Проведе се заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ)

На 18 юли 2018 г. се проведе  заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ). На заседанието на комисията присъства министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Тя представи пред депутатите информация за изпълнението на приоритетите на страната по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Министър Павлова посочи значителния напредък и резултатите по всеки от четирите приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС. Приоритетите трябваше да бъдат адресирани към четири големи предизвикателства - Брекзит, търговско-икономическите отношения със САЩ, миграцията и сигурността.

България получи 105 законодателни досиета от Естонското председателство, като бяха внесени 30 нови предложения на Европейската комисия. Лиляна Павлова подчерта, че в рамките на председателството е извършена работа по всяко едно от досиетата, а 75 от тях са били затворени. Това е показател за усилен и успешен законодателен процес.

Работата по три от четирите български приоритета ще продължи и по време на председателството на Австрия, това са – сигурност и миграция, дигитална Европа и Западни Балкани, посочи Лиляна Павлова.

Председателят на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин отбеляза, че безспорно България е изпълнила коректно своя ангажимент към ЕС като страна-член, която има задача да организира председателството на Съвета в този сложен период. В тази връзка са и положителните оценки от българските партньори.

В изказванията си депутати от комисията и представители от обществения съвет към КЕВКЕФ изразиха благодарност и отправиха въпроси, свързани с дискусията по проекта за многогодишна финансова рамка на ЕС, към министър Лиляна Павлова.

Народните представители се запознаха също и с доклад за изпълнението на Плана за действие за 2018 г., с мерките, произтичащи от членството на Република България в ЕС, към 30 юни 2018 г.

Все още няма коментари.

Коментирай с нас