Ивайло Здравков ЕНПРОМ

Ивайло Здравков притежава над 12 години опит по програми, финансирани с европейски средства. Към настоящия момент, той е активен участник в заседанията на Парламентарната комисия по контрол на евросредствата към Народното събрание.

Г-н Здравков е и експерт в работните групи към Министерство на земеделието и храните, които изготвят наредбите за приложение на съответните мерки.

Г-н Здравков е основател и председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейските програми /БАБЕП/, чиято основна кауза е защита на правата и интересите на бенефициентите.

Тази рубрика е продължение на дейността на г-н Здравков в полза на всички бенефициенти и дава възможност на максимално голям брой хора, да коментират директно с него всички теми и въпроси, които касаят спорни моменти от наредбите, изготвени към съответните програми, както и наболели въпроси, които имат пряко отношение с правилното и законосъобразно изразходване на европейските средства.

 

This Post Has 51 Comments

 1. ники

  Здравейте г-н Здравков,
  Искам да питам какво се случва с тази мярка 6.4. която е новата до колкото знам на старата 311 и 312. Вече доста време се бави приема.
  Моля да дадете повече информация за това.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Ники,
   Мярка 6.4 ще отвори със сигурност това заяви зам. Министър Грудев в „Парламентарна комисия по контрол на евро фондовете“. В момента се подготвя приемствен анализ от стария програмен период към новия. В момента в който е готов ще започне и подготовката на наредбата за пускане на мярка 6.4. При допълнителна информация, която постъпи при нас ще Ви информираме своевременно.

 2. Здравков
  Защо се бавят договорите по мярка 4.1 някой подписаха а има и такива като мен които все още не са. Тез от фонда пак нещо са се запиляли някаде
  Моля да дадете някаква информация за това

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Илиян,
   Очаквайте скоро да подпишете, разбира се ако всичко е наред с вашия проект, няма причина да не подпишете. В момента се обработват проектите и се подписват договори. Имайте предвид, че ако чертата слезе под 39 ще бъдат разгледани и всички проекти с този брой точки.

 3. Марияна

  Г-н Здравков

  Каво се сличва с мярка 4.2? Знае ли се вече на колко точки е сложена чертата и кога ще приключи оценката на проектите

  1. Ивайло Здравков

   В момента върви ранкиране по мярка 4.2 и скоро ще разберем на колко точки ще се сложи чертата. На база на наш анализ към момента чертата се очаква да бъде сложена на 55 точки. До края на месец март трябва да приключи и оценката на самите проекти. В момента има спорни моменти по отношение на прилагането на някой критерии, които дават предимство при кандидатстването и се чакат тълкувателни решения от МЗХ

 4. ilian vasilev

  Zdraveyte g-n Zdravkov

  Imam vhodiran proekt po mqrka 6.1 Mlad fermer, veche ima hora s podpisali dogovori a az vse oshte nesam polucil informacia ot DFZ za moq proekt? Imate li nqkakva informacia po tozi vapros za da znam kakvo se slucva.

  Blagodoria vi predvaritelno I pozdravleniq za novia sait mnogo dobre e napraven!!!

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Илиян,
   До края на месец февруари и може би до средата на месец март ще се подписват договори по Мярка 6.1 Млад фермер. Просто не е дошъл вашия ред. Имайте предвид, че само тези проекти, за които е доказано, че са в нарушение (пъдпъдъци и зайци) няма да получат финансиране.

 5. Blagoy Ivanov

  G-n Zdravkov,

  Kakvo se slucva s mqrka 4.2 kam momenta! Koga da ocakvame da zapocnat ocenkite na proektite, che mai se pocvat da se bavqt? Mola spodelete s nas nqkakva informacia

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Благой,
   Към момента са раздадени проекти за започване на гледане, след като вече е сложена чертата на 55 точки и е направен предварителния ранкинг. До месец трябва да започнат да пристигат първите 10-невки. Следете нашия сайт ние ще съобщаваме своевременно какво се случва в рубриката „Анализи на Ивайло Здравко“ http://enprombg.com/category/analizi/

 6. dfz

  G-n Zdravkov, tova koeto se slucva v DFZ shte se otrazi li. Na programa? Trqbva li da se pritesnqvame ot neshto. Molq daite nqkakvo info po vaprosa

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте,
   За сега няма нищо обезпокоително по отношение на спиране на пари или каквото и друго да е! Също така няма индикация за сътресение в ДФЗ. Както казва Кубрат Пулев „Продължаваме напред“

 7. Младен

  Здравейте г-н Здравков, Искам да ви попитам дали мога да започна бизнес с европейски средства, без да имам опит в сферата която искам да се занимавам, без да имам стаж, само евросубсидия и самоучастие?

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Младен,
   Така поставен въпроса трудно мога да дам конкретен отговор. Бих Ви предложим да насрочим среща на която да обсъдим възможности за финансиране по програма за безвъзмездно финансиране.

 8. Здравейте г-н Здравков, как ще коментирате информацията, която излезе в пресата, че по мярка 6.4 няма да бъдат финансирани къщи за гости? Законно ли е да се правят такива промени на този етап, след като в одобрената Програмата за развитие на селските райони ясно пише, че една от основните дейности, които ще се финансират по марка 6.4 е именно селски туризъм? Ние инвестирахме в покупка на място, подготовка на проект и т. н., тъй като ако бяхме чакали да излезе самата Наредба, и тогава да започваме всичко това, няма как да ни стигне времето. Сега се оказва, че тези пари са хвърлени на вятъра. Оказва се, че в България нормалния човек не може да планира нищо, тъй като правилата се променят във всеки един момент! Предварително благодаря за отговора Ви.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Таня,
   Това, което мога да кажа по въпроса за мярка 6.4 и това което излезе в медийното пространство не отговаря точно на действителността!!! Преди няколко дена имах разговор с колеги от МЗХ, които ме увериха, че към днешна дата не е говорено на министерско ниво и няма становище, че „къщите за гости“ няма да бъдат допустими. Това е което мога да кажа към момента по отношение на мярка 6.4. Следим всичко и ако има нещо ще Ви информираме!
   Поздрави,

 9. Здравейте г-н Здравков.
  Имам онлайн магазин от 3 години. Мога ли да кандидатствам по европейски програми и по кои точно?
  Конкретно – иска ми се да закупя нов сървър, 2 таблета няколко телефона и служебен фирмен автомобил.

  Поздрави

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Антония,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма за безвъзмездна помощ. Спрямо дейността Ви, може да се определи по коя програма да кандидатствате. За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 10. Здравейте интересувам се дали мога да кандидатствам по програма за алтернативен туризъм
  Имам наследствена къща в с.Синапово общ.Тополовград

  Както и по програма млад фермер имам закупени 3 декара земя близо до София , и 8 декара в с.Синапово

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Бончо,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко, заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 11. N. Petkanov

  Здравейте г-н Здравков,
  Може ли да кажете какво се очаква да се сучи с проекти по Мярка 4.1, които ще бъдат за напояване, тъй като се чува че ще има доста проблеми с документите, които ще трябва да се изкарат

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте г-н Петков,
   На работната група в МЗХ (Мярка 4.1) темета с напояването отне към 5 часа дебат как да бъде прилагана и какви документи да бъдат изискани, тъй като предвид новите правила на ЕС за опазване на водите стават много трудни нещата. В момента се уточняват нещата и съгласуват документите, които ще се изискват. В най-скоро време ще обявим новите правила по отношение на изискуемите документи конкретно за напояването.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Страхил,
   Чертата по Мярка 4.2 няма да слезе по-надолу от 55 точки. Всички проекти с този брой ще бъдат разгледани и одобрени стига разбира се да нямат някакви други проблеми по тях

 12. Мярка 7.2

  Някой може ли да помогне! Какъв е този икономически анализ, който трябва да се изготви, нищо неразбираме от указанията, които са качени в сайта на МЗХ за неговата подготовка. Тези от МЗХ и ДФЗ въобще имат ли идея как се прави това

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте,
   Този анализ за икономическите ползи, трябва да докаже, че общината не генерира приход за да може да получи 100% финансиране. По отношение на неговата изработка мисля, че един финанси може да го направи. Ако имате проблем може да се свържете с нас за да Ви окажем съдействие.

 13. Здравейте. Понеже баща ми притежава дърводелски цех в Община Стамболово, Област Хасково и земи в необлагодетелствени райони в Община Маджарово, бихме желали да кандидатстваме по някоя от мерките за субсидии. Също така имаме идея да се занимаваме с пчеларство и бихме искали да ни посъветвате в коя сфера е най-добре да се развиваме и как можем да го постигнем ?

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Илко,
   Исканите от вас дейности биха могли да се финансират по програма „Развитие на селските райони“. Тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.
   Моля да се свържете с нашият представител за община Харманли Наталия Пачеманова – 0887 55 45 49
   Поздрави,

 14. Г-н Здравков, как ще коментирате политическата обстановка и как тя ще се отрази на програмите в момента. Моля дайте някаква ясно по този основен въпрос защото касае много хора

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Веселин,
   Към момента няма сътресение по отношение на програмите! Проблем би имало ако в момента се подготвя програмния период, това би довело до забавяне на старта на самите програми. В момента сме в ход на вече преполовен прием, с одобрена програма.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Янко,
   Много зависи от последния прием по мярка 4.1, който приключи на 7 декември, колко пари ще бъдат изразходване и колко евентуално ще останат. Най – вероятно ще има извънреден прием по някое време с остатъчния бюджет по мярка 4.

 15. Лили

  Може ли малко повече информация за мярка 6.4 защото в медйите има доста информация д дали ще има или няма да я има. Малко повече информация моля

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Лили,
   Мяка 6.4 е обявена в индикативния график за 2017, като тя се предвижда да отвори през месец ноември, като крайна дата. Имай предвид, че това е като краен срок. Възможно мярката да отвори по рано, след като премини работната група по оформянето на наредбата. Имайте предвид, че самата подготовка на цялостната проектна документация отнема поне няколко месеца работа (4-6). В момента е ясна рамката с основните направления и може да се работи по нея.

 16. Диди

  Може ли някой даже кога се очаква да се разгледат проектите по Мярка 4.1 от последният прием, който приключи 7 декември.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Диди,
   В момента всички почиват! След нова година, когато приключат всички проверки на място и бъдат обработени всички проекти, те ще бъдат изпратени в централно управление на ДФЗ в София. Тогава ще бъде направен предварителен ранкинг за да може да се определи на колко точки да бъде сложена чертата. Очакваме към пролетта да бъдат обработени проекти и да се знае колко от тях ще бъдат разглеждани. В момента, в който имаме повече яснота как се движи ранкирането по Мярка 4.1 ще пуснем информация

 17. Г-н Здравков,
  Имаме подаден проект по мярка 7.2 за улици в населено място. До колкото видяхме проекта ни има 46 точки и сега незнаем какво да очакваме. Ще има ли пари или няма да има за нас. Знам, че вие сте в част с тези неща и искам да чуя вашето мнение по този въпрос.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте,
   Въпреки, че има предварителен ранкинг все още нищо не се знае! В момента се говори „из кулоарите“, че ще има увеличаване на бюджета, а има проекти, които все още не са разгледани както трябва и чертата ще мръдне. Това мога да кажа към този момент. Следете нашият сайт за допълнителна информация във връзка с мярка 7.2

 18. Илиян

  Г-н Здравков, може да се повтарям с някой от другите въпроси но ме интересува в крайна сметка ще ги има ли къщите за гости. Много неща се говорят, но каква е истината..! Знам че вие може да предоставите информация която ще е най близо до истината Благодаря ви предварително

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Илиян,
   Къщи за гости ще има! Това е официалната позиция на Васил Грудев, който по наше искане получихме официален отговор от МЗХ във връзка със спекулацията, която се пуска из медийното пространство. Има малки козметични промени, които ще трябва да се направят, но в крайна сметка ще ги има!

 19. Здравейте! За програмата „Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства“ (знам, че все още не е излязла) дали ще са допустими: 1. фирми Архитектурно-дизайнерски бюра(като технологии в креативните индустрии); 2.Цехове за производство на мебели; 3. и тъй като до колкото разбирам, няма да са допустими проекти в селски общини, това означава ли, че София ще се класира добре в класиранията или Северозападния район си остава с приоритет, стига общината да не е селска?

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Тихомира,
   Исканите от вас дейности може да бъдат финансирани по програма „Развитие на селските райони“, тъй като са допустими. Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.
   Поздрави,

   1. Ивайло Здравков

    За всички!
    По програма „Развитие на селските райони“ ще се финансират проекти, които попадат под обхвата на допустимите (селски) общини за програмата. Областните градове не се допустими за финансиране по нея.

 20. Здравейте г-н Здравков

  Имате ли идея дали ще има къщи за гости и ако да, ще има ли някакви промени!

  Мерси

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Ирина,
   По мярка 6.4 през очаквания прием, сега декември месец, ще се финансират „къщи за гости“, но ще има определи условия на които кандидатите ще трябва да отговарят за да може да получат предимство при кандидатстването. Към този момент ние знаем рамката на която трябва да отговарят проекти. Тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко заповядайте при нас за да може да изговорим всичко подробно.

 21. Г-н Здравков,имам идея за атрактивна къща-мини геоложки и етнографски музей с образователна и занимателна секция за деца в старинно Карлово .Има ли европрограма ,по която да се реализира идеята ми и може ли да ми помогнете .Нямам опит.Благодаря!

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Гергина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4. тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 22. Здравейте, г-н Здравков. Искам да попитам възможно ли е да кандидатствам и по коя мярка за финансиране на проект за създаване на фабрика за производство на пелети от биомаса. Благодаря предварително!

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Димитрина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 8.6. Тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 23. Искам да попитам тази година ще има,ли прием по подмярка 6.3, тъй като миналата година не ми достигнаха 3 точки,и ако си назнача работник ще ми бъдат,ли увеличени точките със още 7.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте,
   Все още немога да кажа дали ще има прием по мярка 6.3. В момента се очаква

Вашият коментар