жа Димова,

   Моля уточнете, за какво точно искате да кандидатствате, тъй като не става ясно!

 22. Dimova

  Имам 40 кози майки ,вьпросьт ми е какво друго трябва да имам или направя за да кандидатствам по някоя програма и по коя мога да кандидатствам.Благодаря Ви предварително!!!

 23. Ивайло Здравков

  Здравейте Таня,

  Моля да уточните какво точно, като дейност имате предвид, като казвате дърводелска!

 24. Lucho

  Здравейте Ивайло,

  искам да кандидатсвам по програмата за развие на селския туризъм. Имам къща в село Дебнево общ.Ловеч. която искам да разработя като къща за гости. Имам няколко въпроса:
  1.Какви документи трябва да имам за да мога да участвам(фирма, нотариален акт на къщата)?
  2.До кога мога да участвам в програмата?
  3.Колко приблизително излиза сумата, която трябва да платя за проекта?

  Благодаря предварително.
  Успешен ден.
  Поздрави.

  1. Здравейте Лучо,

   За да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311, дейността трябва да се развива на територията на приоритетна община за област Ловеч, а те са както следва: Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица.

   Що касае изискуемите документи няма как в един имейл да Ви опиша всичко, моля заповядайте при нас за да мога да Ви разясня целия процес по кандидатстването

 25. Mariela

  Zdraveite,
  Bih iskala da popitam po koq mqrka moje da se kandidatstva ako ima6 gori, koito popadat v natura za ptici?

  1. Ивайло

   Здравейте Мариела,
   За съжаление незнам какво да Ви отговаря, тъй като не съм насяно за какво точно искате да кандидатствате!

 26. Иоанна

  Здравейте. Имам имот в Странджа планина, с който искам да кандидатствам по мярка 311 за изграждане на къща за гости. Знам, че мярките започват да се отварят към края на месец март. Има ли шанс да се подготвят документите за кандидатстване?

  1. Ивайло

   Здравейте Йоанна,

   Мярка 311 се очаква да отвори сега месец април! Имайте предвид, че подготовката на цялата проектна документация (проектиране, разрешителни и т.н.) отнема поне няколко месеца. Ако ще се започва тепърва, то до април месец е не възможно да се подготвят. Може да започнем сега и да входираме проекта на следващия отворен прозорец, който ще е другата година.

 27. Иоанна

  Да разбирам ли, че има някаква закономерност и ред при отварянето на отделните мярки? Защото доколкото съм запозната може да я отворят април, но може и да е към края на прозореца примерно юни или юли.

 28. Ивайло

  Здравейте Йоана,

  В началата на всяка година се публикува индикативен график, в който са разписани месеците през, които се очаква да отворят съответните мерки за да може да се направи планиране.

 29. христо

  здравейте , имаме имот във село Ломци община Попово около 7000м2 и имаме идея да изградим
  (започнахме със арх. проектите) съвместно със белгииска фирма почивен дом като Туристическа дестинация за хора от Белгия с увреждания, особено за хора, приковани в инвалидна количка, за групи 25 човека ,включително 4-5 надзорни служитела.
  въпросът ми е можем ли да кандидатсваме по мярка 311 и ако е възможно кой може да ни обясни по подробно и да ни изготви документите.

  1. Ивайло

   Здравейте Христо,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311/312, тъй като община Попово е сред приоритетните за програмата.
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 30. Даниела

  Здравейте, мярка 312 ще е отворена до края на май, но понеже късно се сещаме да подготвим цялата документация за къща за гости се чудя дали знаете ако може да се подаде идеен проект и в последствие да се прибавят нужните документи – архитектурен проект и др.
  Благодаря предварително за съдействието ви.

  1. Здравейте Даниела,
   Може да бъде входиран проект при положение, че цялата техническа документация е входирана в общината и се изчаква разрешително за строеж и може да приложим входящ номер.

 31. Даниела

  Благодаря ви – намерих и в Наредба 29 докато изчаквах вашия отговор – не съм сигурна дали ще предприемем активна стъпка, но е възможно да се свържа с вас в последващ момент.
  Поздрави.

 32. Тодорова

  Здравейте! Представител съм на НПО! Бихме искали да кандидатстваме по европроекти! Можете ли да ни помогнете за подготовката му и какво ще ни струва? Благодаря ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте г-жа Тодорова,

   Ние се занимава основа с инвестиционни проекти и не мога да Ви помогна, тъй като не работим по проекти в културната или социалната сфера.

 33. Слави Исмаилов

  Здравейте!Взех под наем градина засята ,е с 7декара овошки(ябълки и круши) има и три декара свободно място. Желая да изградя оранжерий,но май не покривам нужните единици.Имали програма ,по която да кандидатствам.:)

  1. Ивайло

   Здравейте Слави,
   Може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 34. Fides

  imame 6 dka sini slivi ,ako vzeme oste 12 dka s 10 godini dogovor moga li da kandidastvam po nyakakva programa?

  1. Ивайло

   Здравейте Фидес,
   Вие може да кандидатствате с проект по програма „Развитие на селските райони“

 35. Реджеп Исмаил

  Здарвейте Ивайло,

  Ние сме малка фирма, която произвежда пелети от отпадна дървесина в момента какпацитета на производство е около 3 тона на смяна. Интересуваме се от закупуване на линия за производство на пелети с производителност 1 тон на час. Линията която сме избрали е Германска и на стойност около 500 000 евро. Притежаваме 1/2 идеалана част от производствена база с площ от 3000 кв.м. Имаме намерение да закупим и останалата идеална част от цялата производствена база. Възможно ли е инвестицията за закупуване на производствена база да бъде зачетено като самоучастие във проекта и какви документи са необходими да притежаваме преди да дойдемм за консултация при Вас.

  Моля ако проявите интерес към нашият идеен проек и ако мислите, че можем да бъдем патньори да се свържете с нас на ел. поща ar.consult.ltd@gmail. com

  Благодаря за отделеното време.
  Реджеп Исмаил

  1. Ивайло

   Здравейте Реджеп,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана, като сградата не може да послужи, като съ финансиране, тъй като се признава единствено и само финансово самоучастие
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 36. Таня

  Здравейте, искам да попитам имаме имот в село Гълъбинци, общ. Ямбол. Имаме идея да кандидатстваме по проектите за изграждане на къща за гости, но нямаме нищо входирано от документите и ще се нуждаем от вашата компетентна помощ в това ни начинание.

  1. Ивайло

   Здравейте Таня,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана, тъй като община Тунджа е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 37. стела

  Здравейте,от малко градче съм искам да направя салон за красота понеже в града ни липсва по точно интересува ме мога ли да кандидатствам по дадена програма и какви са изискванията

  1. Ивайло

   Здравейте Стела,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 38. Велислав

  Искам да попитам ако нямам земя мога ли да кандидатствам по проект, като закупуването на земята да се счита за самоучастие, целта е изграждане на къща за гости и евентуално малко басейнче за гостите, благодаря предварително.

  1. Ивайло

   Здравейте Велислав,
   Закупуването на земя по Мярка 6.4 е не допустим разход по програма, както и не може да се смята за самоучастие. Самоучастието есамо финансово.

 39. Валя

  Здравейте,имам парцел 2000кв.м с вила,която се намира в град Харманли.Искам да направя къща за гости и съответно въпроса ми е дали мога да участвам в програмата за развитие на селските раѝони?Благодаря Ви предварително!

  1. Ивайло

   Здравейте Валя,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Харманли е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 40. Angel

  zdr.Az iskam da popitam da li pojem da kandidastvame po-nqkakva programa.Nie sme ot regiona Bnsko, Dobrinishte,ako mojem kak trqbva da procedirame.Imotatnie okolo 200&300kvadrata

  1. Ивайло

   Здравейте Ангел,

   Може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“

 41. Здравейте, бих искала да попитам по коя програма мога да кандидатства за залесяване на дървесни видове с цел дърводобив/ гора с инвестиционна цел? Колко минимална площ ми е нужна за кандидатстване ? Благодаря!

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Росица,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, Мярка 8.6. за повече информация може да прочете тук: http://enprombg.com/%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8/prsr-2014-2020/%D0%BC%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B0-8-6-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%81/
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 42. Здравейте,
  Има ли финансиране за дърводелско предприятие (сграда, машини …) на нова фирма?
  Благодаря предварително!

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Манол,
   В момента няма отворена процедура по исканата от вас дейност, преди време беше отворена мярка 8.6, която беше предназначена за такъв тип дейности. Моля да следните нашият сайт: www. Enprombg.com за повече и по подробна информация.

 43. Здравейте! Искам да се занимавам с животновъдство. По коя програма мога да кандидатствам? Благодаря ви предварително!

  1. Ивайло Здравков

   Здравеите! Искам да се занимавам с млекодойни и месодани крави какви са изискванията и каво трябва да направя да се реализира? Благодаря ви!

Вашият коментар