Тук препечатваме статията на Галина Маринова от Bloomberg TV Bulgaria, свързана с участието на Ивайло Здравков в предаването „В развитие“. Видеоматериалът от предаването можете да гледате тук.

Корекциите по европейски проекти поставят на колене малките общини

 

Процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и контрола на изпълнителите са ключовите моменти, в които трябва да се засили контрола, защото това са основните звена, които водят до проблеми. Това каза Ивайло Здравков,  председател на българската асоциация на бенефициентите по европейски програми и президент на консултантска компания „ЕНПРОМ“ в своя коментар на проблемите, с които се сблъскват общините при усвояването на средства по европроекти. В разговора си с Делян Петришки в предавенто „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria той заяви, че общините са основен бенефициент на европейските програми. „Те получават 100% финансиране по отношение на различните програмите за развитие на инфраструктура, градска среда, спортни комплекси и други. Проблемите, обикновено възникват при по-малките общини, които разполагат с малки бюджети“.

Здравков каза, че когато малка община, с годишен бюджет от около 2 млн. лв. спечели проектът на стойност, примерно, 7 млн. лева, финансиращата институция превежда авансово нужните средства и подизпълнителите започват да работят. Но ако, когато се направи проверка и се констатират пропуски в изпълнението, се налагат корекции.

„Една малка община при подобна финансова санкция бива поставена буквално на колене“.

Проблемът, според събеседника, се корени в слабия контрол при изпълнение на проектите, което води до необходимост от финансови корекции.

„Контролите задължително ще бъдат завишени през новия период на финансиране“.

Ще има списъци на рискови проекти и черен списък на недобри практики, които се подготвят от различни ресорни министерства. Потвърди Здравков.

„В момента се води активен диалог с Министерството на спорта, за да се определят общините, където е необходимо изграждането на спортни комплекси. Това е контролна мярка, която цели ограничаване на тези безумни инвестиции в някои общини“.

This Post Has One Comment

  1. Az sum ot obshtina Tvardica i do kolkoto vijdam nashia kmet ne e napravil mnogo neshta po programi. eto sega idva novia programen period i iskam da se napravi patq do lovnata hija za damje po praznicite da hodim zashtoto sega e mnogo trudno. napravate edno predavana za Tvardica

Вашият коментар