Приятели,

Искам да обърна внимание на няколко важни неща свързани с европейското финансиране, което действа на територията на страната. Голяма част от вас знаят, че има няколко основни инвестиционни (донорски), програми които финансират основно дейности в сферата на услугите, производството, общинската инфраструктура, църквите и т.н.

Смятам, че е важно да споделя моето виждане за нещата по европрограмите за период 2023-2027 година. В същност това е времето на действие на новия програмен период. Тоз нов програмен период е белязан с редица събития, като covid-19 и войната в Украйна и постоянни избори в България, които неминуемо водят след себе си своите негативи. Важно обаче е да кажа, че предвид всичко това, което става нещата се случват по един или друг начин, а какво точно имам предвид.

В България се очаква да влязат повече от 12 милярда по така нареченият план за възстановяване и устойчивост над 16 милярда по направление нов програмен период и още други. За първи път България ще има възможността да разполага и разпределя безпрецедентни средства, които да насочи през действащите европесйки програми действащи на територията на страна.

Финансиране от Европа

Нещо важно, което пропуснах да спомена, че новата програма “Horizont Europa” (Хоризонт Европа) наследника на “Horizont 2020” (Хоризонт 2020) има също безпрецедентен бюджет от 100 милярда на ниво Европейски съюз. България, като членка на ЕС има достъп то тези средства за различни направления, като иновации, здравеопазване, туризъм, зелена архитектура и много други дейности които биха могли да се финансират. Тук кандидатите могат да бъдат най-различни с профил на фирмите, които излиза извън обхвата на българските програми или просто искат да минат на следващото ниво на тяхното развитие.

Какво се случва в България!

Друго важно което трябва да се знае е, че в момента се работи усърдно за стартиране на няколко важни мерки от двете най – интересни и чакани програми, като „Програма Развитие на селските райони“ и „Програма Конкурентоспособност“

До края на годината, началото на другата се очаква да отговори една от най- чаканите мерки 6.4.1 „Развитие на неземеделски дейности“ (интервенция новото име) в направление производство, услуги, фотоволтаични централи за собствени нужди и занаяти (за туризма все още не е ясно въпреки, че аз в качеството си на председател на БАБЕП съм дал положително становище за това, че трябва да се финансира туризма, тъй като той носи на държавата 12% БВП). Отново ще се даде възможност да се финансират дейности в сферата на старческите домове, детски лагери, медицински услуги, автосервизи, магазини и всякакви други услуги в малките така наречени селски общини. Разбира ще може да се финансират и всякакви производства отново в селските общини. Важен момент е да спомена и поредната възможност която ще се даде на занаятчиите. За мое огромно съжаление в предходен период ДФЗ обяви почти всички проекти за измамни като ги набеди за скрити къщи за гости без никакво основание и тези които имам възможност да съдят ДФЗ го осъдиха и сега техните проекти се гледат за да бъдат финансирани. Надявам се този път което и да е ръководството на ДФЗ да не допусне тази огромна грешка и нагла постъпка. Относно финансовите параметри на новата мярка 6.4.1 (интервенция) може да видите ТУК

Отново до края на годината трябва да отвори процедура по програма „Конкурентоспособност“, която да даде възможност на кандидати с различни производствени кодове да получат финансиране  за технологична модернизация на техните производства, както и да оптимизират своя енергиен разходи, като се даде възможност за финансиране на фотоволтачини системи.

Приятели,

В следващите няколко кратки информационни анализа ще ви дам информация за възможностите които се предвиждат по „Плана за възстановяване и устойчивост“, програма „Аквакултури“ и други интересни възможности.

Ние от консултантска фирма „ЕНПРОМ“ ЕООД с повече от 14 г. опит в сферата на европейското финансиране може да ви окажем съдействие както при подготовката на цялостната проектна документация, така и с полезни съвети и какво е нужно за да бъде успешен вашия проект. Имайте предвид, че подготовката на един проект с всички нужни допълнителни документи отнема няколко месеца и поради тази причина е добре да се започне работа от по-рано.

За повече информация може да се свържете с нас ТУК

This Post Has 4 Comments

 1. Румяна

  Здравейте, по новата интервенция 6.4.1 или някоя друга, ще има подпомагане за изграждане и експлоатация на старчески дом и кога се очаква да се отвори.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Румяна,

   Исканата дейност, за която питате (изграждане на старчески дом) ще може да бъде финансирана по мярка 6.4.1 или новата такава интервенция. В момента няма от къде да намерите някаква подорбна информация но при сериозен интерес от ваша страна може да дойтите при нас на една среща ня която подробно да ви обясня какво се очаква по новата мярка 6.4.1 (интервенция).

   Моля само поне ден предварително да се свържете с нас!

   Поздрави,

 2. Румяна

  Здравейте, по новата мярка /интервенция/ 6.4.1 или някоя друга, ще има ли подпомагане за изграждане и експлоатация на старчески дом и кога се очаква да стартира. Къде може да се намери информация относно подпомагането с евросредства конкретно за старчески дом.

  1. Ивайло Здравков

   Здравейте Румяна,

   Исканата дейност, за която питате (изграждане на старчески дом) ще може да бъде финансирана по мярка 6.4.1 или новата такава интервенция. В момента няма от къде да намерите някаква подорбна информация но при сериозен интерес от ваша страна може да дойтите при нас на една среща ня която подробно да ви обясня какво се очаква по новата мярка 6.4.1 (интервенция).

   Моля само поне ден предварително да се свържете с нас!

   Поздрави,

Вашият коментар